Logo image
Logo image

Medicamentele pot fi returnate la farmacie? Explicații

4 minute
Din păcate, nu este posibilă returnarea medicamentelor la farmacie. Vreți să aflați motivul? Vă vom povesti mai jos.
Medicamentele pot fi returnate la farmacie? Explicații
Ultima actualizare: 02 octombrie, 2021

Medicamentele pot fi returnate la farmacie?  Mulți oameni încearcă să returneze medicamentele pe care le-au cumpărat, dar se confruntă cu un obstacol mare. Farmaciștii nu permit returnarea medicamentelor, chiar dacă ambalajele sunt închise. Există mai multe motive legale și de sănătate care împiedică returnarea produselor.

Motivele pentru care o persoană poate încerca să returneze un medicament sunt multe. Unul dintre cele mai frecvente motive este eroarea utilizatorului atunci când cumpără medicamentul, în special în cazul produselor fără prescripție medicală. Cu toate acestea, nicio scuză prezentată nu va fi valabilă pentru a accepta returul, cu excepția unor excepții descrise în legi.

Ce este un medicament?

Medicamentele nu sunt altceva decât compuși chimici care au proprietăți utile pentru tratamentul sau prevenirea bolilor. Acești compuși au capacitatea de a corecta sau modifica funcțiile corpului pentru a trata o patologie specifică.

În termeni generali, medicamentele sunt alcătuite din ingrediente active și excipienți. Principiul activ este substanța care va produce efectul farmacologic dorit, adică partea care va modifica funcțiile corpului. Principiile active ale medicamentelor pot fi obținute din plante și microorganisme sau chiar sintetizate în laborator.

Excipienții sunt toate acele substanțe care se adaugă în medicamente, dar care nu au efect farmacologic. Funcția lor principală este de a facilita prepararea, conservarea sau administrarea.

Utilizarea medicamentelor este esențială pentru tratarea mai multor boli. Consumul de medicamente într-o populație poate varia. De exemplu, studiile arată că aportul de droguri în Spania este mai mic decât media europeană, cu excepția antiacidelor, vasodilatatoarelor și a anxioliticelor.

Citiți mai mult: Ce sunt excipienții medicamentelor?

Some figure

Cum se păstrează medicamentele?

Înainte de a explica de ce medicamentele nu pot fi returnate în farmacie, este important să clarificăm modul adecvat de păstrare a acestor compuși. Aceștia trebuie păstrați în condiții optime pentru a-și face treaba.

Unul dintre factorii care afectează cel mai mult stabilitatea medicamentelor este temperatura, potrivit unor cercetări. Expunerea la căldură poate modifica semnificativ componentele.

Specialiștii recomandă păstrarea tuturor medicamentelor la temperaturi sub 25 grade Celsius. De asemenea, trebuie respectate următoarele recomandări:

  • Dulapul pentru medicamente nu trebuie să fie în bucătărie sau baie pentru a le proteja de umezeală.
  • Nu lăsați medicamentele la îndemâna copiilor.
  • Păstrați comprimatele în ambalajul lor până în momentul consumului.
  • Aruncați medicamentele în mod corespunzător la sfârșitul tratamentului.

Pe de altă parte, există medicamente care trebuie păstrate în anumite condiții specifice. Unii compuși trebuie păstrați la temperaturi foarte scăzute pentru a le conserva proprietățile. Altele, pe de altă parte, sunt capabile să se degradeze după expunerea la lumina soarelui.

De ce nu pot fi returnate medicamentele în farmacie?

După cum am spus la începutul articolului, medicamentele nu pot fi returnate în farmacie. Indiferent în ce stare se află medicamentul, farmaciștii nu vor accepta returnarea acestuia. Există mai multe motive, atât de sănătate, cât și juridice, care explică acest fapt.

Motive sanitare

Farmaciștii sunt responsabili pentru asigurarea integrității și conservării medicamentelor în timp ce se află în farmacie. Acești profesioniști păstrează medicamentele în condiții optime.

Unul dintre principalele motive pentru care farmaciștii nu acceptă returnarea unui medicament este riscul ca acesta să nu fie în stare bună. Acești profesioniști din domeniul sănătății nu pot garanta că produsul a fost depozitat corect sau că nu a fost modificat.

Medicamentul poate fi expus la anumite condiții de temperatură sau umiditate care îi modificat compoziția. Vânzarea unui compus în stare proastă reprezintă un risc real pentru sănătatea celor care îl consumă. Este posibil ca medicamentele modificate să genereze apariția unor efecte nedorite sau să nu mai aibă efect.

Motive legale

Există anumite decrete care împiedică returnarea medicamentelor. Comercializarea oricărui medicament care a fost returnat este interzisă. În plus, custodia, conservarea și distribuirea medicamentelor revin doar diferitelor servicii de farmacie.

Returul este acceptat numai atunci când produsul eliberat nu corespunde principiului activ solicitat de client sau când medicamentul a fost deteriorat în timpul expedierii (pentru cmpărăturile online).

Toate medicamentele returnate în condițiile descrise trebuie eliminate în mod corespunzător. În niciun caz nu pot fi vândute publicului, deoarece este imposibil să se verifice starea acestuia.

Citiți și: Utilizarea marijuanei medicale pentru durerea cronică: este sigură?

Some figure

O măsură pentru siguranță

După cum puteți vedea, nu este posibil să returnați medicamentele la farmacie. Farmaciștii nu pot garanta starea bună a produsului odată ce acesta părăsește unitatea.

În acest fel, administrarea unui medicament returnat reprezintă un risc pentru sănătatea oamenilor. Achiziționarea de medicamente online permite rambursări, dar în anumite condiții. Cu toate acestea, produsele returnate trebuie aruncate imediat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Simó Miñana J. Utilización de medicamentos en España y en Europa. Atención Primaria. 2012;44(6):335-347.
  • Briscoe CJ, Hage DS. Factors affecting the stability of drugs and drug metabolites in biological matrices. Bioanalysis. 2009 Apr;1(1):205-20.
  • Cohen V, Jellinek SP, Teperikidis L, Berkovits E et al. Room-temperature storage of medications labeled for refrigeration. Am J Health Syst Pharm. 2007 Aug 15;64(16):1711-5.
  • Ley 29/2006, de 26 de julio, de garantías y uso racional de los medicamentos y productos sanitarios.
  • Real Decreto 870/2013, de 8 de noviembre, por el que se regula la venta a distancia al público, a través de sitios web, de medicamentos de uso humano no sujetos a prescripción médica.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.