Smoothie de fructe și iaurt: de ce să-l consumi? - Doza de Sănătate
 

Smoothie de fructe și iaurt: de ce să-l consumi?

Atunci când pregătești smoothie de fructe și iaurt, trebuie să cunoști originea și tipurile de ingrediente pe care le incluzi în rețetă. Dacă nu ești atent/ă, o simplă greșeală ar putea afecta calitatea produsului final. Ești gata să încerci?
Smoothie de fructe și iaurt: de ce să-l consumi?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Atunci când sunt incluse corect în dietă, fructele și iaurturile pot oferi numeroase beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, utilizarea lor greșită poate avea consecințe negative, mai ales dacă faci greșeli în modul în care pregătești smoothie-urile. Alegerea ingredientelor potrivite și combinarea lor corectă este esențială! Cum trebuie să prepari un smoothie de fructe și iaurt?

În cadrul unui plan de alimentație sănătoasă, pot fi incluse aproape toate alimentele. Pentru a asigura varietatea într-un mod satisfăcător, trebuie să ai grijă la cantitățile pe care le folosești. Desigur, acest lucru trebuie luat în considerare și atunci când bei smoothie-uri.

Smoothie de fructe și iaurt: caracteristici

Printre caracteristicile smoothie-urilor de fructe și iaurt, nu putem să nu menționăm prezența probioticelor și a antioxidanților. Probioticele au un efect pozitiv asupra microbiotei intestinale, rezultând îmbunătățiri ale stării generale de sănătate. Acestea contribuie la întărirea sistemului imunitar, ceea ce reduce riscul apariției bolilor infecțioase. Antioxidanții sunt substanțe esențiale pentru neutralizarea producției de radicali liberi la nivel celular.

Antioxidanții mențin echilibrul oxidativ și reduc riscul îmbătrânirii premature și incidența multor boli cronice. Acest lucru a fost demonstrat de un studiu publicat în revista Clinica Chimica Acta, care a concluzionat că aportul regulat al acestor substanțe este legat de o stare mai bună de sănătate.

Nu putem uita de aportul proteic al acestor smoothie-uri. Acestea conțin proteine ​​cu valoare biologică ridicată, având toți aminoacizii esențiali pe care organismul nu îi poate produce pe cont propriu.

Potrivit experților, un aport adecvat de nutrienți este asociat cu un risc mai mic de a dezvolta probleme ce compromit masa musculară. Una dintre cele mai grave probleme pe care le evităm este sarcopenia.

Pahar cu smoothie de fructe și iaurt
Băuturile cu iaurt și fructe pot fi consumate cu moderație ca parte a unei diete echilibrate și sănătoase.

Cum să prepari în mod corespunzător smoothie de fructe și iaurt

Există o serie de factori de luat în considerare atunci când faci smoothie de fructe și iaurt. Este esențial să folosești întregul fruct, nu numai sucul acestuia. Astfel, vei avea o golire gastrică mai lentă datorită prezenței fibrelor, ceea ce reduce impactul fructozei asupra sănătății metabolice și asupra glucozei din sânge.

Optează întotdeauna pentru fructe care au culori puternice, cum ar fi fructele de pădure. Acestea au o cantitate mai mare de fitonutrienți cu capacitate antioxidantă, formați din pigmenți. Prin urmare, efectele benefice ale acestor fructe protejează sănătatea organismului.

Verifică de fiecare dată calitatea iaurtului pe care îl vei folosi în smoothie. Cea mai bună opțiune este să folosești iaurt natural, chiar și un iaurt grecesc dacă este nevoie de o densitate mai mare și dacă dieta ta nu are un caracter hipocaloric.

În orice caz, îți recomandăm să eviți versiunile îndulcite. Zaharurile sunt dăunătoare, deoarece cresc stresul pancreatic. Îndulcitorii, pe de altă parte, fac acest lucru modificând microbiota intestinală.

Când să consumi smoothie-urile de fructe și iaurt

Cel mai bun moment al zilei pentru a consuma smoothie-uri de fructe și iaurt este după-amiaza. În timpul micului dejun și seara, corpul nu este la fel de bine pregătit pentru a metaboliza zaharurile datorită acțiunii ritmurilor circadiene care controlează producția de hormoni.

Cu toate acestea, la mijlocul după-amiezii, organismul prelucrează cel mai bine carbohidrații, reducând astfel impactul negativ al acestora asupra sănătății.

În plus, deoarece conțin fibre și proteine, fructoza din smoothie-urile de fructe și iaurt nu va fi absorbită rapid. Astfel, glicemia va fi stabilă, iar pancreasul nu va fi stresat excesiv.

Pahar cu smoothie de cireșe
Alegerea ingredientelor potrivite este secretul pentru a te bucura de un smoothie sănătos. De aceea, pe lângă iaurt și fructe, poți adăuga și nuci și semințe.

Alte ingrediente minunate pentru smoothie

Pe lângă fructe și iaurt, există și alte ingrediente care pot completa aceste smoothie-uri într-un mod fantastic. Atât nucile, cât și semințele pot crește conținutul de proteine și oferă acizi grași de înaltă calitate.

În plus, includerea condimentelor culinare este o idee grozavă. Există unul care funcționează deosebit de bine în acest caz: scorțișoara. Acest condiment are proprietatea de a reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

Este o idee bună să adaugi și cacao pură sau cafea. Ambele ingrediente au un număr mare de fitonutrienți cu caracter antioxidant. Acestea pot avea un efect pozitiv asupra sănătății cardiovasculare prin reducerea tensiunii arteriale. În plus, ajută la prevenirea îmbătrânirii și împiedică formarea radicalilor liberi.

Include smoothie-uri cu fructe și iaurt în dietă

Deși este posibil să nu fie cea mai bună alegere la orice oră, smoothie-urile cu fructe și iaurt îți pot oferi nutrienți pozitivi pentru sănătate. Nu sunt o alegere optimă pentru dieta zilnică, deși smoothie-urile apar adesea în planurile de dietă.

Cheia maximizării efectelor acestora este să alegi corect fructele, precum și iaurtul pe care îl vei folosi. În plus, cu scopul de a obține beneficii suplimentare, poți încerca să incluzi nuci sau condimente în preparate.

Reține faptul că baza unei diete corecte este varietatea. Consumul acestor smoothie-uri ca gustare poate genera un efect pozitiv datorită aportului de antioxidanți, probiotice, proteine și lipide. Cu toate acestea, evită întotdeauna versiunile industriale; pregătește-le acasă pentru a le asigura calitatea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sánchez B., Delgado S., Blanco Míguez A., Lourenço A., et al., Probiotics, gut microbiota, and their influence on host health and disease. Mol Nutr Food Res, 2017.
  • Chang KH., Cheng ML., Chiang MC., Chen CM., Lipophilic antioxidants in neurodegenerative diseases. Clin Chim Acta, 2018. 485: 79-87.
  • Martone AM., Marzetti E., Calvani R., Picca A., et al., Exercise and protein intake: a synergistic approach against sarcopenia. Biomed Res Int, 2017.
  • Takahashi K., Ishigami A., Anti aging effects of coffee. Aging, 2017. 9 (8): 1863-1864.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.