Mușchiul sartorius: cel mai lung mușchi din corp
Mușchiul sartorius face parte din coapsă. Deși mulți oameni nu au auzit niciodată de el, este cel mai lung mușchi din corpul uman. Oamenii tind să creadă că cel mai lung mușchi este cvadricepsul, dar adevărul este că mușchiul sartorius are o lungime mai mare.
Una dintre funcțiile sale principale este îndoirea piciorului. Poziționarea sa face posibilă realizarea anumitor posturi, cum ar fi încrucișarea picioarelor atunci când stăm jos. Problema este că, la fel ca orice alt mușchi, poate suferi leziuni. Acest lucru poate afecta grav mobilitatea extremităților inferioare.
Ce este mușchiul sartorius?
Mușchiul sartorius, așa cum am subliniat deja, este unul dintre mușchii care fac parte din coapsă. Mai exact, își are originea în zona superioară și anterioară a coloanei iliace. De acolo, ajunge în partea superioară a tibiei.
La nivelul tibiei, se prinde de partea sa internă superioară. Este un fel de curbă de-a lungul coapsei care trece prin spatele condilului median al femurului până când ajunge la punctul său de inserție. Această ultimă secțiune este de fapt un tendon.
Face parte din așa-numitul picior de gâscă. Acesta este format din tendoanele distale ale mușchiului semitendinos, rectul intern și sartorius. Această zonă este predispusă la leziuni invalidante.
Unii oameni pot prezenta variații ale poziției normale a mușchiului sartorius. Acest lucru este descris într-un studiu publicat în Revista chiliană de anatomie. Experții medicali ar trebui să ia în considerare acest lucru, în special atunci când efectuează intervenții chirurgicale sau tratamente.
Acesta este cel mai lung mușchi din corpul uman. De la pelvis la genunchi, acesta măsoară aproximativ 55 cm (21 inci) la o persoană adultă de înălțime medie. Poate ajunge chiar la 60 cm (23 inci).
Nervul femural efectuează inervația. În plus, artera femurală trece prin el și este responsabilă de transportul sângelui oxigenat în cele mai îndepărtate părți ale piciorului.
Vezi și:
Care sunt funcțiile sale?
Așa cum a explicat Academia Regală Spaniolă, cuvântul „sartorius” provine din „sartorul” latin, care înseamnă „croitor”. Acest mușchi nu a fost numit la întâmplare. Una dintre funcțiile sale este de a ne permite să încrucișăm picioarele, postura tipică folosită de croitorii antici.
Mușchiul sartorius este un mușchi scheletic de tip striat. Se contractă voluntar, spre deosebire de mușchii netezi. Aceștia din urmă fac parte, de exemplu, din sistemul digestiv și se contractă inconștient.
Funcția principală este flexia piciorului. Dacă îi analizăm dispoziția, acest lucru este mai ușor de înțeles. Când se contractă, trage piciorul spre șold. De asemenea, permite și alte mișcări, cum ar fi rotirea șoldului spre exterior sau îndoirea genunchilor. În mod similar, contribuie la rotația internă a piciorului sau la ridicarea acestuia.
Principalele cauze ale durerii ce implică mușchiul sartorius
Durerea la nivelul mușchiului sartorius, ca în cazul oricărui alt grup muscular, este rezultatul unor leziuni traumatice sau eforturi exagerate. În plus, pot apărea și alte simptome, cum ar fi umflăturile, roșeața sau sensibilitatea crescută.
Traumatismele sunt produse de o lovire directă a zonei musculare. Orice lovitură în zona coloanei iliace sau coapsei centrale sau interioare poate provoca această durere. La fel se întâmplă dacă leziunea apare la nivelul „piciorului de gâscă”.
Atunci când trauma afectează „piciorul de gâscă”, apare și deteriorarea mușchilor din apropiere. Totuși, durerea și daunele cauzate de traume precum cele descrise mai sus nu sunt la fel de frecvente ca leziunile legate de tendinite sau bursite.
Tendinita și bursita „piciorului de gâscă”
Tendinita constă în inflamația unora dintre aceste tendoane. Poate provoca șchiopătat, dureri în interior și chiar incapacitate de a mișca piciorul dacă durerea este foarte intensă.
Bursita, pe de altă parte, este inflamația bursei. Aceasta este o cavitate plină de lichid, similară cu cavitatea sinovială din alte articulații. Permite amortizarea frecării dintre oase și tendoane pentru a reduce daunele generate în timpul mișcării.
Ambele leziuni sunt foarte frecvente la sportivi, mai ales la alergători sau la cei care efectuează exerciții cu impact ridicat asupra acestei zone a genunchilor.
Leziuni din cauza efortului excesiv sau lipsei de antrenament
Excesul de efort constă în tensionarea mușchiului sau generarea unei forțe prea intense. În acest caz, unele fibre se pot rupe. Acest efort excesiv este adesea asociat cu o lipsă de pregătire fizică.
Alte cauze ale durerii la nivelul mușchiului sartorius
Deși rară, durerea la nivelul mușchiului sartorius poate apărea din cauza prezenței calcificării. Acest lucru este explicat de un studiu publicat în Semergen-Family Medicine. Această calcificare, la rândul său, provine dintr-un traumatism anterior.
Cum poate fi întărit acest mușchi?
Întărirea mușchiului sartorius este fundamentală deoarece antrenamentul de forță oferă numeroase beneficii pentru sănătate, nu doar la nivel estetic. De exemplu, accelerează metabolismul și ajută la arderea mai multor calorii în starea de repaus.
În plus, mușchii picioarelor susțin întreaga greutate corporală. Ele ne permit să mergem și să ne mișcăm natural. Mușchiul sartorius este responsabil de flexarea picioarelor și efectuarea mișcărilor de rotație. Această mișcare este fundamentală atunci când vrem să ne aplecăm.
Prin urmare, la persoanele sănătoase, medicii recomandă antrenamentul de forță al corpului inferior. Fie în sala de sport sau acasă, există numeroase exerciții pe care le poți face pentru a ajuta la întărirea acestui mușchi. Genuflexiunile sunt un exemplu excelent.
Întinderea este, de asemenea, un alt pilon fundamental. În cazul mușchiului sartorius, pentru a-l întinde, trebuie să aduci piciorul în poziția opusă. Pentru a face acest lucru, îți recomandăm să te așezi pe o suprafață sigură. Extinde piciorul și rotește șoldul spre interior.
Vezi și:
Mergi la medic pentru orice disconfort muscular
Este important să reții faptul că, dacă apare vreun disconfort la nivelul mușchiului sartorius sau la orice alt mușchi, trebuie să consulți un specialist. Dacă ignorăm durerea sau disconfortul, ne putem alege cu o patologie în evoluție, cum ar fi tendinita.
Folosind o mică rolă de plastic sub coapsă, poți elimina tensiunea. Poți găsi acest instrument util în multe magazine de sport. Ideea este să o așezi pe podea și să stai deasupra, apoi să o rotești apăsând cu coapsa.
De asemenea, trebuie să întărești și să întinzi frecvent mușchiul sartorius. În acest fel, vei evita posibilele leziuni care apar din cauza efortului excesiv sau lipsei de antrenament.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Sánchez, J. Á. S., González, E. B., Alonso, J. G., & Martín, L. S. (2007). Post-traumatic dystrophic calcification isolated from the sartorius muscle. Semergen, 33(6), 315–317. https://doi.org/10.1016/S1138-3593(07)73903-5
- sartorio | Definición | Diccionario de la lengua española | RAE – ASALE. (n.d.). Retrieved November 21, 2020, from https://dle.rae.es/sartorio
- Garbelotti, J. S., Rodrigues, C. F. S., Nobeschi, L., Seiji, F., & Olave, E. (1999). VARIACION ANATOMICA DEL MUSCULO SARTORIO. Revista Chilena de Anatomía, 17(1), 95–97. https://doi.org/10.4067/s0716-98681999000100014
- Rodríguez, Álvaro López, and Federico del Castillo González. “Anatomía e histología de músculos y tendones.” lesiones músculo-tendinosas: 11.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.