Mâncatul fără oprire: cauze și soluții
Scris și verificat de psihologul Elena Sanz
Ți-e foame tot timpul? Nu poți să nu devastezi frigiderul în toiul nopții? Mănânci mai mult decât ți-ai dori și apoi te simți vinovat? Dacă simți că nu poți înceta să mănânci, problema ta este cel mai probabil emoțională sau cel puțin în mare parte emoțională. Ce soluții există pentru mâncatul fără oprire?
Sentimentul că nu poți controla aportul alimentar poate fi tulburător, deoarece știi că nu îți distrugi doar aspectul, ci și sănătatea. În ciuda faptului că știi acest lucru, nu poți să te oprești. Soluția este să-ți schimbi relația cu mâncarea. Iată ce trebuie să faci în acest sens!
Mâncatul fără oprire: cauze
Mâncatul este o funcție esențială pentru supraviețuire. Acesta este modul în care corpul obține nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa zilnic. Problema începe cu cantitatea de alimente ingerate și, mai ales, cu alimentele pe care alegi să le consumi.
Cei care au dificultăți în a mânca cu moderație optează frecvent pentru produse cu valoare nutritivă redusă și indice caloric ridicat. Dar ce duce la un astfel de comportament dăunător?
Deconectarea de la propriul corp
Unul dintre motivele pentru care mănânci în exces este incapacitatea de a identifica propriile senzații. La naștere, fiecare persoană este programată să recunoască semnele foamei și să acționeze în consecință; în acest caz, este vorba despre plânsul după mâncare.
Cu toate acestea, pe măsură ce timpul trece, conexiunea cu aceste senzații interoceptive se pierde. Acest lucru se întâmplă din mai multe motive. În primul rând, mâncarea devine asociată cu întâlniri, companie și interacțiune cu semenii. Mâncarea devine un act social plăcut dincolo de valoarea sa nutritivă.
Ritmul rapid de viață și stresul din zilele noastre nu ne lasă să ne oprim și să ne ascultăm corpul. Prin urmare, începem să pierdem capacitatea de a recunoaște foamea reală sau stările de plictiseală în care dorim să împărtășim acel moment de conexiune socială.
Vezi și:
Foamea emoțională
Un alt aspect care face imposibilă oprirea din mâncat este consumul emoțional. Acest concept se referă la utilizarea alimentelor pentru a ne regla emoțiile. Ai observat că mănânci mai mult când ești anxios, trist, copleșit de probleme sau dezamăgit?
Există o explicație. Anumite alimente stimulează circuitul cerebral care corespunde plăcerii, deoarece duc la secreția de neurotransmițători care produc senzații plăcute. În consecință, atunci când sunt ingerate, individul percepe ușurare, satisfacție și fericire. Dar, din păcate, este o stare tranzitorie și nu este deloc o soluție eficientă sau permanentă.
La scurt timp, efectele plăcute dispar și emoțiile nerezolvate revin și se adaugă la vinovăție pentru că am mâncat fără a ne controla.
Dietele restrictive
Dacă te lupți cu problemele alimentare de mai multă vreme, probabil ai experimentat acest paradox: o dietă prea restrictivă poate crește nevoia și dorința de a mânca alimente nesănătoase.
Adoptarea unui stil alimentar excesiv de rigid, în care mâncarea este interzisă, duce la creșterea anxietății față de alimente. Din această cauză, este imposibil să urmezi dieta fără a dobândi comportamente alimentare compulsive.
La scurt timp după ce ai terminat această dietă, poți chiar să recâștigi greutatea pe care ai pierdut-o după atâta efort. Corpul cere ceea ce ai restricționat atât de radical.
Vezi și:
Ce poți face pentru a scăpa de mâncatul fără oprire?
Evident, mâncatul este esențial pentru a supraviețui. Prin urmare, nu este o activitate pe care o poți evita, așa cum ai putea face cu alte tipuri de dependențe. Soluția în acest caz este să-ți schimbi relația cu alimentele, recunoscându-le funcția nutrițională și mâncând mai conștient.
Pentru a face acest lucru, este esențial să te reconectezi cu corpul și să înveți să asculți și să interpretezi semnalele pe care le trimite. Cu alte cuvinte, este vorba de recunoașterea momentului în care există foame reală și a momentului în care este vorba de foame emoțională din cauza stresului sau anxietății.
Este important să dobândești și să dezvolți strategii utile și eficiente pentru a face față stărilor emoționale negative. Scopul este să nu mai folosești alimente pentru a-ți regla emoțiile – trebuie să înveți alte modalități de a le gestiona. Descărcarea emoțională, scrisul terapeutic sau practicarea meditației sunt alternative foarte utile.
În cele din urmă, stabilește o relație sănătoasă cu mâncarea. Aceasta înseamnă că trebuie să încetezi să o vezi ca pe un inamic sau ca pe un element aducător de confort. Nu uita că mâncarea este doar combustibilul de care are nevoie corpul și învăță să o selectezi pe baza nevoilor tale nutriționale.
Mănâncă într-un mod sănătos și echilibrat, fără a elimina sau demoniza vreo grupă alimentară. Mănâncă cu moderație și, mai presus de toate, fiind conștient/ă de ceea ce faci.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Sánchez Benito, J. L., & Pontes Torrado, Y. (2012). Influencia de las emociones en la ingesta y control de peso. Nutrición Hospitalaria, 27(6), 2148-2150.
- Rodríguez, S., Mata, J. L., & Moreno, S. (2007). Psicofisiología del ansia por la comida y la bulimia nerviosa. Clínica y Salud, 18(1), 99-118.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.