7 mari beneficii pe care le oferă tofu sau brânza de soia
Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas
Tofu este un aliment preparat din boabe de soia, foarte bogat în proteine vegetale și sărac în grăsimi. Nu conține gluten sau lactoză. În plus, tofu este un ingredient care ne oferă multe avantaje pentru sănătate, în special în timpul menopauzei. Descoperiți 7 mari beneficii pe care le oferă tofu sau brânza de soia!
Ce este tofu?
Tofu este un aliment vegetal care este obținut prin prelucrarea boabelor de soia într-un mod similar cu brânza de vaci. Practic, produsul se obține atunci când lichidul rezultat din înmuierea, zdrobirea și filtrarea boabelor de soia este coagulat. Acest aliment cu denumire japoneză, care nu conține lapte, este foarte des întâlnit în dietele vegetariene din bucătăria asiatică.
Datorită conținutului ridicat de proteine, tofu este un bun înlocuitor al cărnii, potrivit unui articol din revista Nutrients. În plus, poate fi gătit într-un mod similar. Cu toate acestea, trebuie să știm cum să o facem corect, astfel încât să-l putem digera bine.
7 mari beneficii pe care le oferă tofu sau brânza de soia
1. Sursă excelentă de energie
Tofu este un aliment vegetal care este foarte bogat în proteine. De fapt, conține cei 8 aminoacizi esențiali pentru organism. Așadar, ne oferă energie și vitalitate și ne ajută să tonificăm și să modelăm silueta. Prin urmare, este ideal pentru a combate oboseala și epuizarea.
Recomandăm: Rețetă delicioasă de burger de soia vegan
2. Bogat în calciu și polifenoli
Tofu este o sursă surprinzătoare de calciu. Conține o cantitate de calciu mai mare decât cea a laptelui de vacă (100 grame de tofu conțin 159 mg de calciu). Acest lucru se datorează faptului că este făcut cu săruri de calciu.
Datorită acestei virtuți, tofu este un remediu ideal pentru combaterea problemelor osoase, osteoporozei și cariilor. În plus, facilitează regenerarea fracturilor osoase.
Fiind un produs derivat din boabe de soia, tofu este foarte bogat în polifenoli, care pot fi folositori în osteoporoză. De fapt, cercetările publicate în revista Current Pharmaceutical Design au stabilit că alimentele bogate în polifenoli pot preveni apariția osteoporozei și pot încetini progresia acesteia.
3. Scăderea colesterolului și trigliceridelor
Tofu este ideal pentru prevenirea și ameliorarea tulburărilor cardiovasculare. Acest lucru se datorează conținutului său de vitamina E, lecitină și acizi grași esențiali. Prin urmare, această brânză vegană ajută la reducerea nivelului ridicat de colesterol, trigliceride și tensiune arterială.
Un studiu publicat în revista Nutrients a arătat că elementele proteice și non-proteice din soia au efecte cardioprotectoare. Produsele derivate din această cereală sunt utile nu numai pentru scăderea colesterolului, ci și pentru scăderea tensiunii arteriale, a glicemiei, a inflamației și a obezității.
De asemenea, tofu poate fi foarte benefic pentru cei care suferă de arterioscleroză sau angină pectorală. În plus, este eficient și pentru problemele de circulație.
4. Menținerea siluetei
Acest aliment vegetal conține doar 4% grăsimi și 70 calorii la 100 grame. Datorită acestor valori nutritive, tofu este ideal în orice cură de slăbire sau pentru a ne menține greutatea corespunzătoare. Cu toate acestea, ar trebui să evităm să-l consumăm prăjit, deoarece aportul caloric crește.
Tofu la grătar este o porție de proteine vegetale pe care o putem adăuga în orice salată, mâncare de legume sau cereale integrale. Astfel, vom obține un meniu echilibrat și sănătos.
5. Întărirea imunității
Substanțele fitochimice prezente în tofu, precum și vitaminele și mineralele, favorizează crearea de anticorpi. Acestea sunt cele care sporesc apărarea organismului și întăresc sistemul imunitar.
Prin urmare, consumul de tofu ne întărește împotriva tuturor tipurilor de infecții. Este un aliment care nu poate lipsi din alimentație.
6. Echilibrarea estrogenului
Tofu este un aliment foarte potrivit pentru femeile aflate la menopauză. Oferă proteine și calciu, doi nutrienți foarte benefici în această etapă a vieții.
În plus, reglează nivelul hormonal datorită conținutului său de izoflavone. Prin urmare, poate atenua simptomele acestei faze la femei.
Estrogenii sunt esențiali în întreținerea oaselor și prevenirea osteoporozei. În acest sens, un studiu publicat în revista Nutrients stabilește că derivații din soia ajută la prevenirea scăderii densității osoase la femeile aflate în perioada postmenopauză.
7. Aliment antioxidant
În cele din urmă, tofu conține substanțe nutritive care îl fac un aliment foarte antioxidant. Dieta noastră trebuie sa conțină zilnic antioxidanți.
Antioxidanții ne oferă o calitate mai bună a vieții și ne permit sa întârziem daunele cauzate de radicalii liberi. Aceștia din urmă accelerează procesul de îmbătrânire.
Antioxidanții din soia și produsele derivate din aceasta, cum ar fi tofu, sunt benefici pentru femeile care urmează un tratament pentru infertilitate. Acest fapt a fost dovedit de un studiu publicat în Jurnalul American de Obstetrică și Ginecologie.
Cum se consumă tofu?
Tofu este vândut sub formă de calup, în ambalaje individuale frigorifice sau în recipiente sigilate. Aspectul său este asemănător cu cel al brânzei proaspete și în multe locuri este cunoscut sub numele de brânză de soia. În niciun caz nu trebuie să consumăm acest aliment crud.
A mânca tofu negătit ar fi ca și cum am mânca leguminoase crude. Problema este că eticheta nu ne spune cum ar trebui să-l consumăm.
- Îl putem fierbe 10 minute pentru a elimina antinutrienții și apoi îl putem coace sau găti la grill.
- Odată fiert, îl putem amesteca și cu alte ingrediente pentru a face sosuri, creme și smoothie-uri. De exemplu, putem face o maioneză vegană fără ouă.
La deschiderea ambalajului, tofu trebuie spălat. În plus, se recomandă să fie acoperit cu apă și păstrat în frigider. Apa se schimbă zilnic. De asemenea, puteți să îl lăsați în ambalajul original și să îl congelați până la 5 luni.
Riscurile consumului de tofu
Acesta este un aliment foarte benefic pentru sănătate, care are o cantitate mare de nutrienți și minerale. Este unul dintre cei mai buni înlocuitori pentru carne. Cu toate acestea, soia și derivații ei conțin o concentrație mare de oxalați, așa că persoanele cu pietre la rinichi ar trebui să-și modereze consumul.
Femeile cu antecedente de cancer la sân sensibil la estrogen ar trebui să limiteze consumul, deoarece tofu conține substanțe care se comportă ca acest hormon. În cele din urmă, este important de menționat că majoritatea soiei cultivate în întreaga lume este transgenică. Din acest motiv, ar trebui să optăm întotdeauna pentru tofu ecologic și de bună calitate.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Academy of Nutrition and Dietetics. (2013). Oncology Nutrition: soy breast and cancer. https://www.oncologynutrition.org/on/erfc/healthy-nutrition-now/foods/soy-and-breast-cancer
- Chisari, E., Shivappa, N., & Vyas, S. (2019). Polyphenol-rich foods and osteoporosis. Current Pharmacology Design. 25 (22): 2459-2466. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31333106/
- European Food Safety Authority (EFSA). (2015). Risk assessment for peri- and post- menopausal women taking food supplements containing isolated isoflavones. 13 (10): 4246. https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4246
- Food Data Central. (2019). Tofu, extra firm, prepared with nigari. U. S. Department of Agriculture. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/174290/nutrients
- Health Direct. (2021). Foods high in iron. https://www.healthdirect.gov.au/foods-high-in-iron
- Mayo Clinic. (2022). Weight loss: feel full on fewer calories. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/in-depth/weight-loss/art-20044318
- Medline Plus. Qué son las proteínas y qué es lo que hacen. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. https://medlineplus.gov/spanish/genetica/entender/comofuncionangenes/proteina/
- Mount Sinai. Soy information. https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/soy
- National Institutes of Health (NIH). (2022). Calcio. Departamento de Salud y Servicios Humanos de Estados Unidos. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-DatosEnEspanol/
- Qin, P., Wang, T., & Luo, Y. (2022). A review on plat-based proteins from soybean: health benefits and soy product development. Journal of Agriculture and Food Research. 7: 100265. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666154321001678
- Ramdath, D. D., Padhi, E. M., Sarfaraz, M., Renwick, S., & Duncan, A. M. (2017). Beyond the cholesterol-lowering effect of soy protein: a review of the effects of dietary soy and its constituents on risk factors for cardiovascular disease. Nutrients. 9 (4): 324. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28338639/
- Rizzo G, Baroni L. (2018). Soy, soy foods, and their role in vegetarian diets. Nutrients. 10 (1): 43. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5793271/
- Simon, S. Soy and cancer risk: our expert’s advice. American Cancer Society. https://www.cancer.org/cancer/latest-news/soy-and-cancer-risk-our-experts-advice.html
- Spagnuolo, C., Russo, G. L., Orhan, I. E., & Habtemariam, S. (2015). Advances in Nutrition. 6 (4): 408-419. https://www.researchgate.net/publication/281548123_Genistein_and_Cancer_Current_Status_Challenges_and_Future_Directions
- Yakubu, N., Oboh, G., & Olalekan, A. A. (2013). Antioxidant and hepatoprotective properties of tofu (curdle soy milk) against Acetaminophen-induced liver damage in rats. Biotechnology Research International. (2013). Article ID 230142. https://www.hindawi.com/journals/btri/2013/230142/
- Yoon, G. A., & Park, S. (2014). Antioxidant action of soy isoflavones on oxidative stress and antioxidant enzyme activities in exercised rats. Nutrition Research and Practice. 8 (6): 618-624. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4252520/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.