Logo image
Logo image

9 metode de a înghiți o pastilă

7 minute
A înghiți o pastilă este o odisee pentru unii oameni. Uneori, există teama că se va bloca sau va crea o senzație neplăcută în gură. Din fericire, există mai multe metode de a înghiți o pastilă.
9 metode de a înghiți o pastilă
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2022

Dificultatea de a înghiți o pastilă este o problemă foarte frecventă. De fapt, se estimează că una din trei persoane simte disconfort atunci când face acest lucru, chiar și în lipsa unei afecțiuni care să o împiedice. Pentru copii, acest lucru este și mai deranjant, așa că vă vom arăta câteva metode de a înghiți o pastilă rapid și ușor!

Este adevărat că înghițirea unei pastile poate fi o experiență neplăcută. Mulți oameni se tem să nu se sufoce sau sunt deranjați de gustul pe care pastilele îl lasă în gură. La rândul lor, majoritatea copiilor nu asimilează ideea de a înghiți ceva fără să mestece.

De asemenea, există oameni care au dificultăți anatomice sau fiziologice care îi împiedică să înghită o pastilă. Această afecțiune se numește disfagie și provoacă probleme la înghițirea oricărui aliment solid sau lichid. De asemenea, gura uscată face mai dificilă înghițirea unei pastile.

De ce apar probleme la înghițirea pastilelor?

Some figure
Simplul gând de a înghiți o pastilă poate duce la disconfort și la dorința de renunțare.

În cele mai multe cazuri, dificultatea de a înghiți o pastilă nu este o problemă fiziologică, ci una psihologică. Aproape toată lumea poate înghiți alimente fără nicio problemă și ingerează volume mai mari decât cel al unei pastile.

Uneori, nevoia de a înghiți o pastilă provoacă anxietate. De multe ori, acest lucru se întâmplă din cauza experiențelor neplăcute din trecut, mai ales din copilărie. Este posibil ca un blocaj sau un gust neplăcut să fi cauzat această dificultate.

Dacă această problemă apare doar la înghițirea unei pastile, este clar că avem de-a face cu un obstacol mintal. În schimb, dacă întâmpinați dificultăți de fiecare dată când înghițiți ceva, trebuie să consultați medicul pentru a depista eventualele anomalii care stau la baza acestei probleme.

9 sfaturi pentru a înghiți o pastilă

Multe sfaturi și trucuri vă pot ajuta să înghițiți o pastilă atunci când întâmpinați dificultăți și nu suferiți de anomalii anatomice. Următoarele recomandări sunt utile pentru toți cei care se află în această situație.

1. Beți multă apă

Multe persoane folosesc o cantitate mică de apă atunci când înghit o pastilă. Dacă aveți dificultăți în a face acest lucru, creșteți cantitatea de lichid pe care o înghițiți o dată cu pastila.

Este suficient să luați o înghițitură mai mare de apă înainte de a introduce pastila. Apoi, puneți pastila în gură și încercați să o înghiți. Dacă nu funcționează, scoateți pastila și uscați-o cu un prosop de hârtie. Așteptați câteva minute și încercați din nou.

2. Apelați la metoda „pop bottle”

Un grup de cercetători de la Universitatea Heidelberg din Germania a publicat un raport în revista Annals of Family Medicine. În acesta, ei sugerează că metoda „pop bottle” poate fi foarte eficientă pentru a înghiți o pastilă mai ușor.

Metoda constă în următorii pași:

  • Umpleți o sticlă de plastic cu apă plată sau apă minerală amestecată cu apă plată.
  • Puneți pastila pe limbă.
  • Prindeți strâns cu buzele gura sticlei.
  • Luați o înghițitură de lichid, menținând contactul dintre buze și sticlă.
  • În timp ce faceți acest lucru, aspirați conținutul sticlei pentru a înghiți lichidul împreună cu pastila.
  • Nu trebuie să lăsați să intre aer în sticlă.

Potrivit studiului, s-a constatat o îmbunătățire de 60% a înghițirii pastilelor atunci când s-a folosit această metodă.

3. Înclinați corpul înainte

Și această metodă a fost propusă de cercetătorii de la Universitatea din Heidelberg în raportul menționat mai sus. Se realizează astfel:

  • Puneți pastila pe limbă.
  • Luați o gură de apă, dar nu înghițiți.
  • Înclinați bărbia spre piept.
  • În această poziție, înghițiți pastila și apa.

Studiul arată că utilizarea acestei metode a îmbunătățit înghițirea de pastile cu până la 89% în comparație cu metoda tradițională.

Descoperiți: Beneficiile magneziului pentru sănătate

4. Folosiți un aliment moale

Aceasta este o metodă foarte convenabilă de a înghiți pastile, dar înainte de a o folosi trebuie să obțineți aprobarea medicului. Unele pastile nu trebuie luate în acest fel. Tehnica constă în „ascunderea” pastilei în orice aliment moale, spre exemplu un piure de fructe, o budincă sau ceva similar. Trebuie să puteți înghiți fără a mesteca.

5. Folosiți un pai

Puneți pastila pe limbă și apoi beți apă sau una alt lichid folosind un pai. Aspirarea care are loc reprezintă o modalitate de a vă distrage atenția de la actul de a înghiți. Pe piață există și paie medicale special concepute pentru a ajuta oamenii să înghită pastilele.

6. Folosiți un gel

Există geluri dulci care pot fi folosite pentru a acoperi gustul unei pastile, ceea ce o face mai ușor de înghițit. Această metodă îmbunătățește gustul și ușurează alunecarea pastilei pe esofag. Un studiu efectuat pe această temă a arătat că 54% dintre subiecți au considerat această tehnică foarte utilă pentru a înghiți o pastilă.

7. Folosiți un spray

Există spray-uri care acționează ca un lubrifiant pentru a facilita alunecarea pastilei pe gât și esofag. Pastila alunecă foarte ușor și nu provoacă dificultăți. Metoda este indicată în special celor care au dificultăți anatomice de a înghiți o pastilă sau celor care își amintesc mereu că s-au sufocat în trecut.

8. Folosiți paharul pentru înghițirea pastilelor

În farmacii există pahare pentru înghițirea pastilelor. Acestea au o formă specială care se extinde până la baza gâtului. Aceste pahare nu sunt recomandate celor cu disfagie. În alte cazuri, ele pot fi foarte utile.

9. Înghițiți pastila împreună cu lichide vâscoase

În cele din urmă, una dintre cele mai eficiente metode de a înghiți o pastilă este să folosiți un pahar cu suc sau o altă băutură vâscoasă. În acest fel, vă veți concentra mai mult pe textura băuturii, uitând că trebuie să ingerați și pastila. Ca și în cazul apei, cel mai bine este să luați o înghițitură considerabilă.

Cum puteți ajuta pe cineva să înghită o pastilă?

Some figure
Tehnicile de a înghiți o pastilă constau în „păcălirea” creierului și minimizarea respingerii pastilei.

Copiii sunt cei care au cele mai mari dificultăți în a înghiți o pastilă, deoarece simt nevoia să mestece tot ce introduc în gură. Aceștia pot dobândi capacitatea de a înghiți fără probleme o pastilă între vârstele de 4 și 6 ani. Cu toate acestea, pentru copiii cu o tulburare din spectrul autist, poate dura mai mult.

Pentru a învăța cum să înghită o pastilă, cel mai important lucru este să alungați temerile nefondate și să faceți mai multe încercări. O persoană o poate ajuta pe alta în acest scop, în primul rând prin exemplu. Trebuie să-i arătați copilului cum să o facă și să-i demonstrați că nu are de ce să se teamă.

Alte sfaturi care pot fi utile sunt următoarele:

  • Exersați cu bomboane mici. Cel mai bine este să începeți cu bomboane foarte mici și să creșteți dimensiunea acestora până ajungeți la cele de mărimea unei pastile.
  • Nu insistați prea mult. Sesiunile de antrenament nu trebuie să depășească 10 minute și trebuie să fie cât mai relaxate. Presiunea nu poate decât să crească teama.
  • Încercați diferite tehnici. Încurajați cealaltă persoană să încerce diferitele tehnici de înghițire a unei pastile. Astfel, ea va descoperi singură cu ce metodă se simte cel mai confortabil.
  • Schimbați poziția capului. Poziționarea capului ușor înapoi sau înainte poate face procesul de înghițire a unei pastile mai ușor pentru multe persoane. În acest sens, este indicat să încercați toate unghiurile posibile.
  • Umeziți gura și gâtul. Un pahar cu apă sau suc înainte de înghițirea unei pastile va umezi mucoasa, ceea ce va facilita alunecarea medicamentului.

Descoperiți: Etapele de dezvoltare psihosocială ale lui Erikson

Când să consultați un medic?

Cei care întâmpină dificultăți în a înghiți o pastilă trebuie să consulte prima dată medicul. Medicamentele pot veni în forme lichide sau în dimensiuni mai mici. De asemenea, puteți întreba dacă este posibil să zdrobiți pastila, deoarece nu toate medicamentele permit acest lucru.

În cazul în care nu funcționează nicio metodă, trebuie să consultați un medic. Puteți avea o problemă anatomică, disfagie sau gura uscată. Este necesar să faceți analize pentru a verifica dacă totul este în regulă și pe baza acestora să luați decizii.

Metode de a înghiți o pastilă: fără zdrobire

Frica de a înghiți o pastilă nu este complet nefondată, dar important este să nu o supraestimați. Este posibil să simțiți că vă sufocați cu pastila și să aveți o senzație neplăcută. De obicei, aceasta nu este o urgență, ci doar un disconfort temporar.

Este important să nu zdrobiți pastilele fără a consulta medicul. Există pastile cu învelișuri sau proprietăți speciale care nu permit modificări precum ruperea sau zdrobirea, deoarece își pot pierde efectul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Forough, A. S., Lau, E. T., Steadman., et al. (2018). A spoonful of sugar helps the medicine go down? A review of strategies for making pills easier to swallow. Patient preference and adherence12, 1337–1346. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6065591/
  • Schiele, J. T., Schneider, H., Quinzler, R., Reich, G., & Haefeli, W. E. (2014). Two techniques to make swallowing pills easier. The Annals of Family Medicine12(6), 550-552. Disponible en: https://www.annfammed.org/content/12/6/550.long
  • Torralbas-Ortega, J., Puntí-Vidal, J., Valls-Ibáñez, M. V., et al. (2012). Fobia a tragar: plan de cuidados en la infancia y adolescencia. Enfermería Clínica22(4), 224-230. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1130862112000472

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.