Medicamentele care afectează șofatul
Știi care sunt medicamentele consumate frecvent care afectează șofatul și face periculoasă folosirea utilajelor?
Multe medicamente cunoscute au numeroase efecte secundare despre care oamenii nu știu că pot fi periculoase. Unele dintre aceste efecte sunt greața, vărsăturile sau durerile abdominale. De asemenea, aceste medicamente pot induce somnul, o stare care afectează grav condusul sau operarea utilajelor grele.
Toate medicamentele disponibile în comerț pot declanșa efecte secundare. Cu toate acestea, reacțiile adverse variază ca severitate și frecvență. Efectele secundare sunt evenimentele nedorite la care se poate aștepta un pacient atunci când începe tratamentul cu un anumit medicament. În acest articol, vom vorbi despre medicamentele care afectează condusul din cauza efectelor secundare ale acestora.
Citește mai mult:
Medicamentele care afectează șofatul
1. Benzodiazepinele și condusul
Benzodiazepinele sunt medicamente care acționează asupra sistemului nervos central. Sunt capabile să producă efecte sedative, anticonvulsive și hipnotice. Din acest motiv, acestea sunt utilizate pe scară largă pentru a trata anxietatea, insomnia și alte boli, cum ar fi epilepsia sau sevrajul alcoolic.
Acestea sunt cele mai prescrise medicamente psihotrope, în special de către medicii de familie. 15% din pacienții care iau anxiolitice și 1,6% din toți adulții cu vârste cuprinse între 18 și 79 de ani cărora li s-au prescris benzodiazepine timp de câteva zile sau săptămâni evoluează treptat către o utilizare constantă și practic nedeterminată a medicamentului.
Pacienții care au depășit doza indicată pot experimenta efecte sedative, pierderea coordonării mișcărilor și depresie respiratorie, mai ales dacă iau medicamentele împreună cu alcool. De asemenea, benzodiazepinele pot produce o scădere a atenției, a concentrării și a funcției motorii, chiar și în doze terapeutice. Aceste reacții adverse afectează grav capacitatea de a conduce.
Mai mult, benzodiazepinele pot induce depresia, care este mult mai frecventă la pacienții care au suferit deja de această tulburare afectivă.
După ce un pacient ia aceste medicamente mai mult timp, el poate suferi un sindrom de sevraj dacă le întrerupe brusc. La rândul său, acest lucru poate duce la anxietate, iritabilitate, tremurături și halucinații, printre alte simptome. Unii pacienți cărora li s-a prescris un tratament pe termen lung cu benzodiazepine în doze mai mici pot suferi de anxietate și insomnie atunci când întrerup administrarea medicamentelor. Acest lucru poate apărea din cauza lipsei de medicamente sau recurenței simptomelor tratate inițial.
2. Antihistaminicele de primă generație sau clasice
Spre deosebire de alte medicamente similare, antihistaminicele de primă generație pot traversa bariera hematoencefalică. Din cauza acestui fapt, pot produce efecte secundare la nivelul sistemului nervos central, cum ar fi:
- Somnolenţă
- Vedere încețoșată
- Tulburări vizuale
- Halucinații
Ca urmare a tuturor efectelor secundare pe care aceste medicamente le pot provoca, experții recomandă insistent să nu luăm antihistaminice de primă generație atunci când trebuie să conducem vehicule.
Efectul este diferit dacă pacientul ia antihistaminice de a doua generație, cum ar fi ebastina, loratadina sau cetirizina. Însă și acestea pot declanșa o serie de efecte secundare asupra sistemului nervos central, ceea ce înseamnă că ar putea afecta și capacitatea de a conduce, dar într-o măsură mai mică.
În general, este important să avem grijă atunci când luăm medicamente pentru alergii și conducem sau folosim utilaje grele.
3. Antidepresivele
Dacă iei antidepresive, ar trebui să eviți conducerea vehiculelor. La fel ca în cazurile anterioare, acestea pot provoca somnolență. În plus, conform studiilor efectuate pe pacienți care suferă de depresie și insomnie, utilizarea acestor medicamente îmbunătățește problemele de somn. Acest lucru înseamnă că pot înlesni adormitul.
Medicii prescriu din ce în ce mai des antidepresive cu efecte de inducere a somnului în doze mici pentru a trata insomnia, chiar dacă pacientul nu suferă de depresie. Specialiștii din domeniul medical trebuie să avertizeze pacienții cu privire la posibilele efecte secundare și precauțiile privind utilizarea oricărui medicament.
Citește mai mult:
4. Medicamentele antiepileptice
Aceste medicamente au efecte secundare, cum ar fi:
- Somnolenţă
- Confuzie sau amețeală
- Pierderea memoriei sau pierderea capacității de concentrare
Pe lângă aceste efecte periculoase asupra șofatului, epilepsia însăși poate modifica funcțiile motorii și cognitive ale pacienților.
Este important să cunoști medicamentele care afectează șofatul sau folosirea utilajelor
Este esențial să fii informat cu privire la medicamentele care afectează șofatul din cauza somnolenței excesive pe care o pot provoca. Nerespectarea acestui fapt poate crește probabilitatea de a fi implicat într-un accident grav. Consultă atât medicul, cât și farmacistul dacă ai întrebări cu privire la această problemă. Mai presus de toate, nu lua niciodată medicamente fără a discuta cu un medic. Dacă iei deja benzodiazepine sau antidepresive, caută metode de transport alternative pentru a preveni accidentele.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- MJ, Antonijoan, R., García-Gea, C., Clos, S., Grasa, E., & Giménez, S. (2003). Fármacos que pueden producir somnolencia excesiva. Vigilia-Sueño.
- Josefina Velert, Lucrecia Moreno1 , Luis Salar, M.a Teresa Climent, S. A. (2006). Estudio sobre la adecuación de la prescripción de Benzodiazepinas en la Comunidad Valenciana. E-Farmacéutico Comunitario.
- Caro, I., Aguas, M., Ayestarán, A., & Pascual, B. (2007). Antiepilépticos. Revista Multidisciplinar de Gerontologia. https://doi.org/10.1016/s1245-1789(14)67013-x