Minerale pentru sănătatea cardiovasculară
Scris și verificat de nutriționistul Mariana Sánchez Huergo
În prezent, dieta care predomină în lume este dieta occidentală. Aceasta se caracterizează printr-un aport mare de grăsimi saturate, sodiu și zahăr. Această dietă este deficitară în minerale necesare pentru funcționarea corectă o organismului. Consumul de legume, fructe și semințe al omului modern este insuficient pentru a satisface aportul zilnic recomandat. Ce minerale sunt importante pentru sănătatea cardiovasculară?
Ce sunt bolile cardiovasculare?
În esență, bolile cardiovasculare sunt un grup de afecțiuni care include tulburări cardiace, boli cerebrovasculare și boli ale vaselor de sânge sau boli vasculare. În fiecare an, 17.1 milioane de oameni mor la nivel global din cauza acestor afecțiuni. Conform OMS, 80% din decesele atribuite acestor boli ar fi putut fi prevenite dacă pacienții ar fi urmat un stil de viață sănătos și, de asemenea, și-ar fi redus factorii de risc.
Factorii de risc majori în dezvoltarea bolilor de inimă
În general, obiceiurile alimentare proaste, împreună cu obiceiurile nocive legate de sănătate sunt strâns legate de dezvoltarea aterosclerozei. Această boală constă în formarea depozitelor de plăci în artere, împiedicând funcționarea corectă a acestora.
Iată câțiva dintre factorii care duc la dezvoltarea aterosclerozei:
- Factori de risc comportamentali: Fumatul, lipsa de activitate fizică, o dietă bogată în săruri și grăsimi și alcoolismul.
- Factori de risc metabolici: Hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, hipercolesterolemia, greutatea în exces și obezitatea.
Bolile metabolice sunt strâns legate de factorii de risc comportamentali. Dieta occidentală este asociată cu o acumulare excesivă de țesut adipos, care se reflectă în creșterea greutății corporale a indivizilor. Excesul de greutate și obezitate modifică funcțiile organelor, declanșând boli precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterială și dislipidemia.
În această privință, adoptarea unui stil de viață sănătos prin schimbarea obiceiurilor alimentare și practicarea de exerciții fizice sunt aspecte esențiale. Anumite recomandări nutriționale pot ajuta la reglarea tulburărilor metabolice. Planurile alimentare care țin sub control mulți factori de risc au un efect cardioprotector. Printre acestea, cea mai cunoscută este Abordări dietetice pentru oprirea hipertensiunii arteriale (dieta DASH).
Dieta DASH pentru sănătatea cardiovasculară
Institutul Național al Inimii, Plămânilor și Sângelui (NHLBI) a creat dieta DASH. În general, aceasta se caracterizează prin:
- Consumul mare de legume și fructe
- Înlocuirea făinurilor rafinate cu cereale integrale
- Un aport moderat de grăsimi și alimente de origine animală
- Consum ocazional sau inexistent de alimente care conțin o cantitate semnificativă de zahăr
În general, această dietă reglează în mod eficient principalii factori metabolici asociați cu dezvoltarea unui eveniment cardiovascular. Numeroase meta-analize arată faptul că această dietă are nenumărate beneficii pentru sănătate. De fapt, dieta DASH scade incidența evenimentelor cardiovasculare, a hipertensiunii arteriale, a colesterolului mărit, a hemoglobinei glicate ridicate și a hiperglicemiei.
Efectele benefice ale dietei DASH sunt legate de efectul biologic al anumitor componente nutritive din alimente. Acestea includ flavonoidele, care au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, precum și mineralele, care acționează la nivelul vaselor de sânge.
Citește mai mult:
Minerale pentru sănătatea cardiovasculară
După cum ai putut vedea, există nutrienți care au un impact pozitiv asupra sănătății cardiovasculare. Vom concentra această secțiune pe mineralele din alimente care, după cum a subliniat un studiu publicat în Current Hypertension Reports, sunt benefice pentru sănătatea cardiovasculară.
Potasiu
În primul rând, acest mineral interacționează cu sistemul renină-angiotensină pentru a modifica activitatea plasmatică a reninei. Astfel, potasiul previne creșterea nivelului tensiunii arteriale. De asemenea, acesta participă la excreția renală de sodiu. Prin urmare, scade markerii disfuncției endoteliale.
Sursele alimentare de potasiu includ spanac, roșii, dovlecel, ciuperci, banane, nuci, avocado și semințe de chia.
Magneziu
Acest mineral acționează ca un inhibitor al contracției vasculare a mușchilor netezi, exercitând un efect vasodilatator. Astfel, sângele curge la presiune mai scăzută prin vene și artere.
Sursele alimentare de magneziu includ nuci, ciocolată neagră (70% cacao) și cereale integrale.
Calciu
Calciul are un efect similar cu familia de medicamente cunoscute sub denumirea de inhibitori ai enzimei care transformă angiotensina (inhibitori ACE). Astfel, calciul inhibă contracția vasculară. De asemenea, acesta acționează împreună cu potasiul în excreția renală de sodiu.
Sursele alimentare de calciu includ produse lactate degresate, sardine, migdale și năut, printre altele.
Adoptarea unei diete variate, bogate în legume, fructe și cereale integrale, împreună cu un aport moderat de alimente cu conținut scăzut de grăsimi de origine animală, asigură necesarul de minerale cardioprotectoare și alte componente nutritive. Astfel, corpul tău va funcționa în mod optim. În plus, această dietă va ajuta în controlul factorilor majori de risc metabolic asociați cu dezvoltarea bolilor de inimă.
Citește mai mult:
Concluzii
Este important să consulți un medic nutriționist pentru a solicita o evaluare nutrițională și pentru întocmirea unui plan alimentar personalizat care să răspundă nevoilor tale specifice și să contribuie la o stare de sănătate mai bună. Consumă minerale pentru sănătatea cardiovasculară!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Boles A., Kandimalla R., Reddy PH., Dynamics of diabetes and obesity: epidemiologicaal perspective. Biochim Biophy Acta Mol Basis Dis, 2017. 1863 (5): 1026-1036.
- Chiavaroli L., Viguiliouk E., Nishi SK., Mejia SB., et al., DASH dietary pattern and cardiometabolic outcomes: an umbrella review of systematic reviews and meta analyses. Nutrients, 2019.
- Bazzano LA., Green T., Harrison TN., Reynolds K., Dietary approaches to prevent hypertension. Curr Hypertens Rep, 2013. 15 (6): 694-702.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.