Logo image
Logo image

9 motive pentru a consuma un măr verde pe stomacul gol

4 minute
OMS recomandă consumul mai multor fructe pe zi. Puteți începe prin a mânca un măr verde pe stomacul gol.
9 motive pentru a consuma un măr verde pe stomacul gol
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli

Ultima actualizare: 06 decembrie, 2022

Un măr verde pe stomacul gol în fiecare dimineață poate fi un obicei excelent pentru a începe ziua într-un mod sănătos. Mărul este un fruct bogat în diverși nutrienți și o sursă naturală de energie.

Deși toate soiurile de mere sunt recomandate pentru a completa dieta, merele verzi ajută la obținerea unor rezultate mai bune atunci când vine vorba de pierderea în greutate și menținerea siluetei. Acest soi se remarcă prin aportul scăzut de calorii și concentrația mare de fitonutrienți. În plus, are o aromă acidă inconfundabilă, care este foarte răcoritoare.

Proprietățile și substanțele nutritive ale merelor

Potrivit datelor Fundației Spaniole pentru Nutriție, mărul este un fruct ce conține o anumită cantitate de potasiu și vitamina C. Acest fruct este și o sursă de flavonoide, procianidine și acizi organici. Cel mai important este conținutul scăzut de grăsimi totale (0,2 g) și colesterol (0 g).

Este folosit în mod obișnuit grație conținutului său de fibre, care ajută la menținerea unui tranzit intestinal bun și contribuie la starea generală de bine, prevenind constipația.

Beneficiile consumului de măr verde pe stomacul gol

1. Energie

Un măr verde pe stomacul gol sau la primele ore ale dimineții oferă organismului o parte din energia de care are nevoie pentru a-și îndeplini toate funcțiile. Conținutul său de carbohidrați, fibre și aminoacizi îl fac o sursă bună de energie, mai sănătoasă și mai naturală decât alte opțiuni pentru micul dejun.

Un fruct oferă doar 80 de calorii și cântărește aproximativ 200 grame. În comparație, o felie de tort de 100 grame poate avea mai mult de 300 de calorii.

2. Slăbire

Some figure

 

Consumând un măr verde pe stomacul gol, organismul primește o concentrație mare de fibre care, pe lângă îmbunătățirea digestiei, prelungește senzația de sațietate, ceea ce ajută la evitarea gustărilor între mese.

În plus, nutrienții săi activează metabolismul la primele ore ale zilei și ajută la arderea caloriilor, contribuind astfel la controlul greutății.

Un studiu efectuat pe animale a arătat că suplimentarea cu concentrat de suc de mere poate contribui la arderea grăsimilor.

3. Prevenirea diabetului

Potrivit rezultatelor unei meta-analize din 2017, consumul de mere și pere a fost asociat cu o reducere cu 18% a riscului de diabet zaharat de tip 2.

  • Fibrele solubile participă la metabolizarea surselor de zahăr, promovând utilizarea lor ca sursă de energie.
  • Un măr verde pe stomacul gol reduce pofta de dulciuri dimineața și promovează utilizarea corectă a insulinei.

Descoperiți: 8 soiuri de mere și caracteristicile acestora

4. Sănătatea cardiovasculară

Some figure

 

Nutrienții conținuți de această varietate de măr, în special flavonoidele și fibrele, au beneficii importante asupra sănătății cardiovasculare.

  • În mai multe studii, consumul de mere a fost legat de un risc redus de boli cardiovasculare.
  • Merele favorizează reglarea nivelului ridicat de colesterol, prevenind formarea plăcilor în artere.
  • Merele conțin cantități semnificative de potasiu, un mineral esențial ce echilibrează electroliții organismului pentru a proteja mușchii și inima.
  • Ajută la scăderea nivelului moleculelor inflamatorii care cauzează adesea dificultăți cardiace și cerebrale.

5. Digestie

Mărul verde pe stomacul gol poate fi o soluție pentru a pune capăt digestiei lente și constipației cronice.

  • Pectina reglează mișcările intestinale și favorizează eliminarea deșeurilor.
  • Are ușoare efecte carminative, care ajută la combaterea acumulării de gaze în tractul digestiv.
  • Neutralizează producția excesivă de sucuri gastrice și previne indigestia și refluxul.

6. Sănătatea creierului

Some figure

 

Într-un studiu pe animale, administrarea de extracte de polifenoli din mere a îmbunătățit semnificativ memoria și a scăzut deteriorarea oxidativă.

  • Datorită antioxidanților, consumul regulat de mere verzi ajută la protejarea celulelor creierului împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi.
  • Flavonoidele, în combinație cu vitamina C și magneziul, accelerează regenerarea celulară.
  • Prin îmbunătățirea circulației, oxigenarea țesuturilor creierului este optimizată.
  • Pe baza acestor rezultate, mulți cred că se poate dezvolta o nouă strategie de prevenire a bolii Alzheimer.

7. Prevenirea îmbătrânirii premature

Nu este un remediu miraculos, nici elixirul tinereții eterne sau ceva asemănător. Cu toate acestea, un măr verde pe stomacul gol oferă antioxidanți, cum ar fi cianidina și epicatechina.

Aceștia sunt aliați excelenți împotriva semnelor premature ale îmbătrânirii. Așadar, mărul verde promovează reconstrucția și întinerirea celulelor.

8. Sănătatea pielii

  • Conținutul mare de apă menține pielea hidratată și stimulează detoxifierea.
  • Mărul este ideal pentru stimularea producției de colagen și elastină, substanțe care menține pielea tânără.

Încercați și: Tort cu brânză și mere cu migdale

9. Reducerea formării plăcii dentare

Some figure

 

Compușii din această varietate de măr oferă beneficii importante pentru sănătatea dentară, ajutând la reducerea formării plăcii bacteriene.

  • Acizii săi naturali curăță dinții. În plus, neutralizează înmulțirea bacteriilor care provoacă infecții.
  • Aceste substanțe cresc producția de salivă și, prin reglarea pH-ului gurii, previn respirația urât mirositoare.

Sunteți gata să savurați un măr verde pe stomacul gol?

Acum că îi cunoașteți principalele beneficii, mâncați un măr verde pe stomacul gol în fiecare dimineață, dar fără a îndepărta coaja.

Amintiți-vă că nu trebuie să vă limitați la consumul de mere, ci mai degrabă să încercați să profitați de toate fructele de sezon în cadrul unei alimentații echilibrate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Boyer, J., & Liu, R.H. (2004). Apple phytochemicals and their health benefits. Nutr J, 3(5). Disponible en: https://doi.org/10.1186/1475-2891-3-5.
  • Cheng, D, Xi, Y. Cao, J., Cao, D. Ma, Y. & Jiang. W. (2014).  Protective effect of apple (Ralls) polyphenol extract against aluminum-induced cognitive impairment and oxidative damage in rat. Neurotoxicology. 45, 111-120. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0161813X14001740
  • Duarte J, Pérez F. (2015). Protección cardiovascular con flavonoides. Enigma farmacocinético. Ars Pharmaceutica. Disponible en: https://scielo.isciii.es/pdf/ars/v56n4/revision2.pdf
  • Escudero E, Gonzáles P. (2006). La fibra dietética. Nutrición hospitalaria 21(2). Disponible en: https://scielo.isciii.es/pdf/nh/v21s2/original6.pdf
  • Guo X, Yang B, Tang J, et al. (2017). Apple and pear consumption and type 2 diabetes mellitus risk: a meta-analysis of prospective cohort studies. Food and Function. Disponible en: https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2017/fo/c6fo01378c/unauth
  • Kyung C, Han C, Lee B. (2013). Loss of body weight and fat and improved lipid profiles in obese rats fed apple pomace or apple juice concentrate. Journal of Medicinal Food. 823-830. Disponible en: http://doi.org/10.1089/jmf.2013.2784
  • Martínez, E. (2016). Efecto de la adición de la cáscara de manzana sobre el estrés oxidativo y el perfil de proteínas en un modelo murino diabético. México, Instituto Politécnico Nacional. Disponible en: http://rdcb.cbg.ipn.mx/handle/20.500.12273/117
  • Muñoz H, Tarazona L. (2017). Remoción de placa bacteriana mediante el consumo de manzana en la población infantil de la institución educativa Vijagual de Bucaramanga. Universidad de Santo Tomás, Bucaramanga. Disponible en: https://repository.usta.edu.co/handle/11634/4746
  • Patricio, G. (2007). Extracción de pectina de manzana. Universidad Nacional Micaela Bastidas de Apurimac. Disponible en: https://www.academia.edu/9289863/Extraccion_de_pectina_de_manzana_1_
  • Salazar N, Orozco G. (2011). El aroma de la manzana. Interciencia. Disponible en: https://www.interciencia.net/wp-content/uploads/2018/01/265-SALAS-7.pdf

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.