Mănânci puțin, dar te îngrași? Află de ce!
Cu toții cunoaștem oameni care mănâncă mult și sunt slabi. Dar tu? Mănânci puțin și totuși te îngrași? Misterul constă în motivul pentru care ai probleme în menținerea greutății optime. La urma urmei, este dificil, deoarece experimentezi adesea sentimente de eșec și chiar vinovăție pentru că nu ai putut slăbi, în ciuda faptului că ai mâncat mai puțin.
Formula de slăbit este practic universală. Se bazează pe prima lege a termodinamicii și este destul de simplă. Pierdem în greutate atunci când ardem mai multă energie decât consumăm. Acest lucru este dovedit științific și mulți oameni pierd în greutate atunci când respectă acest principiu. Însă, această ecuație matematică nu va duce mereu la rezultate satisfăcătoare pe cont propriu, deoarece greutatea corporală are componente genetice, de mediu, alimentare și psihologice. Așadar, atunci când încerci să slăbești, trebuie să ții cont de toate acestea.
Citește mai mult:
Mănânci puțin, dar te îngrași?
Dezechilibrul energetic
Fundația pentru menținerea echilibrului energetic se bazează pe două concepte:
- Caloriile pe care le consumăm prin alimente sunt combustibilul nostru zilnic.
- Caloriile pe care le folosim sau rata noastră metabolică.
Există și alți factori care intră în joc, cum ar fi:
- Metabolism bazal. Corpul are nevoie de o energie minimă pentru a-și îndeplini cele mai elementare funcții. De fapt, acesta reprezintă aproximativ 70% până la 80% din arderile energetice zilnice totale.
- Exerciții fizice și activitate fizică. Acestea sunt caloriile pe care le ardem făcând activități zilnice sau exerciții fizice mai intense.
- Efectul termic al alimentelor. Aceasta este energia pe care o ardem pentru aportul și digestia alimentelor.
Ne îngrășăm atunci când consumăm mai multe calorii decât ardem. În schimb, pierdem în greutate atunci când ardem mai multe calorii decât ingerăm. Așadar, pe baza acestui raționament simplu, una dintre cele mai răspândite modalități de a slăbi este restricționarea calorică. Cu alte cuvinte, mâncăm mai puțin.
Ok, dar de ce te îngrași chiar și atunci când mănânci mai puțin? Ce faci greșit? Continuă să citești pentru a afla!
Rolul metabolismului
Corpul nostru iubește echilibrul în toate sensurile. Are propriile sale mecanisme de a-și echilibra pH-ul, temperatura, tensiunea arterială și, desigur, greutatea. Atunci când detectează o restricție calorică importantă și o pierdere în greutate consecventă, acesta se alarmează. Astfel, corpul intră în modul de economisire a caloriilor – împotriva voinței noastre. Așadar, se activează o serie de reacții hormonale pentru a economisi energie. Acest lucru se întâmplă în mod automat.
Unul dintre primele lucruri care au loc este o scădere a metabolismului bazal și a senzației de sațietate. La rândul lor, hormonii asociați cu foamea sunt secretați în exces. După cum ai putut vedea, metabolismul bazal are o mare pondere în caloriile totale pe care le consumăm pe parcursul zilei. Așadar, în acest caz, ardem mai puține calorii chiar și atunci când mâncăm mai puțin și greutatea stagnează. De fapt, chiar crește în unele cazuri.
Îți recomandăm:
Arderile calorice
A mânca mai puțin este o modalitate de a slăbi, deoarece ingerăm mai puține calorii. Cu toate acestea, așa cum am menționat mai sus, nu putem reduce aportul de calorii în mod necontrolat, deoarece metabolismul devine mult mai lent. În afară de efectul opus la nivel metabolic, dietele cu conținut scăzut de calorii duc la lipsa de substanțe nutritive și energie. Astfel, acestea ne pot duce către o stare de apatie, moleșeală și chiar proastă dispoziție.
Prin urmare, este mai important să ardem mai multă energie în loc să scădem caloriile pe care le ingerăm. Exercițiile fizice și activitatea zilnică sunt esențiale pentru menținerea unui metabolism sănătos, modulând reglarea hormonilor, creșterea masei musculare și scăderea masei grase.
Ce se întâmplă cu masa musculară când mănânci puțin?
Mușchii noștri sunt unul dintre sistemele corpului care consumă cea mai multă energie, chiar și atunci când nu facem nimic. O persoană cu un procent mai mare de masă musculară va avea un metabolism bazal mai mare decât o persoană cu un procent muscular mai mic. Așadar, masa musculară este afectată de îndată ce începem să restricționăm nutrienții. De exemplu, corpul va căuta alte surse de glucoză atunci când organismului îi lipsește hrana.
Poate că nu știai, dar unele dintre principalele rezerve de glucoză sunt grăsimea corporală și masa musculară. Atunci când există o restricție calorică, începem să ardem rezerve. Rezultatul este o pierdere a masei musculare care scade și mai mult consumul total de energie.
Reducerea cantității de alimente pe care o consumăm are consecințele negative pe care le-am menționat mai sus. Așadar, motivul pentru care unii oameni se îngrașă chiar dacă mănâncă puțin este funcționarea organismului în sistem de avarie din cauza unui deficit caloric prea ridicat.
Paradoxal, a mânca mai puțin nu este întotdeauna sinonim cu slăbirea. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să consulți un specialist în domeniul nutriției și să adopți obiceiuri de viață sănătoase, care îți vor permite să slăbești și să îți menții o nouă greutate sănătoasă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- McNab BK., What determines the basal rate of metabolism? J Exp Biol, 2019.
- MArtin CK, et al. Effect of calorie restriction on resting metabolic rate and spontaneous physical activity . Obesity (Silver Spring) Diciembre 2007. 15(12):2964-73.