5 motive pentru care simți dureri în obraji
Unul dintre principalele motive de consultație în asistența medicală primară este durerea în obraji. Din cauza localizării sale, poate fi legată de numeroase boli care afectează cavitatea bucală, tractul respirator superior sau chiar nervii și glandele adiacente. Dacă vreți să aflați mai multe despre motivele pentru care apar dureri în obraji, v-am pregătit o listă cu principalele afecțiuni asociate!
1. Tulburările articulației temporomandibulare (ATM)
Articulația temporomandibulară este cea care unește mandibula (numită și maxilarul inferior) cu craniul. Este ușor de localizat, fiind chiar în fața urechilor. Mișcarea sa poate fi detectată prin deschiderea și închiderea gurii în timp ce atingeți acest loc cu degetele.
Unele persoane care au această tulburare pot avea multă sensibilitate în zonă, experimentând dureri în timpul mestecării. Aceasta se poate extinde până în regiunea obrajilor.
Potrivit Clinicii Mayo, deși cauza nu poate fi detectată întotdeauna, în multe cazuri este rezultatul uzurii țesutului articular. Acest lucru se întâmplă în cazuri avansate de artrită sau după traumatisme de mare intensitate la nivelul feței sau al craniului.
Unul dintre cei mai importanți factori de risc este reprezentat de boli ale țesutului conjunctiv. Acest țesut este ca un lipici care dă formă multor părți ale corpului, în special articulațiilor. Câteva exemple de patologii conjunctive sunt sindromul Ehlers-Danlos și sindromul Marfan.
2. Nevralgia de trigemen provoacă dureri în obraji
Pe lângă faptul că permite mișcarea mușchilor faciali, nervul trigemen are și o funcție senzorială, adică este un nerv mixt.
Leziunile acestei structuri au ca rezultat o durere intensă intermitentă. Deși în multe cazuri episoadele sunt scurte (descrise de cei afectați drept biciuire), în alte cazuri sunt de lungă durată și insuportabile.
Creșterea presiunii din cauza apropierii de alte structuri este una dintre cauzele fundamentale. Unele boli vasculare, traumatismele directe, manipularea chirurgicală a zonei sau afecțiunile degenerative, cum ar fi scleroza multiplă, pot provoca dureri în obraji.
Din fericire, tratamentul medical paliativ este disponibil în majoritatea cazurilor. Carbamazepina, lamotrigina și baclofenul sunt medicamente utilizate ca parte a regimului terapeutic. În plus, unele proceduri de decompresie microvasculară oferă rezultate promițătoare.
3. Sialadenita
Glandele salivare sunt structuri destinate producerii și eliberării de salivă. Ele fac parte din tractul digestiv superior, fiind în strânsă relație cu cavitatea bucală. Sunt clasificate în majore și minore.
Sialadenita este inflamația oricăreia dintre aceste glande. Apare ca urmare a obstrucției unora dintre canalele care permit eliberarea salivei. Acest eveniment este însoțit de o creștere progresivă a dimensiunii glandei, edem local, roșeață și dureri locală în obraji.
Este mai frecventă la pacienții vârstnici sau care au boli care afectează secrețiile corporale. Un exemplu este sindromul Sjögren, o boală cronică autoimună.
Deși poate fi diagnosticată clinic, uneori este necesară utilizarea metodelor imagistice, precum ecosonografia sau tomografia. Tratamentul medical cu antibiotice și măsurile simptomatice sunt suficiente, deși există și opțiuni chirurgicale.
4. Sinuzita
Sinuzita este o afecțiune care reprezintă unul dintre principalele motive ale consultației medicale primare. Aceasta este o infecție a căilor respiratorii superioare, în care sinusurile devin inflamate. Când afectează sinusul maxilar, apar dureri în obraji, pe lângă secreții nazale abundente (rinoree) și obstrucție nazală.
Sinusurile paranazale sunt cavități goale adăpostite în unele dintre oasele capului. Există sinusuri frontale, sfenoide, etmoide și maxilare. Funcția lor principală este de a facilita ventilația și încălzirea aerului.
Există două forme ale bolii: acută și cronică. Primul tip este tratat cu antibiotice, dar al doilea poate reprezenta o adevărată provocare terapeutică din cauza numărului de recidive. Sinuzita cronică este diagnosticată atunci când simptomele durează cel puțin 3 luni.
Recomandăm: 9 tratamente naturale pentru sinuzită
5. Boala parodontală
Prin boala parodontală ne referim la acele boli care afectează țesutul din jurul dinților. Apar ca urmare a unei infecții bacteriene. Igiena orală deficitară și fumatul sunt unii dintre principalii factori de risc.
Totul începe cu sângerarea gingiilor în contextul gingivitei, de obicei în timpul periajului sau al mesei. Fără tratament, evoluează spre parodontită, o afecțiune mai gravă care poate provoca pierderea materialului dentar.
Principalele manifestări clinice, pe lângă sângerare, sunt următoarele:
- Respirație urat mirositoare
- Retragerea gingiilor
- Sensibilitate locală și durere crescută
Nu subestimați durerile în obraji
Există multe afecțiuni locale care provoacă dureri în obraji. Dacă aveți acest simptom des, este important să mergeți cât mai curând la medicul de familie sau la medicul dentist, în funcție de caracteristicile disconfortului.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Middlesex Health. Sinusitis crónica. Disponible en: https://middlesexhealth.org/learning-center/espanol/enfermedades-y-afecciones/sinusitis-cr-nica.
- Fairview. Los senos paranasales. Disponible en: https://www.fairview.org/patient-education/85808#:~:text=Los%20senos%20paranasales%20son%20unos,libre%20de%20polvo%20y%20microbios.
- MedlinePlus. Enfermedades del tejido conectivo. https://medlineplus.gov/spanish/connectivetissuedisorders.html.
- Clínica Mayo. Trastorno de la articulación temporomandibular. Disponible en: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/tmj/symptoms-causes/syc-20350941.
- NIH. La enfermedad periodontal (de las encías). Disponible en: https://www.nidcr.nih.gov/espanol/temas-de-salud/la-enfermedad-de-las-encias.
- Sasaki C. Sialoadenitis. Disponible en: https://www.merckmanuals.com/es-us/professional/trastornos-otorrinolaringol%C3%B3gicos/trastornos-bucales-y-far%C3%ADngeos/sialoadenitis.
- Clínica Mayo. Neuralgia del trigémino. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/trigeminal-neuralgia/diagnosis-treatment/drc-20353347.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.