Nutrigenomica și sănătatea: care este legătura?
Progresele tehnologice și medicale au mers întotdeauna mână în mână. Scopul este de a rezolva problemele de sănătate. Nutrigenomica este un exemplu de schimbări tehnologice în serviciul umanității. Privind genele pentru a descoperi modul în care nutrienții consumați ne pot afecta, reușim să individualiză complet dieta. Nutrigenomica și sănătatea: care este legătura?
Nutrigenomica oferă mai multe informații cu privire la alegerea celor mai bune alimente sau a celor mai convenabile diete pentru genomul nostru. Această ramură a științei poate ajuta la prevenirea bolilor, la promovarea pierderii în greutate, la îmbunătățirea performanței atletice și multe altele.
Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre amploarea acestei tehnologii, a vă personaliza stilul de viață și a avea o sănătate mai bună!
Ce este nutrigenomica?
În secolul al XXI-lea s-au obținut informații despre întregul genom uman și despre relația dintre ADN și sănătate. În urma acestei descoperiri, au apărut și alte ramuri ale nutriției moleculare, cum ar fi nutrigenomica, care se concentrează pe studierea efectelor nutrienților asupra genomului, proteinelor și metabolismului organismului.
Dintr-o altă perspectivă, nutrigenomica identifică nutrienți specifici legați de boli. Așa s-au stabilit legături puternice între dietă și gene.
Prin urmare, această disciplină implică o triadă:
- Genomul uman
- Nutriție
- Sănătate
Nutrigenomica reprezintă baza medicinei preventive a viitorului.
Alte concepte care au apărut au fost cele de nutrigenetică și epigenetică. Primul se referă la modul în care genele pot condiționa nevoile nutriționale. Al doilea, la modul în care factorii externi modifică expresia genelor.
Identificarea anumitor gene poate prezice modul în care fiecare organism va răspunde la anumiți nutrienți. De exemplu, gena FTO este legată de consumul de energie și metabolism, afectând controlul greutății și compoziția corpului. Prin urmare, nutriționistul vă poate ajuta să alegeți cel mai bun plan alimentar pentru a evita excesul de greutate și obezitatea.
Recomandăm: Uleiul de alge: o sursă de omega 3 și DHA
Pe ce se bazează nutrigenomica?
Nutrigenomica se bazează pe 3 principii:
- Nutrienții și compușii biochimici pe care îi ingerăm interacționează cu genomul. Această relație poate fi directă sau indirectă și reglează expresia genelor.
- Unele gene reglate de dietă joacă un rol important în originea, incidența, progresia sau severitatea bolilor cronice.
- Variațiile genetice pot influența modul în care metabolizăm nutrienții.
Nutrigenomica și sănătatea: care este legătura?
Nutrigenomica este deosebit de relevantă în medicina de precizie, adaptând măsurile și tratamentele preventive la caracteristicile particulare ale fiecărei persoane. Această ramură își propune să atingă următoarele obiective:
- Provoacă modificări ale metabolismului celular și ale profilurilor metabolice pentru a preveni, atenua, prezice și vindeca boli, în special cele în care factorul nutrițional este cel mai important element cauzal.
- Descoperă ce componente ale dietei au beneficii pentru sănătate.
- Înțelege cum interacționează genele cu diferitele elemente nutriționale.
- Determină dozele eficiente de nutrienți.
- Elaborează recomandări dietetice individuale. În acest fel, planurile nutriționale sunt mai eficiente.
Deși există multe răspunsuri, sunt necesare cercetări extinse. În plus, există unele boli complexe în care alimentația este doar o parte din totalul factorilor. Este cazul bolilor cardiovasculare și al obezității, de exemplu.
Nutrigenomica și sănătatea: aplicații practice
Dezvoltarea portofoliilor alimentare
Una dintre cele mai răspândite aplicații ale nutrigenomicii este dezvoltarea portofoliilor alimentare sau PD pentru anumite boli. Aceste portofolii sunt create prin combinația a două sau mai multe alimente funcționale care sunt concepute pentru o anumită patologie sau grup.
Cel mai important lucru despre PD este că se bazează pe dovezi științifice care confirmă efectul fiecărui nutrient asupra sănătății. Până în prezent, există mai multe PD pentru diferite boli, deși nu toate funcționează corect.
Un exemplu este portofoliul dezvoltat pentru sindromul metabolic (obezitate, hipertensiune arterială, creșterea zahărului din sânge, trigliceride crescute și colesterol HDL scăzut). PD-ul acestei boli include 4 alimente funcționale: proteine din soia, fulgi de ovăz, semințe de chia și nopal deshidratat. Fiecare dintre aceste alimente a fost studiat și s-a demonstrat că are efect asupra sindromului metabolic, inclusiv asupra activării genelor și transcripției.
Dovezi privind dietele mai sănătoase
Până acum, există mai multe studii care demonstrează efectul dietei mediteraneene asupra genomului. Acest tip de regim este recomandat persoanelor care riscă să se îmbolnăvească.
În general, modelul dietei mediteraneene se caracterizează prin următoarele:
- Un consum ridicat de legume, fructe, cereale integrale, leguminoase și nuci
- Predominanța grăsimilor mononesaturate, cum ar fi uleiul de măsline
- Consum mare de pește
- Cantități moderate de carne de pasăre și lactate
- Consum redus de carne roșie și derivate ale acesteia
- Consum moderat de alcool, cum ar fi vinul roșu
Dovezile indică faptul că stilul mediteranean poate contracara riscul genetic, în special interacțiunile dietei cu gena FTO a obezității și MC4R care determină riscul de diabet. De asemenea, a fost stabilită interacțiuneagenetică cu riscul de hipertrigliceridemie.
Decizii nutriționale mai bune
Aceste decizii pot îmbunătăți, trata sau preveni unele afecțiuni. De exemplu, dacă persoana respectivă este predispusă la hipertensiune arterială sau colesterol ridicat, atunci își va reduce aportul de sodiu și grăsimi saturate.
În cazul în care aveți o înclinație spre dulciuri, se poate crea un plan pentru a contracara această afecțiune și a preveni dezvoltarea diabetului de tip 2. De asemenea, se poate afla dacă o dietă bogată în proteine ajută la pierderea în greutate. Dacă da, se întocmește un plan pe baza acestui rezultat.
Informația genetică va oferi o viață mai sănătoasă, modificând factorii externi legați de alimentație și sănătate.
Cum se aplică testele nutrigenomice?
Pentru a obține informații genetice, se efectuează o simplă tamponare a interiorului gurii. Tamponul este trimis la laborator pentru analiză și trebuie să așteptați câteva săptămâni pentru a obține rezultatele.
Trebuie clarificat faptul că rezultatele testelor arată potențialul și modul în care organismul va răspunde la anumiți nutrienți. Este vorba despre probabilități.
În plus, rezultatele trebuie să fie analizate de un dietetician cu pregătire în nutrigenomică. Profesionistul va explica efectul asupra sănătății și alimentele sau nutrienții indicați.
Este nutrigenomica un instrument eficient pentru a vă îmbunătăți sănătatea?
Nutriția personalizată, bazată pe genetică, predispoziții și preferințe poate înlocui recomandările nutriționale generale în viitor. Luarea deciziilor va fi mai fiabilă. Totuși, să ne amintim că este o prognoză și nu o garanție.
Un mare avans al nutrigenomicii este faptul că odată cu ea pot fi cunoscute mecanismele de acțiune a nutrienților pentru prevenirea sau tratarea anumitor boli. De asemenea, industria alimentară poate dezvolta noi produse cu beneficii pentru sănătate.
Sunt necesare mai multe studii pentru a putea determina susceptibilitatea individuală la unele tulburări de sănătate și pentru a implementa măsuri preventive. Desigur, se urmărește îmbunătățirea calității vieții oamenilor.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Jhonny Eddison Vargas-Hernández. Nutrigenómica humana: efectos de los alimentos o sus componentes sobre la expresión RNA. Rev. Fac. Med. 2016 Vol. 64 No. 2: 339-49. Disponible en: http://www.scielo.org.co/pdf/rfmun/v64n2/v64n2a19.pdf
- Marti, M. J. Moreno-Aliaga, M. A. Zulet y J. A. Martínez. Avances en nutrición molecular: nutrigenómica y/o nutrigenética. Nutr. Hosp. (2005) XX (3) 157-164. Disponible en: https://scielo.isciii.es/pdf/nh/v20n3/revision.pdf
- Berciano, Silvia & Ordovas, Jose. (2013). Nutrigenómica. Interacciones gen-dieta y sus implicaciones en la práctica clínica. Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/277670480_Nutrigenomica_Interacciones_gen-dieta_y_sus_implicaciones_en_la_practica_clinica
- Fall, Tove & Ingelsson, Erik. (2012). Genome-wide association studies of obesity and metabolic syndrome. Molecular and cellular endocrinology. 382. 10.1016/j.mce.2012.08.018.
- Ortega-Azorín C, Sorlí JV, Asensio EM, Coltell O, Martínez-González MÁ, Salas-Salvadó J, et al. Associations of the FTO rs9939609 and the MC4R rs17782313 polymorphisms with type 2 diabetes are modulated by diet, being higher when adherence to the Mediterranean diet pattern is low. Cardiovasc Diabetol 2012;11:137. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3495759/
- Kathiresan, Sekar & Melander, Olle & Guiducci, Candace & Surti, Aarti & Burtt, Noel & Rieder, Mark & Cooper, Gregory & Roos, Charlotta & Voight, Benjamin & Havulinna, Aki & Wahlstrand, Björn & Hedner, Thomas & Corella, Dolores & Tai, E-Shyong & Ordovas, Jose & Berglund, Göran & Vartiainen, Erkki & Jousilahti, Pekka & Hedblad, Bo & Orho-Melander, Marju. (2008). Six new loci associated with blood low-density lipoprotein cholesterol, high-density lipoprotein cholesterol or triglycerides in humans (vol 40, pg 189, 2008). Nature genetics. 40. 1384. 10.1038/ng1108-1384a.