Leucemia eozinofilă cronică: simptome, diagnostic și tratament
 

Leucemia eozinofilă cronică: simptome, diagnostic și tratament

Leucemia eozinofilă cronică nu este la fel de frecventă ca alte tipuri de cancer, dar este o boală gravă. Succesul tratamentului depinde de depistarea la timp a bolii.
Leucemia eozinofilă cronică: simptome, diagnostic și tratament
María Irene Benavides Guillém

Scris și verificat de medicul María Irene Benavides Guillém.

Ultima actualizare: 07 februarie, 2023

Leucemia eozinofilă cronică este o boală neoplazică în care eozinofilele se înmulțesc disproporționat, afectând diverse organe. Poate duce chiar la deces. Ce tratament pentru leucemia eozinofilă cronică există?

Afecțiunea se caracterizează prin prezența persistentă a unui număr mare de eozinofile în sânge, care se numește „hipereozinofilie”. Diagnosticul precoce este esențial pentru a începe tratamentul în timp util și pentru ca acesta să fie eficient.

Ce sunt eozinofilele?

Eozinofilele sunt o clasă de leucocite. Ele conțin granule care se colorează intens cu un pigment acid numit eozină . La microscop, atunci când se folosește colorarea, aceste celule sunt roz-portocaliu.

Eozinofilele au un rol important în organismul uman. Sunt o parte activă a sistemului imunitar. Funcția lor cea mai cunoscută este capacitatea de a distruge paraziții. Sunt eficiente și împotriva virușilor, ciupercilor și bacteriilor.

În plus, eozinofilele sunt implicate în răspunsul la tumori și în metabolism. De asemenea, contribuie la repararea și remodelarea țesuturilor, motiv pentru care participă la regenerarea pielii, a mușchilor și a ficatului.

Cu toate acestea, pot avea și un efect negativ. Consecința hiperactivității sau acțiunii lor excesive este deteriorarea anumitor organe. Este ceea ce se întâmplă, de exemplu, în astmul alergic. Aceste celule sunt responsabile de inflamația persistentă.

Eozinofile în sânge
Eozinofilele circulă în sânge și conțin granule cu substanțe care mediază răspunsul alergic.

De ce crește nivelul eozinofilelor?

Înainte de a stabili diagnosticul de leucemie eozinofilă cronică, toate celelalte cauze ale hipereozinofiliei trebuie excluse.

Pornind de la funcțiile eozinofilelor, putem deduce ce poate determina creșterea nivelului acestora. Eozinofilele se înmulțesc ca reacție la infecții parazitare, boli alergice și boli autoimune. De asemenea, reacționează la anumite medicamente.

Așadar, dacă medicul depistează un nivel ridicat de eozinofile, va analiza bolile din trecut, medicamentele administrate și situațiile care puteau duce la infecții cu paraziți. De asemenea, eozinofilia poate fi una dintre manifestările tumorilor maligne în diferite țesuturi:

  • Colon
  • Plămâni
  • Stomac
  • Sânge
  • Ovare

Cum este diagnosticată leucemia eozinofilă cronică?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a stabilit că, după excluderea prezenței eozinofiliei reactive sau secundare, este necesară efectuarea unor teste specifice, precum biopsia măduvei osoase.

Studiile moleculare și genetice vor detecta modificările care explică proliferarea celulară dezordonată. În acest fel, se va determina dacă există un defect intrinsec sau o hipereozinofilie primară.

OMS ne avertizează asupra faptului că criteriile precum durata simptomelor, numărul de eozinofile sau implicarea organelor sunt arbitrare sau tardive. Așadar, prezența sau absența lor nu exclude boala. Diagnosticarea precoce este vitală pentru a evita complicațiile. Aplicarea unui tratament pentru leucemia eozinofilă nu trebuie să întârzie.

Care sunt simptomele leucemiei eozinofile cronice?

Trebuie remarcat faptul că leucemia eozinofilă cronică este mai frecventă la bărbați în decada a șasea de viață.

În ceea ce privește simptomele, Clinica Mayo a publicat recent caracteristicile unui grup de pacienți cu leucemie eozinofilă cronică. Mai mult de jumătate simțeau oboseală cronică.

Pe locul al doilea ca frecvență sunt probleme gastrointestinale, cum ar fi diareea, durerile abdominale, greața și vărsăturile. Scăderea în greutate, tusea și transpirațiile nocturne sunt mai rare.

Persoanele cu leucemie eozinofilă cronică au adesea anemie și un număr scăzut de trombocite, așadar pot prezenta și simptome secundare acestor modificări: de exemplu, infecții bacteriene și virale repetate, cu recuperare dificilă.

Organele precum inima și plămânii pot fi afectate. În mod similar, splina și ganglionii limfatici pot fi măriți.

Leziunile cutanate sunt frecvente, inclusiv dermatita și urticaria.
Bărbat care are dureri de cap
Oboseala este un simptom nespecific, dar persistența sa impune un control medical.

Ce tratament are leucemia eozinofilă cronică?

Leucemia eozinofilă cronică este o boală gravă. Eozinofilele pot invada și deteriora diferite organe. Inima și plămânii sunt primele ținte, deși orice țesut poate fi compromis. Boala poate genera leucemie acută. Evoluția devine agresivă și producția internă de leucocite, globule roșii și trombocite este redusă drastic.

Scopul tratamentului este reducerea numărului de eozinofile circulante. Acest lucru previne invadarea țesuturilor și deteriorarea organelor.

Prima linie de tratament sunt corticosteroizii. Acești agenți antiinflamatori sunt combinați cu hidroxicarbamidă, interferon alfa sau imatinib.

Anumiți pacienți vor primi un transplant de măduvă osoasă. Nu este o terapie recomandată în toate situațiile. Deoarece mulți pacienți sunt în vârstă, utilizarea celulelor stem hematopoietice nu are rezultate favorabile.

Deoarece mulți oameni nu răspund la chimioterapie și imunoterapie, sunt investigate mai multe tratamente genetice. Rezultatele sunt promițătoare, dar aceste abordări nu sunt disponibile pentru întreaga populație diagnosticată.

În orice caz, esențial este să fim atenți la semnalele corpului. În cazul simptomelor menționate mai sus, mersul la medic este vital.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Álvarez-Sánchez, J. G., & Opina-Pérez, A. T. (2020). Eosinofilia en sangre y cáncer de ovario: estudio fase I de pruebas diagnósticas. Ginecología y obstetricia de México88(10), 686-691.
  • Amaru R, Peñaloza R, Navia P, Torres G, Arias A. Leucemia eosinofílica: Reporte de un caso clínico. Cuad. Hosp. Clín. 2000;46(2):72-5.
  • Balanchivadze N, Purtell JP, Anderson J, Guo Y, Dobrosotskaya I. A Case of Chronic Eosinophilic Leukemia in a Patient With Recurrent Cough, Dyspnea, and Eosinophilia. Cureus. 2021;13(1):e12654.
  • de Guevara, Y. C. L. (2022). Eosinofilia y cáncer de pulmón. Informe de un caso. Gaceta Médica Estudiantil3(1), 132.
  • Durán, R. (2015). Fisiopatología del asma: una mirada actual. Revista Colombiana de neumología27(3).
  • Klion AD, Ackerman SJ, Bochner BS. Contributions of Eosinophils to Human Health and Disease. Annu Rev Pathol. 2020;15:179-209.
  • Morsia E, Reichard K, Pardanani A, Tefferi A, Gangat N. WHO defined chronic eosinophilic leukemia, not otherwise specified (CEL, NOS): A contemporary series from the Mayo Clinic. Am J Hematol. 2020;95(7):E172-E174.
  • Pagovich OE, Stiles KM, Camilleri AE, Russo AR, Nag S, Crystal RG. Gene therapy in a murine model of chronic eosinophilic leukemia-not otherwise specified (CEL-NOS). Leukemia. 2022;36(2):525-531.
  • Shomali W, Gotlib J. World Health Organization-defined eosinophilic disorders: 2022 update on diagnosis, risk stratification, and management. Am J Hematol. 2022;97(1):129-148.
  • Torres D, Chandía M. Leucemia eosinofílica crónica con respuesta hematológica sostenida tras tratamiento con bajas dosis de imatinib. Rev. méd. Chile  [Internet]. 2014;142(4):516-520.
  • Wang SA. The Diagnostic Work-Up of Hypereosinophilia. Pathobiology. 2019;86(1):39-52.
  • Wechsler ME, Munitz A, Ackerman SJ, Drake MG, Jackson DJ et al. Eosinophils in Health and Disease: A State-of-the-Art Review. Mayo Clin Proc. 2021;96(10):2694-2707.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.