Lipsa poftei de mâncare în sarcină - Doza de Sănătate
 

Lipsa poftei de mâncare în sarcină

Îngrijorarea că nu îți este foame în timpul sarcinii este mai frecventă decât crezi. Factorii fizici, emoționali și hormonali pot provoca lipsa poftei de mâncare în timpul sarcinii. Anumite acțiuni simple te pot ajuta să combați această problemă și să consumi ceea ce este necesar.
Lipsa poftei de mâncare în sarcină
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Femeile se tem cel mai mult de creșterea în greutate atunci când se gândesc la sarcină, dar lipsa poftei de mâncare este mai frecventă decât credem. Totuși, există modalități de a aborda lipsa poftei de mâncare în sarcină și de a ne asigura că mâncăm ceea ce au nevoie corpul și bebelușii noștri.

S-ar putea ca, după ce am aflat vestea cea mare, să nu fim capabile să trecem pe lângă restaurantul preferat fără a ne opri pentru o gustare. Însă frica de a nu ne îngrășa poate fi înlocuită cu: nu mi-e foame, dar trebuie să mănânc pentru doi.

În timpul celor 40 de săptămâni de sarcină, experimentăm diferite simptome și senzații. Simțim sughițurile bebelușului sau alte mișcări în burtă. De asemenea, hormonii și modificările corpului ne pot afecta obiceiurile alimentare.

Lipsa poftei de mâncare în sarcină… de ce nu poți mânca?

Fiecare femeie este diferită și de aceea fiecare sarcină este diferită. Poate că vrei să mănânci combinații ciudate de alimente, cum ar fi jeleul cu linte. Poate că tu nu observi modificările. Dar nu trebuie să-ți faci griji dacă suferi de lipsa poftei de mâncare în sarcină, deoarece aceasta apare, cel mai probabil, din cauza unor modificări naturale.

Motivele lipsei poftei de mâncare în timpul sarcinii pot varia de la o extremă la alta. În 9 luni, experimentăm atât de multe schimbări fizice, chimice și emoționale.

Hormonii

Lipsa poftei de mțncare în sarcină este frecventă
Modificările hormonale determină modul în care sarcina ne afectează apetitul.

Așa-numitul hormon al sarcinii, gonadotropina corionică umană (HCG), se găsește în sânge numai în timpul sarcinii și este responsabil de provocarea greței și a vărsăturilor. Aceste afecțiuni sunt, cel mai probabil, principalele cauze ale apetitului scăzut în timpul sarcinii, în special în primul trimestru.

HCG determină, de asemenea, producerea altor hormoni, cum ar fi estrogenul și progesteronul. Acesta din urmă poate fi, de asemenea, un factor important atunci când se ia în considerare lipsa dorinței de a mânca, deoarece progesteronul încetinește procesul de digestie.

Schimbările din interior și exterior

Când corpul se pregătește să găzduiască un bebeluș, structura musculară a stomacului începe să se relaxeze. Acesta este un alt motiv pentru care am putea suferi de apetit scăzut în timpul sarcinii. Disconfortul general și oboseala pot afecta, de asemenea, viitoarea mămică.

În plus, sistemul digestiv funcționează mai lent în al doilea și al treilea trimestru de sarcină. Presiunea asupra intestinului subțire cauzată de creșterea uterului și de dimensiunea fătului poate să încetinească digestia, ceea ce, la rândul său, poate afecta dorința de a mânca.

Unele femei suferă de constipație sau gaze care generează disconfort gastric și digestie lentă. Acest lucru poate reduce dorința de a mânca. Arsurile la stomac pot cauza și pierderea poftei de mâncare.

Lunile de vară

În timpul sarcinii, percepem mult mai mult căldura mediului. Dacă luăm în considerare faptul că sarcina se poate suprapune cu lunile de vară și vremea mai caldă, cel mai probabil nu vom dori să mâncăm.

În mod similar, este mai probabil să suferim de afecțiuni cauzate de schimbări sezoniere, cum ar fi astenia de primăvară. Acea „epuizare” pe care o simțim la începutul primăverii poate provoca simptome precum oboseala.

Emoțiile

Toate schimbările hormonale pe care le experimentăm ne fac să fim mai sensibile. Dacă luăm în considerare stresul și anxietatea pe care o experimentăm atunci când așteptăm sosirea copilului, este clar că ne copleșesc o mulțime de emoții.

Această rafală emoțională poate fi motivul psihologic din spatele lipsei poftei de mâncare. De asemenea, schimbările de dispoziție ne pot face să evităm mesele preferate.

Ce să faci când îți pierzi pofta de mâncare în timpul sarcinii?

După cum poți vedea, cele mai multe cauze ale lipsei poftei de mâncare apar din cauza unor situații normale și naturale. Prin urmare, există modalități simple de a face față problemei, astfel încât să ne putem bucura de sarcinile noastre și de plăcerea de a mânca fără a ne simți stresate sau îngrijorate.

Mai întâi, consultă un medic

Primul lucru pe care ar trebui să-l facem este să consultăm un medic care poate exclude alți factori importanți. Există teste medicale simple care vor verifica dacă mama și bebelușul primesc cantitatea corectă de vitamine și minerale necesare pentru o sănătate optimă.

De asemenea, medicul poate stabili dacă avem nevoie de ceva specific pentru a ne completa dieta. Este important să ne amintim că în această etapă trebuie să fim mai conștiente de ceea ce mâncăm. Deci, cel mai bine este să urmăm sfaturile unui specialist.

Încet, dar sigur

Mănâncă puțin și sănătos. Îți recomandăm să mănânci ceva ușor la fiecare două ore și jumătate sau trei ore. Trebuie să-ți pregătești stomacul, astfel încât să nu mănânci excesiv. De asemenea, acest lucru poate ajuta la activarea digestiei și a metabolismului, precum și la evitarea acidității.

Dacă suferi de grețuri matinale, păstrează niște pâine sau biscuiți lângă pat pentru a reduce senzația neplăcută, astfel încât să te poți ridica din pat.

Ce să mănânci și ce să nu mănânci

Femeie gravidă care mănâncă mult
Alege alimente pe care sistemul tău digestiv le poate tolera. De preferat, optează pentru alimente mai sănătoase pentru tine și copilul tău.

Învață să identifici alimentele care îți provoacă cel mai mult disconfort, șterge-le de pe lista de cumpărături și evită-le atunci când mănânci în oraș. De asemenea, încearcă să le identifici pe cele pe care le poți tolera, care nu-ți provoacă repulsie sau balonare și include-le în dietă.

Asigură-te că alegi alimente naturale sau neprocesate. Evită alimentele grele, sărate, cu mult sos, grăsimile saturate și preparatele prăjite. Deciziile pe care le iei cu privire la dietă în primele câteva luni de sarcină sunt vitale pentru greutatea și sănătatea ta ulterioară.

Fructe și legume

Dieta femeii gravide trebuie să conțină multe fructe și legume. Acestea oferă cei mai mulți nutrienți, provoacă cel mai mic disconfort și furnizează lichide care satisfac nevoile corpului.

Există o mare varietate de leguminoase și legume ce pot fi consumate. Așadar, nu există scuze pentru excluderea lor din dietă. A servi un fruct este cea mai bună opțiune pentru gustările dintre mese. Poți mânca fructele din mers; sunt un stimulent energetic și sunt bogate în fibre, ceea ce ajută la îmbunătățirea digestiei.

Planificarea meselor

Este o idee bună să-ți faci un plan săptămânal de mese sau cel puțin să pregătești unul zilnic cu o seară înainte. La trezire, vei ști ce vei mânca la toate mesele zilei.

Servește un mic dejun consistent, mănâncă mai puțin la prânz și ia o cină ușoară. Servește gustări simple între mese pentru a evita să nu mănânci deloc sau să cumperi produse de tip junk food. Încearcă să mănânci ceva la fiecare trei ore, chiar dacă nu ai apetit.

Pregătește dinainte mesele care pot fi refrigerate. Evită rețetele prea complexe, deoarece este posibil ca mirosul să te supere. Variază mesele și caută diferite moduri de a pregăti mâncarea, astfel încât să nu te plictisești de aceleași gusturi.

Menține-ți hidratarea

Medicul îți va spune să te hidratezi bine în timpul sarcinii, să menții buna funcționare a rinichilor și să eviți retenția de lichide. Aceasta este, de asemenea, o modalitate bună de a combate lipsa poftei de mâncare în sarcină.

Alege întotdeauna apă, ceaiuri din plante și sucuri cu conținut scăzut de zahăr. De asemenea, dacă suferi de bufeuri în timpul sarcinii, consumă la mese și gustări următoarele preparate: gazpacho sau piureuri care folosesc o mulțime de legume.

Evită stilul de viață sedentar

Lipsa poftei de mâncare în sarcină tratată prin sport
Exercițiile fizice, chiar dacă sunt moderate, îți vor aduce numeroase beneficii.

Mersul pe jos, practicarea de yoga sau exercițiile cu impact redus îți vor ajuta sistemul digestiv să funcționeze mai bine. În plus, posturile corecte atunci când stai și mănânci ajută în procesul de digestie. Exercițiile fizice stimulează pofta de mâncare în timpul sarcinii.

Bineînțeles, nu este vorba nici de mișcare în exces. Respectă și prețuiește momentele și zilele de odihnă. Când te culci, este de preferat să fii pe jumătate așezată, să nu te întinzi complet, pentru a evita refluxul și senzația de arsură la stomac.

Recomandări finale

Corpul tău suferă modificări naturale care sunt necesare pentru dezvoltarea corectă a sarcinii și a copilului. Răul cu care te confrunți în primul trimestru de sarcină, care te împiedică să te bucuri de mâncare, trece rapid. S-ar putea să ieși din primul trimestru cu un apetit „crescut”, care trebuie controlat prin obiceiuri alimentare bune.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Alemany-Garcia, Cristina, and A. Molinero. “Factores que influyen sobre el apetito: revisión bajo un prisma evolutivo.” Rev Divulg e Investig en Ciencias Nat. 2 (2014): 1-8.
  • Guerrero, Maria de las Mercedes Izquierdo. Estudio de hábitos alimentarios y conocimientos nutricionales en embarazadas de distintas áreas de salud de la Comunidad de Madrid. Diss. Universidad Complutense de Madrid, 2016.
  • Manakova, E. “Supresores del apetito en el embarazo.” Neuro Endocrinol Lett 33 (2012): 179-82.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.