Logo image
Logo image

6 lucruri pe care dentistul le știe la prima vedere despre sănătatea ta

3 minute
Când respirația urât mirositoare este persistentă, este posibil să avem o problemă internă, dar medicul dentist va fi cel care va determina dacă trebuie să ne îndrume către un alt specialist.
6 lucruri pe care dentistul le știe la prima vedere despre sănătatea ta
Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Așa cum ochii sunt oglinda sufletului, se spune că gura este oglinda corpului. Medicul dentist nu detectează doar carii și tartru. Este antrenat să vadă mult mai mult decât ceea ce este în gură. Descoperiți 6 lucruri pe care dentistul le știe la prima vedere despre sănătate!

Dentiștii pot diagnostica boli precum cancerul, anemia și diabetul. Evident, sfaturile unui stomatolog sunt avertismente ce ar putea să-ți salveze viața. Stomatologii pot descoperi și obiceiurile proaste.

6 lucruri pe care dentistul le știe la prima vedere despre sănătate

1. Nu folosiți niciodată ața dentară

Nu păcăliți pe nimeni, cu atât mai puțin dentistul. Acesta știe perfect că v-ați curățat dinții cu ața dentară doar înainte de vizita în cabinetul său. Folosirea aței dentare după mult timp de pauză face gingiile să sângereze. Dacă folosiți ața dentară frecvent, gingiile sunt mai sănătoase.

Citiți mai mult: Cum se elimină tartrul de pe dinți în mod natural

2. Există o sarcină

Some figure

 

Femeile însărcinate dezvoltă gingivită. Deci, dacă aveți această problemă, să nu vă mirați dacă medicul dentist vă întreabă: „Sunteți însărcinată ?”

Gingivita este cauzată de creșterea progesteronului. Bacteriile care provoacă această boală se înmulțesc necontrolat.

3. Vă roadeți unghiile

Chiar dacă purtați mănuși în timpul vizitei le medic, acesta va descoperi adevărul. Nu trebuie să se uite la mâinile voastre. Acest obicei provoacă crăpături pe suprafața dinților.

O altă caracteristică ce îl va face pe medicul dentist să descopere adevărul este faptul că aveți dinți neregulați sau dureri de maxilar.

4. Ați supt degetul mare în copilărie

Dacă ați supt prea mult degetul mare în copilărie, cu siguranță dinții au o poziție proastă. Atunci când mușcătura nu este în concordanță cu normalul, aceasta poate fi corectată prin tratament ortodontic. Mișcarea dinților din față poate afecta forma maxilarului și influența și modul în care vorbiți.

5. Respirația urat mirositoare poate însemna altceva

Some figure

 

Sunt oameni care nu știu că respirația urât mirositoare nu este normală, pentru că au trăit cu ea toată viața. De aceea, este esențial să consultați medicul dentist dacă doriți să evitați situațiile incomode.

  • Dacă mirosul este „fructat”, suferiți de diabet.
  • Cei care au un miros de pește în gură ar putea avea insuficiență renală sau hepatică.
  • Dacă mirosul este prea puternic, există reflux gastroesofagian, abces pulmonar și bronșită subiacentă sau puroi pe amigdale.

Respirația urât mirositoare nu este normală. Poate că cea de dimineață apare din cauza tartrului dentar acumulat, dar dispare când vă spălați pe dinți. Dacă durează toată ziua, nici măcar aroma de mentă nu o poate acoperi.

Citiți și: Țigara electronică afectează sănătatea orală?

6. Aveți cancer bucal

Da, există cancer în gură. Cancerul oral are ca prime simptome:

  • Sângerare inexplicabilă în gură
  • Pete albe sau roșii în gură
  • Dinți strâmbi
  • Umflături
  • Inflamație
  • Noduli
  • Zone erodate pe buze, gingii și în interiorul gurii.

În acest caz, va trebui să vă supuneți intervenției chirurgicale. De asemenea, este important să știți că chirurgul va face o biopsie a oricărui țesut suspect.

Nu evitați programarea la medicul dentist

Acum știți că dentistul poate afla multe despre voi la un simplu consult. Amintiți-vă că această programare este extrem de importantă. De cel puțin două ori pe an, ar trebui să mergeți la medicul dentist.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Katz J, Shenkman A, Stavropoulos F, Melzer E. Oral signs and symptoms in relation to disease activity and site of involvement in patients with inflammatory bowel disease. Oral Dis. 2003;
  • Wu M, Chen S-W, Jiang S-Y. Relationship between Gingival Inflammation and Pregnancy. Mediators Inflamm. 2015;
  • Al-Maskari AY, Al-Maskari MY, Al-Sudairy S. Oral manifestations and complications of diabetes mellitus: A review. Sultan Qaboos University Medical Journal. 2011.
  • Ford PJ, Farah CS. Early detection and diagnosis of oral cancer: Strategies for improvement. Journal of Cancer Policy. 2013.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.