Cum să te distanțezi de persoanele toxice care îți afectează viața
 

Cum să te distanțezi de persoanele toxice care îți afectează viața

Pentru a ne distanța de oamenii toxici, trebuie să învățăm să-i recunoaștem. Deși doare, este important să știm că scoaterea lor din viața noastră este esențială pentru a ne dezvolta armonios.
Cum să te distanțezi de persoanele toxice care îți afectează viața

Ultima actualizare: 22 martie, 2022

Viața noastră este prea scurtă și prea frumoasă pentru a pierde timpul cu supărări. Există comportamente care ne fac rău treptat. Vorbim despre oamenii toxici, a căror prezență ne face rău. Află cum să te distanțezi de persoanele toxice care îți afectează viața!

În acest articol, vei afla cum să distingi acei oameni toxici din jurul tău. Politețea și educația nu sunt în contradicție cu distanțarea de acest tip de persoane. Nimeni nu este obligat să suporte acea „vibrație” negativă care nu aduce decât probleme și griji. Învață să spui nu și trăiește viața pe care ți-ai dorit-o mereu!

Profilele psihologice ale persoanelor toxice

Pentru început, trebuie să avem în vedere că nu putem clasifica drept toxică orice persoane care ne contrazice. Persoana toxică depășește cu mult o simplă ciocnire de personalitate. În plus, ar trebui să fim mereu critici cu noi înșine. Oare ne comportăm ca niște oameni toxici cu prietenii și familia?

Oamenii violenți

Bărbat care știe cum să te distanțezi de persoanele toxice

 

Oricât de greu este de asimilat, există oameni care sunt răi și se bucură să provoace durere. Există multe grade de violență. Comportamentul agresiv poate ajunge să fie văzut ca normal sau iertabil. Cu toate acestea, realitatea este alta.

Chiar dacă este un membru apropiat al familiei sau partenerul tău, este foarte important să nu permiți acest tip de comportament. Nu există nicio justificare ca cineva să țipe la noi, să ne insulte sau să ne atace. Proasta dispoziție, discuțiile, furia, intimidarea ș umilirea nu sunt normale.

Lipitorile

Acest tip de comportament ar putea fi înțeles ca egoism în stare pură. Acești oameni te sună doar când au nevoie de ceva.

Este important să-i depistezi la timp și, mai ales, să știi să-i oprești cât mai curând posibil. Poți avea un anumit sentiment de vinovăție atunci când le refuzi ceva, dar trebuie să înțelegi că nu sunt prieteni adevărați. Pune-i la încercare, copiază-le comportamentul și dă-le propriul medicament pentru a-i readuce la realitate.

Negativiștii

Oamenii negativi pot fi ca „vampirii energetici”. Ne absorb vitalitatea și spiritul. Orice situație este pentru ei o problemă sau o dificultate, chiar și oportunitățile pozitive.

De obicei, sunt specialiști în sperietură. Ori de câte ori le împărtășești un proiect, o idee de călătorie sau o iluzie, ei vor vedea pericole peste tot. Dacă urmezi acest trend, vei ajunge într-o imobilitate totală și îți vei umple capul de îndoieli și indecizie.

Debitorii

Femeie plină de furie

 

O persoană poate avea o stare materială proastă. Acest lucru nu este inacceptabil și nici nu înseamnă că este o persoană toxică. Totuși, atunci când se eschivează pentru a nu returna ceea ce a împrumutat, atunci apare problema. Persoana toxică tinde să creeze scuze și fuge mereu de responsabilitate.

Este ușor de detectat atunci când observi că nu îți returnează banii, dar își poate permite alte cheltuieli. Dacă te înșală o dată, e vina ei; dacă te înșală de două ori, vina este a ta.

Invidioșii

Nu există nimic mai toxic decât a avea un prieten invidios. În loc să fie fericit când ți se întâmplă lucruri bune, este suspicios sau invidios. Persoana invidioasă adăpostește resentimente și, mai devreme sau mai târziu, le va transforma în trădare.

Persoana invidioasă uită tot efortul pe care l-ai investit pentru a obține acel triumf și nu prețuiește niciodată ceea ce are. Idealizează întotdeauna viețile altora și are adesea un complex de inferioritate.

Cum să te distanțezi de persoanele toxice care îți afectează viața

Specialist ce explică cum să te distanțezi de persoanele toxice

 

Pute pune în practică aceste sfaturi ca să te distanțezi de persoanele toxice:

 • Nu trata comportamentele toxice ca fiind normale.
 • Nu avea încredere în cineva care nu știe să păstreze un secret.
 • Nu permite disprețul sau subevaluarea.
 • Amintește-ți că cine vorbește urât despre altul de față cu tine, va vorbi urât despre tine de față cu alții.
 • O persoană fără cuvânt nu va fi niciodată un prieten bun.
 • Stai departe de bârfe.
 • Confruntă situațiile cu fermitate.
 • Nu avea încredere în oamenii fără scrupule.

Pe scurt, a te îndepărta de acei oameni care nu-ți oferă nimic bun este un act de iubire de sine. De aceea, dacă ai persoane toxice în apropiere, îndepărtează-te cât mai curând posibil și urmează sfaturile de mai sus!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Gaffoglio, L. (2008). Cómo reconocer a las personas tóxicas. La Nación.
 • Navarro, M. (2016). Personas tóxicas, personas medicina. Sesenta y más, (333), 66.
 • Freire, E. (2013). Los malos del cuento: cómo sobrevivir entre personas tóxicas. Grupo Planeta Spain.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.