Muay Thai: 3 motive pentru a o încerca
 

Muay Thai: 3 motive pentru a încerca acest sport

Artele marțiale, precum Muay Thai, stimulează corpul și mintea. Acest sport este benefic la orice vârstă.
Muay Thai: 3 motive pentru a încerca acest sport
Iván Losada

Scris și verificat de chiropracticianul Iván Losada.

Ultima actualizare: 15 octombrie, 2023

Muay Thai este un sport de contact extrem care se desfășoară în ring. Este cunoscut și sub denumirea de box thailandez sau „arta celor opt membre”. A apărut în Antichitate, dar a trecut prin mai multe modificări până a ajuns la forma actuală.

Muay Thai este una dintre cele mai practicate arte marțiale din lume.

Tehnica se bazează pe aplicarea de lovituri cu picioarele, genunchii, mâinile și coatele, așa cum ne arată manualul de box thailandez. Există multe asemănări cu alte sisteme de box oriental, cum ar fi Laos Muay, boxul indochinez, prodalul cambodgian, etc.

În unele țări, este interzis din cauza durității extreme. În altele se practică pe sume importante de bani (pariuri). Acest sport prezintă beneficii importante pentru sănătate dacă este practicat de amatori.

Ce beneficii are Muay Thai?

Muay Thai nu este doar un sport. Acesta contribuie la dezvoltarea mintală și emoțională.

Este o disciplină care promovează capacitatea de autoapărare, stimulează planificarea tactică și sporește răbdarea, autocontrolul și stima de sine, potrivit unui articol științific despre practicile asiatice de autoapărare.

Mai jos, vom descrie beneficiile acestui sport în sfera fizică, mintală și emoțională.

1. Îmbunătățește condiția fizică

Folosind multe părți ale corpului în același timp, acest sport mobilizează, alungește și tensionează un număr mare de mușchi. Acest lucru ajută la tonifierea corpului. Acest studiu a arătat că cei care se dedică acestui sport au o forță mai mare decât cei care practică alte arte marțiale. Muay Thai:

  • Arde calorii deoarece este un exercițiu intens și continuu
  • Crește rezistența fizică
  • Echilibrează cantitatea și dispunerea grăsimii corporale
  • Îmbunătățește condiția fizică

2. Crește rezistența mintală

Muay Thai scade nivelul de stres. Datorită exercițiilor continue și energice și nevoii de a acorda atenție adversarului, acest sport ne ancorează în momentul prezent.

Putem spune că este un fel de meditație în mișcare, sporind rezistența mintală la durere, echilibrul și reflexele. Pe scurt, este un stimul pentru îmbunătățirea comunicării dintre creier și mușchi.

De asemenea, oferă siguranță împotriva atacurilor fizice și mintale, permițându-vă să reacționați eficient la eșecurile zilnice de orice fel. Capacitatea de a lucra sub presiune crește, deci acest sport este foarte util în dezvoltarea profesională.

Îmbunătățește autodisciplina și respectul față de profesor și față de reguli. Acest lucru se întâmplă și în alte arte marțiale și în școlile și filozofiile orientale legate de budism și hinduism.

3. Cultivă încrederea în sine

Practicarea acestei discipline generează încredere în sine, bunătate, respect, onestitate și simțul dreptății. De asemenea, Muay Thai:

  • Contribuie la sinteza endorfinelor, ceea ce creste energia și senzația de calm și sațietate.
  • Modulează și ajută la gestionarea emoțiilor dependente de amigdală, cum ar fi furia, sporind încrederea în sine și siguranța.
  • Îmbunătățește calitatea gândurilor și, prin urmare, scade nivelul de stres. Acest sport ne ajuta să depășim tristețea și să controlăm incertitudinea cu privire la viitor. Mai puțin stres și mai puțină anxietate înseamnă mai multă stimă de sine.

Muay Thai este mai mult decât un sport

În toate sporturile este necesară o fază preliminară de încălzire. În Muay Thai, încălzirea este esențială pentru a evita accidentările. Este recomandat să apelați un masaj înainte de antrenament, deoarece acesta îmbunătățește comportamentul mușchilor prin stimularea circulației sanguine.

Muay Thai poate fi practicat la orice vârstă. La copii, cultivă valorile etice și morale, făcându-i mai toleranți și mai echilibrați. Desigur, nu este vorba despre antrenarea copiilor pentru lupta în ring, ci despre practicarea unei arte marțiale.

Muay Thai este practicat de tot mai mult de femei, fiind un antrenament fizic și psihic complet. Acesta este și un instrument de autoapărare. La fel ca în toate artele marțiale, există și un aspect mintal. Dacă îndrăzniți să încercați Muay Thai, nu uitați că există o filozofie a disciplinei și a autocunoașterii care trece dincolo de simplele mișcări.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Delp, Ch,. (2002). Manual Básico de Boxeo Thailandes. Ediciones Tutor. https://www.edicionestutor.com
  • Tejero-González, C. M., Ibáñez-Cano, A. & Pérez-Alonso, A. (2008). Cultura de paz y no violencia. La defensa personal como propuesta educativa. Revista Internacional de Medicina y Ciencias de la Actividad Física y el Deporte, 8(3), 199-211. https://www.redalyc.org/pdf/542/54222988001.pdf
  • Theeboom, M., & De Knop, P. (1999). Asian martial arts and approaches of instruction in physical education. European Journal of Physical Education, 4(2), 146-161. https://www.tandfonline.com/doi/epdf
  • Wojciech W., Rydzik Ł., Ouergui I., Koteja A., Ambroży D.,Ambroży T., Ruzbarsky P. , Rzepko M. (2002). Comparison of the Physical Fitness Profile of Muay Thai and Brazilian Jiu-Jitsu Athletes with Reference to Training Experience. Int J Environ Res Public Health. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35886305/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.