Logo image
Logo image

Libertatea și desfrânarea sunt foarte diferite: vezi detaliile

4 minute
Libertatea este un drept care aduce beneficii persoanei și societății. Desfrânarea este un exces care provoacă daune. Descoperiți diferențele!
Libertatea și desfrânarea sunt foarte diferite: vezi detaliile
Elena Sanz

Scris și verificat de psihologul Elena Sanz

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Libertatea este un drept fundamental și o condiție inerentă a ființei umane. În numele său s-au purtat bătălii, națiuni întregi s-au revoltat și societățile s-au transformat. Toți ne naștem liberi și așa trebuie să rămânem pe tot parcursul vieții. Totuși, nu trebuie să înțelegem greșit libertatea și desfrânarea; dacă o facem, putem face rău altora și nouă înșine.

Poate că atunci când te gândești la desfrânare, îți vin în minte imagini de hedonism, promiscuitate sexuală sau consum de substanțe interzise. Totuși, nu este vorba de acțiuni concrete, ci de fondul acestora. De fapt, ceea ce într-o societate este libertate (de exemplu, homosexualitatea sau dreptul femeilor de a se îmbrăca așa cum vor), în alta este desfrânare.

Astfel, poate fi dificil să diferențiezi aceste două concepte, dar este foarte necesar să faci asta. În funcție de ceea ce acceptăm, putem duce o viață plină și armonioasă sau una viciată, plină de excese și departe de echilibru.

Libertatea și desfrânarea: concepte similare?

La prima vedere, poate părea că libertatea și desfrânarea sunt același concept cu o diferență de grad, adică un exces din primul devine al doilea.

Cu toate acestea, diferențele nu sunt doar cantitative, ci și calitative. Dar, înainte de a le enumera, să definim aceste două concepte.

Libertatea este înțeleasă ca dreptul ființei umane la autodeterminare, de a acționa din propria voință fără presiuni sau constrângeri externe. Astfel, fiecare persoană poate alege cum să gândească, cum să vorbească și cum să acționeze fără a fi condiționată. Trebuie să o facă cu responsabilitate și adaptare la standardele sociale și morale.

Adică, într-un fel, libertatea este o utopie. Niciunul dintre noi nu este complet liber prin faptul că suntem supuși legilor și mandatelor etice. Trebuie să respectăm și libertățile celorlalți.

Desfrânarea este o utilizare excesivă și neînțeleasă a libertății individuale. În acest caz, gândurile, cuvintele și acțiunile nu contemplă acele limitări naturale despre care vorbim, devenind abuzive și dăunătoare pentru sine sau pentru ceilalți. Nu există responsabilitate sau respect. Nu există limite.

Citește și: Libertatea personală: trăiește așa cum vrei

Some figure

Principalele diferențe dintre libertate și desfrânare

Pe baza definițiilor, putem deja să ne facem o idee despre diferențele dintre aceste două concepte. Le prezentăm schematic mai jos.

Libertatea este un drept, desfrânarea este un atac la drepturi

Aceasta este una dintre cele mai mari diferențe dintre libertate și desfrânare. Prima este un drept fundamental de care ar trebui să se bucure toate ființele umane. A doua este un atac asupra drepturilor.

Desfrânarea poate pune în pericol dreptul la viață (de exemplu, când conducem în stare de ebrietate), dreptul la libertate sexuală (în cazurile de sex neconsimțit) sau dreptul la sănătate (în cazul consumului de droguri sau al agresării altora).

În numele acelei libertăți neînțelese, putem provoca daune fizice, emoționale și morale și putem încălca drepturile omului. Desfrânarea este asociată cu o lipsă de etică și empatie, crimă, abuz și lipsă de respect.

Limitele sau lipsa acestora

Libertatea este întotdeauna delimitată de o serie de reguli. Acestea pot fi legale (legi), sociale (prin cultură) sau morale (guvernate de etică). În orice caz, există limite pentru propriile noastre dorințe și nu totul este permis atât timp cât ne atingem obiectivele.

În desfrânare, pe de altă parte, nu există nicio graniță. Toate liniile sunt depășite și doar dorința necugetată și impulsul egoist sunt luate în considerare.

Responsabilitate sau iresponsabilitate

Libertatea este capacitatea de autodeterminare, dar implică întotdeauna un exercițiu de responsabilitate. Persoana liberă poate alege, dar este responsabilă pentru acțiunile sale și consecințele lor. Ești conștient de modul în care, prin deciziile tale, poți avea un impact ridicat asupra vieții tale și a celorlalți.

Persoana libertina ignoră aceste chestiuni. Ea nu anticipează consecințele și se ghidează după plăcerea imediată.

Beneficiu sau prejudiciu

În cele din urmă, principala diferență dintre libertate și desfrânare este faptul că una este benefică pentru individ și societate, iar cealaltă poate fi foarte dăunătoare. Libertatea îmbunătățește și facilitează viața în societate, deoarece implică respect și conviețuire; desfrânarea poate duce la delincvență, agresiune și abuz.

Citește mai mult: Importanța libertății de exprimare și de gândire

Some figure

Învață să faci diferența între libertatea și desfrânarea din jur

În ceea ce privește termenii legați de socializare, adulții au responsabilitatea de a învăța minorii diferențele dintre aceste două concepte. O educație cu valori solide și inteligență emoțională încă din copilărie poate deschide calea către o viață adultă responsabilă.

În adolescență, o perioadă de răzvrătire, tânărul acționează din impuls și sfidează autoritatea. Dacă nu primește educația adecvată, acesta este capabil să treacă linia care separă ambii termeni și să ia decizii nepotrivite.

Exercitarea libertății cu conștientizare și responsabilitate trebuie învățată pe tot parcursul vieții!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Chanley, J., Chanley, S. (2015) “What does Freedom Mean?”. Political values and governance. https://www.researchgate.net/publication/278019802_What_does_Freedom_Mean
  • Haugaard, M. (2016) “Two types of freedom and four dimensions of power”. Revue Internationale de Philosophie. https://www.cairn-int.info/article-E_RIP_275_0037–two-types-of-freedom-and-four-dimensions.htm
  • Rahman, A.A., Veenhoven, R. (2017) “Freedom and Happiness in Nations: A Research Synthesis”. Applied Research in Quality of Life.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.