Mușchiul marin: nutrienți, posibile beneficii și recomandări
 

Mușchiul marin: nutrienți, posibile beneficii și recomandări

Mușchiul marin sau irlandez a devenit popular grație valorii sale nutriționale interesante. Ce proprietăți i se atribuie?
Mușchiul marin: nutrienți, posibile beneficii și recomandări
Anna Vilarrasa

Verificat și aprobat de nutriționistul Anna Vilarrasa.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Mușchiul marin sau mușchiul irlandez (Chondrus crispus) este un tip de algă al cărei habitat principal este coasta Oceanului Atlantic. Împărtășește multe caracteristici cu restul de alge marine, cum ar fi kombu sau nori.

Poate fi găsit în diferite culori, dar cel care se consumă cel mai adesea este roșu. În plus, din punct de vedere comercial, a fost folosit mult timp în industria alimentară și cosmetică pe post de agent de îngroșare și supliment nutritiv.

Popularitatea sa tot mai mare are legătură cu unele dintre beneficiile pe care oamenii de știință le-au descoperit. Este asociat cu pierderea în greutate, creșterea energiei și creșterea masei musculare. Vreți să aflați mai multe despre proprietățile sale?

Nutrienții din mușchiul marin

În general, algele conțin o mare varietate de substanțe nutritive, precum vitamine și minerale. Sunt ușoare, cu multe fibre și destul de sărace în proteine și grăsimi. În cazul mușchiului marin crud uscat, fiecare 10 grame oferă următoarele :

  • Energie: 50 kilocalorii
  • Apă: 81,3 grame
  • Proteine: 1,5 grame
  • Lipide: 0,16 grame
  • Glucide: 12,3 grame
  • Fibre: 1,3 grame
  • Fier: 8,9 miligrame
  • Magneziu: 144 miligrame
  • Zinc: 1,95 miligrame
  • Cupru: 0,149 miligrame

Prezența antioxidanților este, de asemenea, ridicată. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că algele sunt consumate în cantități mici, așadar 100 grame de produs reprezintă o porție mare. În cazul mușchiului irlandez, este suficientă o lingură sau două pe zi.

Mușchiul marin uscat

Posibile beneficii pentru sănătate

Majoritatea oamenilor care folosesc mușchi irlandez fac acest lucru căutând efecte pozitive asupra sănătății. În ultimii ani, au existat unele dovezi științifice despre acestea. Chiar și așa, este necesar să subliniem că multe sunt derivate din consumul de alge la modul general. Prin urmare, sunt necesare mai multe cercetări. Efectele sale principale sunt următoarele:

  • Oferă fibre, care au un efect prebiotic ce îmbunătățește sănătatea microbiotei intestinale. Aceasta din urmă este legată de buna funcționare a sistemului imunitar. Unele studii pe somon și șoareci leagă ingestia de mușchi marin de un răspuns imun mai bun.
  • Algele marine ajută la pierderea greutății corporale și la îmbunătățirea unor markeri metabolici. Acest lucru a fost determinat de studii efectuate pe animale, deci este necesar să se efectueze și studii la om.
  • Ca supliment nutritiv, mușchiul irlandez poate fi folosit pentru recuperare după exerciții fizice. Se spune că ajută la ameliorarea oboselii și a durerilor musculare.
  • Vitaminele și antioxidanții săi permit regenerarea, hrănirea și hidratarea pielii. Pentru aceasta, puteți să-l utilizați atât intern, cât și extern.
  • Consumul de mușchi de mare oferă beneficii pentru sănătate. În mod similar, a fost studiată și utilizarea extractelor cu funcții farmaceutice. Acesta este cazul unei investigații publicate în revista Marine Drugs, a cărei concluzie este că „extractul de Chondrus crispus are activitate neuroprotectoare”. S-a descoperit și o protecție împotriva markerilor bolii Parkinson.

Mușchiul marin: riscuri și efecte secundare

Algele marine sunt considerate un aliment sigur. Cu toate acestea, există câteva aspecte care ar trebui luate în considerare înainte de a le introduce în dietă.

Pe de o parte, există posibilitatea unui aport excesiv de iod. Această situație poate duce la unele probleme, cum ar fi inflamația sau cancerul glandei tiroide. Pentru a evita acest lucru, este suficient să nu depășiți doza zilnică recomandată.

Pe de altă parte, există riscul contaminării cu metale grele. Plantele marine pot acumula acești compuși nocivi găsiți în mediu. Totuși, în acest moment, riscul de toxicitate la alge pare să fie scăzut.

Cum se consumă mușchiul marin

La nivel alimentar, familiarizarea cu mușchiul irlandez este destul de simplă, deoarece poate fi adăugat în aproape toate rețetele preferate. De fapt, este utilizat în formă uscată și brută. Apoi, este transformat într-un lichid sau gel și adăugat în felurile de mâncare dorite.

Pentru a prepara acest gel, este necesar să scufundați algele în apă câteva ore (sau o noapte întreagă). Ulterior, trebuie clătite și amestecate din nou cu apă. În cele din urmă, vasul se acoperă și se pune în frigider pentru câteva ore.

Unele dintre felurile de mâncare în care puteți adăuga mușchiul irlandez sunt smoothie-urile, iaurturile sau terciurile de fulgi de ovăz. De asemenea, este posibil să-l includeți în mâncăruri de orez, tocănițe, supe și tot felul de sosuri.

Mușchiul gelificat se păstrează bine timp de aproximativ 5 zile în frigider. Dacă mirosul marin este deranjant, înmuiați algele în apă cu var timp de câteva minute.

Dincolo de gătit, unele companii îl comercializează sub formă de supliment alimentar. Tipurile de prezentare sunt variate: gel, lichid, pulbere sau capsule. Uneori, este combinat cu alte ingrediente pentru a-i crește proprietățile medicinale.

Mușchiul marin inclus în preparate culinare

Mușchiul marin: concluzie

Multe dintre algele marine comestibile sunt alimente cu o valoare nutritivă ridicată. Cu toate acestea, în ciuda compoziției și proprietăților lor benefice pentru sănătate, nu este recomandat să facem abuz.

Ideal este să le consumați din când în când sau să le adăugați în cantități mici în dieta zilnică. În plus, înainte de a lua orice supliment alimentar sau dacă aveți nelămuriri, este recomandat să consultați un specialist.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gómez-Zorita S. Anti-obesity effects of macroalgae. Nutrients. Agosto 2020. 12(8): 2378.
  • Liu J, et al. Prebiotic effects of diet supplemented with the cultivated red seaweed Chondrus crispus or with fruit-oligo-saccharide on host immunity, colonic microbiota, and gut microbial metabolites. BMC Complementary Medicine and Therapies. Agosto 2015. 15: 279.
  • Liu J, et al. Neuroprotective effect of the cultivated Chondrus crispus in a C. elegans model of Parkinson’s disease. Marine Drugs. Abril 2015 13(4): 2250-2266.
  • Office of Dietary Supplements. National Institutes of Health. Yodo. Setiembre 2020. Us Department of Health and Human Services.
  • Palmieri B, et al. Clinical effects of overwintered-stressed Chondrus crispus and non-overwintered-stressed Chondrus crispus dietary supplementations. Asian Journal of Medical Sciences. Noviembre 2018. 9(6).
  • Palstra A, et al. immunomodulatory effects of of dietary seaweeds in LPS challenged atlantic salmon Salmo salar as as determined by deep RNA sequencing of the head kidney transcriptome. Frontiers in Physiology. Junio 2018. 9:625.
  • Uutela A.L, et al. Eurpean Union legislation on macroalgae products. Aquaculture international. Enero 2021. 29: 487-509.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.