Migrena la femei: cauze și tratament
Migrena afectează aproximativ 13% din populație și este o tulburare dureroasă și invalidantă care afectează în principal femeile. De ce apare migrena la femei? Diverse studii clinice, precum cel efectuat acum câțiva ani în Unitatea de Gastroenterologie și Nutriție a Spitalului Quirón din Barcelona, ne spun că, pe lângă faptul că este o afecțiune ereditară, are de-a face cu o enzimă specifică.
Ce cauzează migrena la femei?
Potrivit dr. Ramón Tormo, neurolog la Spitalul Quirón din Barcelona, trei din patru persoane care suferă de migrene sunt femei. Este foarte posibil să știți ce înseamnă să trăiți cu această afecțiune, concediul medical pe care îl cauzează adesea și vizitele nesfârșite la medici pentru a găsi un tratament adecvat.De ce femeile suferă mai des de migrene? Există un remediu eficient care să vă permită să evitați migrenele pentru a avea o calitate a vieții mai bună? Concluziile la care au ajuns medicii sunt următoarele:
1. Deficitul unei enzime provoacă migrena la femei
Vom începe prin a vă pune o întrebare simplă: Mai are cineva din familia voastră migrene? Conform concluziilor la care s-a ajuns în acest studiu, migrena se apare din cauza deficitului enzimei DAO (Diamine Oxidase).
Acest deficit este ereditar, deci este transmis genetic de la părinți la copii și este ceea ce cauzează temutele migrene. Vă puteți întreba ce funcție îndeplinește această enzimă și de ce deficitul acesteia cauzează migrene. Motivele sunt următoarele:
- Enzima DAO este responsabilă de distrugerea unei molecule numite histamină, care este prezentă în multe dintre alimentele pe care le consumăm zilnic, precum lactatele, carnea, citricele, etc. Așa arată acest studiu. Odată degradată în organism, este eliminată prin urină.
- Dacă avem un nivel foarte ridicat de histamină în sânge, aceasta se acumulează în plasmă, provocând procese inflamatorii, ceea ce îngreunează digestia și modifică biochimia creierului. Acest lucru determină accelerarea fluxului sanguin și inflamații în diverse țesuturi cerebrale.
Citiți mai mult: 5 obiceiuri ce pot declanșa migrenele
2. Migrena și modificările hormonale la femei
Există un alt motiv interesant pentru care deficitul enzimei DAO afectează mai mult sexul feminin. Este vorba despre modificările hormonale pe care le suferim de-a lungul vieții din cauza ovulației, menstruației și menopauzei:
- Hormonii feminini generează un deficit natural al enzimei DAO. Prin urmare, durerea de cap clasică este frecventă în timpul perioadei menstruale. Dacă suferim și de o deficiență moștenită de la părinți, situația se agravează și mai mult.
- Este interesant de știut că, în timpul sarcinii, placenta activează secreția enzimei DAO pentru a proteja fătul. Prin urmare, pe parcursul celor 9 luni, nu simțim efectele enervante ale migrenei. După cum explică acest studiu, există o schimbare a metabolismului histaminei în timpul sarcinii.
- Prin urmare, tratamentele care pot fi urmate vor depinde de perioada menstruală: faza premenstruală, menstruație sau menopauză. În acest din urmă caz, migrenele pot fi experimentate mai intens.
Cel mai potrivit tratament pentru migrene
Ceea ce se moștenește nu sunt migrenele în sine, ci deficitul enzimei DAO. Avem posibilitatea de a recurge la un tratament farmacologic care să echilibreze nivelul acestei enzime specifice.
Neurologul va fi întotdeauna cel care vă va oferi cele mai bun sfaturi, deoarece, în ciuda faptului că este clar că 90% dintre migrene apar din cauza lipsei acestei enzime în corp, restul de 10% nu au cauze cunoscute.
Ce tipuri de strategii putem urma pentru a reduce incidența migrenelor? Rețineți aceste sfaturi pe care le puteți aplica în fiecare zi:
- Controlați situațiile stresante, deoarece acestea sunt adesea declanșatoare ale migrenelor.
- Reduceți consumul tuturor acelor alimente care conțin histamină:
- Brânzeturi maturate
- Lapte
- Iaurt
- Bere
- Băuturi răcoritoare carbogazoase zaharoase
- Cafea
- Făină de orez
- Cârnați
- Carne proaspătă
- Legume
- Produse vegetale fermentate, precum soia
- Pește congelat
- Vinete
- Oţet
- Ciocolată
- Conservă de hamsii
- Mangold
- Avocado
- Sucuri de fructe ambalate
Recomandăm: Tratament pentru migrene cu Reyvow
Acestea sunt doar câteva dintre recomandările pe care le puteți urma. Oricum ar fi, cea mai bună opțiune este să mergeți la un medic specialist care vă poate oferi un tratament în funcție de circumstanțele și nevoile individuale.
Sperăm că aceste informații despre migrena la femei v-au fost de ajutor!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Sevillano-García, M. D., Manso-Calderón, R., & Cacabelos-Pérez, P. (2007). Comorbilidad en la migraña: Depresión, ansiedad, estrés y trastornos del sueño. Revista de Neurologia.
- Pozo Rosich, P., & Pozo-Rosich, P. (2012). Migraña crónica: epidemiología e impacto. Revista de Neurología.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.