5 lucruri pe care le poți face pentru a încetini ritmul rapid al vieții
 

5 lucruri pe care le poți face pentru a încetini ritmul rapid al vieții

Ritmul rapid al vieții ne împiedică să ne conectăm cu ceea ce se întâmplă în prezent. Nu ne putem bucura de ziua de azi gândindu-ne permanent la viitor.
5 lucruri pe care le poți face pentru a încetini ritmul rapid al vieții
Maria Fatima Seppi Vinuales

Scris și verificat de psihologul Maria Fatima Seppi Vinuales.

Ultima actualizare: 03 iulie, 2023

Avem agenda plină și facem un lucru gândindu-ne deja la următorul. Alergăm dintr-o parte în alta și ne simțim vinovați atunci când decidem să ne luăm concediu. Ritmul rapid al vieții înseamnă productivitate. El ne domină munca, dar și timpul liber.

Din nefericire, a trăi constant sub presiune creează condiții favorabile pentru anxietate, depresie și alte dificultăți. Deci, cum putem încetini ritmul rapid al vieții?

Cum să încetinești ritmul rapid al vieții? 5 lucruri pe care le poți face

Imaginează-ți acest scenariu: mergi în ritm rapid către serviciu, în timp ce bei cafea și trimiți mesaje vocale pentru a organiza lucrurile la birou. Observi ceva ciudat în această situație? Nu, pentru că este ceea ce trăiești în fiecare zi. În timp, îți vei da seama că stresul pe termen lung nu este compatibil cu sănătatea și calitatea ridicată a vieții.

Prin urmare, dacă ești în căutarea unei schimbări, mai jos vei găsi câteva recomandări pentru a trăi o viață mai liniștită:

1. Învață să identifici prioritățile

Pentru a reduce ritmul rapid al vieții, este important să poți identifica sarcinile care trebuie prioritizate. Este mai bine să începi și să termini o activitate decât să începi mai multe simultan și să nu termini nimic.

Câteva întrebări pentru stabilirea priorităților sunt următoarele:

  • Poate fi rezolvată această sarcină mâine?
  • Ce s-ar întâmpla dacă aș lăsa această activitate pentru mai târziu?
  • Există consecințe semnificative dacă amân această sarcină?
  • Cât de urgent este acest lucru?

Răspunsurile îți vor oferi o nouă perspectivă asupra lucrurilor. Nimic rău nu se întâmplă, de exemplu, atunci când decizi să nu răspunzi la un email la ora 23:oo.

2. Stabilește limite

Trebuie să învățăm să spunem nu și să delegam sau să cerem ajutor. De multe ori, FOMO (fear of missing out) ne determină să spunem da oricărui lucru pentru a nu rata nimic. Suntem peste tot, dar fără să fim efectiv prezenți deoarece creierul este mereu cu un pas înainte, gândindu-se la ceea ce urmează. Trebuie să știm să alegem ce este cu adevărat important și să fim prezenți cu trupul, mintea și inima.

Câteva fraze pentru a exersa limitele într-un mod asertiv sunt:

  • „Astăzi nu te pot ajuta, dar o pot face în altă zi.”
  • „Nu pot face asta acum, dar o putem lăsa pentru altă dată.”

3. Alocă timp odihnei

Aceasta este una dintre recomandările lui Robert Poynton, incluse în cartea „Do Pause: You are Not a To Do List”. Acest autor menționează faptul că mulți oameni identifică duminica drept ziua de odihnă. În mod similar, putem pune un nume momentelor de pauză și le putem asocia anumite ritualuri (a face o baie cu spumă, a merge la un masaj, etc.). În pauză, rețelele de socializare trebuie lăsate deoparte.

4. Fă pauze pe tot parcursul zilei

Nu acționa pe pilot automat. Fă pauze scurte între sarcinile pe care le duci la bun sfârșit. În aceste intervale de timp, fă câteva exerciții de respirație sau de întindere.

Nu este necesar să faci pauze lungi. Dimpotrivă, acestea pot fi mai multe, dar de durată mai scurtă. Momentele de odihnă ne ajută să ne concentrăm, să fim atenți la alte aspecte ale vieții și să ieșim din fluxul nesfârșit de gânduri.

Există un cuvânt de origine suedeză, „fika”, ce indică pauza pentru a savura o cafea și întoarcerea la simplitate, la odihnă și la acele mici lucruri zilnice care ne fac bine. Fie că este vorba de o cafea sau de 15 minute ascultând muzica ce ne place foarte mult, trebuie să ne deconectăm periodic.

5. Fă exerciții fizice pentru a ieși din ritmul rapid al vieții

Acesta este unul dintre cele mai complete moduri de a avea grijă de noi înșine: eliberăm excesul de energie, avem grijă de corpul nostru și ne întărim sistemul imunitar. Fără îndoială, sentimentul de bine care apare după practicarea unui sport este o modalitate de a reduce ritmul rapid al vieții.

A face mai mult înseamnă mai multă anxietate, mai multă oboseală și mai puțină plăcere

Societatea în care trăim crede că mai mult înseamnă mai bine. Acest lucru este subliniat de Poynton în cartea menționată mai sus. Din acest motiv, suntem prizonieri ai mandatului de a produce și de a face. Acest lucru se aplică chiar și în timpul liber.

Suntem obosiți și, de cele mai multe ori, trăim într-un ritm stresant. Ritmul rapid al vieții, pe lângă faptul că provoacă anxietate, are consecințe grave asupra sănătății: de la erupții cutanate sau pete pe piele și tulburări endocrinologice, până la afecțiuni complexe, precum depresia.

Oprește-te și  gândește-te că a alerga pentru a ajunge mai devreme nu este întotdeauna mai bine!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.