Măsuri de îngrijire și remedii pentru crupu sau laringotraheită
 

Măsuri de îngrijire și remedii pentru crupu sau laringotraheită

Hidratarea, odihna și anumite uleiuri esențiale ajută la tratarea simptomelor de crupu. Descoperiți cele mai bune remedii pentru crupu!
Măsuri de îngrijire și remedii pentru crupu sau laringotraheită
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Implementarea unor măsuri de îngrijire la domiciliu și folosirea de remedii naturale pentru crupu poate ajuta la combaterea simptomelor. Această infecție virală, cunoscută și sub denumirea de laringotraheită acută, compromite sănătatea căilor respiratorii superioare și tinde să afecteze într-o mai mare măsură copiii între 6 luni și 3 ani.

În trecut, termenul „crupu” desemna doar infecția cu bacteria Corynebacterium diphtheriae. În prezent, conform Societății Spaniole de Pediatrie în Ambulatoriu și Asistență Primară, conceptul include diferite afecțiuni laringiene, traheale și bronșice.

Afecțiunea se caracterizează prin tuse puternică și detresă respiratorie. În plus, se poate manifesta și prin răgușeală la vorbire, febră și congestie nazală. Cum se tratează? Când să consultați medicul? Aflați totul mai jos!

Ce este crupul și care sunt cauzele sale?

Înainte de a cunoaște în detaliu remediile pentru atenuarea crupului, este important să trecem în revistă cele mai importante caracteristici ale acestei infecții virale. Infecția este cauzată de mai multe tipuri de viruși, cum ar fi:

  • Virusul paragripal
  • Virusul sincițial respirator
  • Pojar
  • Adenovirusuri
  • Gripa A și B

Infecția provoacă inflamația laringelui și a traheii, ceea ce duce la manifestarea stridorului respirator și a tusei puternice. De asemenea, dacă se răspândește în bronhii, infecția se numește „laringotraheobronșită”.

În general, infecția se ameliorează după aplicarea unor măsuri de autoîngrijire. De asemenea, există remedii naturale care ajută la ameliorarea simptomelor.

În orice caz, este indicat să fiți atenți, deoarece anumite cazuri se agravează și provoacă următoarele complicații:

Copil care are laringită
Dacă cei mici au arsuri în gât împreună cu simptome de crupu, medicul trebuie să evalueze nevoia de antibiotice.

Remedii pentru crupu sau laringotraheită

De obicei, crupul se ameliorează în câteva zile, ca și alte infecții virale ale tractului respirator superior. Cu toate acestea, tusea, congestia și dificultățile de respirație produc o stare generală de rău. Pentru a o minimiza, pot fi folosite următoarele remedii casnice:

1. Terapia cu umidificator

Terapia cu umidificator cu abur rece a devenit populară pentru capacitatea sa de a elimina aerul uscat și simptomele asociate. În cazul crupului, utilizarea sa permite controlul iritației căilor respiratorii, al congestiei și al dificultăților de respirație.

Deși nu există suficiente dovezi științifice cu privire la aceste beneficii, Clinica Mayo subliniază că este un element util pentru ameliorarea simptomelor de răceală sau alte afecțiuni respiratorii.

Desigur, umidificatorul trebui să fie utilizat în mod corespunzător, deoarece prea multă umiditate este contraproductivă. De asemenea, dacă nu este curat, aparatul acumulează mucegai și bacterii care agravează bolile. În mod ideal, umiditatea din casă trebuie să fie între 30% și 50%.

2. Uleiuri esențiale

Uleiurile esențiale sunt obținute prin prelucrarea plantelor, florilor, condimentelor și fructelor. Sunt un amestec de compuși volatili cu activitate farmacologică.

Potrivit unui studiu publicat în Flavour and Fragrance Journal, anumite uleiuri au potențial terapeutic împotriva infecțiilor tractului respirator. Inhalarea sau aplicarea transdermică ameliorează congestia, disconfortul respirator și tusea.

Sunt recomandate următoarele:

  • Ulei esențial de anason
  • Ulei de mentă
  • Ulei de fructe de fenicul amar
  • Ulei de cimbru
  • Ulei de arbore de ceai

Cel mai simplu mod de a le folosi este prin inhalare. Pentru a face acest lucru, diluați câteva picături în apă clocotită și inhalați aburul.

Atenție! În cazul copiilor, această metodă este periculoasă din cauza apei fierbinți. Copiii trebuie supravegheați sau trebuie aleasă o metodă mai sigură.

De asemenea, uleiurile pot fi adăugate într-un difuzor sau aplicate local. În acest din urmă caz, acestea sunt combinate cu un ulei purtător (nucă de cocos, migdale sau măsline). Se masează pieptul, gâtul și glandele.

Avertisment

Aceste produse nu sunt lipsite de contraindicații și efecte secundare! La unii copii, utilizarea lor duce la reacții alergice.

De exemplu, un raport de caz din Journal of Neurosciences in Rural Practice sugerează evitarea utilizării uleiului de eucalipt la copiii mici, deoarece este asociat cu convulsii și alte efecte secundare.

Orice alergie este un motiv suficient pentru a evita utilizarea uleiurilor esențiale. Ideal este să faceți un mic test al produsului pe piele înainte de a-l folosi.

3. Medicamente fără prescripție medicală

Bebelușii și copiii mici nu ar trebui să ia medicamente fără prescripție fără sfatul medicului pediatru. Un articol al Centrului Medical al Universității din Rochester afirmă faptul că Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA) și Academia Americană de Pediatrie (AAP) nu recomandă utilizarea acestor medicamente la copiii sub 2 ani.

Motivul? Utilizarea lor prezintă riscuri și efecte secundare care variază de la ușoare la severe. Medicul pediatru sau medicul de familie trebuie să stabilească un diagnostic și să ajusteze doza în funcție de vârstă, greutate și afecțiune.

În cazul crupului, dacă există febră scăzută sau moderată, se folosesc adesea antipiretice fără prescripție medicală, cum ar fi acetaminofenul și ibuprofenul.

Măsuri de îngrijire

Pe lângă remediile menționate, există și alte măsuri de îngrijire care grăbesc recuperarea în caz de crupu. Ideal este să le implementați simultan cu remediile pentru o ameliorare mai rapidă.

Femeie care folosește remedii pentru crupu

Asigurați un mediu confortabil și calm

Simptomele crupului fac copilul să plângă. În consecință, congestia și disconfortul respirator se agravează. Prin urmare, pe cât posibil, încercați să-l faceți să se simtă confortabil:

  • Asigurați-vă că încăperea este curată.
  • Oferiți-i jucăria preferată.
  • Vorbiți încet și cu o voce liniștitoare. Poate funcționa și un cântec care îi place.
  • Faceți-i masaje blânde pe spate.
  • Porniți difuzorul de arome.

Aveți grijă de hidratare

După cum detaliază un studiu publicat în Annals of Nutrition and Metabolism, hidratarea joacă un rol important la copii din motive fiziologice. În fața infecțiilor virale, acest obicei devine și mai important.

Având în vedere inflamația laringelui, ideal este să-i oferiți copilului băuturi la temperatura camerei, acadele și jeleuri care sa contribuie la hidratarea gâtului. Copiii cu vârsta peste 7 ani pot primi și băuturi liniștitoare, cum ar fi ceaiul de fructe, ceaiul de mușețel sau ceaiul de lămâie cu miere.

Îmbunătățiți postura

Când crupul provoacă dificultăți de somn din cauza disconfortului respirator, îmbunătățirea posturii poate ajuta. Folosiți mai multe perne, astfel încât copilul să doarmă ușor ridicat.

Când ar trebui să consultați medicul?

De obicei, aceste remedii pentru crupu ajută la ameliorarea simptomelor în câteva zile. Chiar și așa, simptomele pot deveni mai severe noaptea. Dacă nu există nicio îmbunătățire sau există semne de complicații, cel mai bine este să consultați medicul.

Aveți grijă la următoarele manifestări clinice:

  • Erupție nazală
  • Istoric de crupu
  • Tuse seacă cu debut brusc
  • Șuierat toracic în repaus
  • Colorare albastră a buzelor sau a unghiilor

Ce să rețineți despre aceste remedii pentru crupu?

Crupul este o infecție virală care afectează tractul respirator superior. Apare adesea la copiii mici, dar poate afecta persoane de orice vârstă.

În general, afecțiunea se ameliorează în câteva zile. Simptomele pot fi calmate cu remedii naturale și măsuri de îngrijire la domiciliu. Dacă aveți îndoieli sau semne de complicații, cel mai bine este să consultați medicul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sizar O, Carr B. Croup. [Updated 2021 Jul 26]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK431070/
  • Humidifiers: Ease skin, breathing symptoms. (June 08, 2021). Mayo Foundation for Medical Education and Research (MFMER). Available in https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/in-depth/humidifiers/art-20048021
  • Horváth, G., & Ács, K. (2015). Essential oils in the treatment of respiratory tract diseases highlighting their role in bacterial infections and their anti-inflammatory action: a review. In Flavour and Fragrance Journal (Vol. 30, Issue 5, pp. 331–341). Wiley. https://doi.org/10.1002/ffj.3252
  • Dudipala SC, Mandapuram P, Ch LK. Eucalyptus Oil-Induced Seizures in Children: Case Reports and Review of the Literature. J Neurosci Rural Pract. 2021 Jan;12(1):112-115. doi: 10.1055/s-0040-1721199. Epub 2021 Jan 29. PMID: 33531768; PMCID: PMC7846315.
  • Over-The-Counter Medicines for Infants and Children. (n.d.). University of Rochester Medical Center Rochester. Available from: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=1&contentid=2804#:~:text=The%20FDA%20and%20American%20Academy,medicine%2C%20especially%20the%20first%20time.
  • Bottin JH, Morin C, Guelinckx I, Perrier ET. Hydration in Children: What Do We Know and Why Does it Matter? Ann Nutr Metab. 2019;74 Suppl 3:11-18. doi: 10.1159/000500340. Epub 2019 Jun 14. PMID: 31203294.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.