Beneficiile acidului alfa lipoic și în ce alimente se găsește
 

Beneficiile acidului alfa lipoic și în ce alimente se găsește

Acidul alfa lipoic este un antioxidant important în dietă. Vă explicăm cum îl puteți introduce în dieta zilnică și cum vă poate ajuta!
Beneficiile acidului alfa lipoic și în ce alimente se găsește
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Cu toții suntem expuși radicalilor liberi sau speciilor reactive la oxigen (ROS), care sunt generate de procesul de oxidare celulară. Când sunt produși în concentrații mari, pot provoca leziuni celulare, pot accelera îmbătrânirea sau pot induce boli. Pentru a contracara acest lucru, organismul are un sistem de antioxidanți. Descoperiți beneficiile acidului alfa lipoic (sau acidul tioctic)!

Acidul alfa lipoic este o moleculă necesară pentru funcționarea optimă a anumitor enzime. Este capabil să oxideze și să reducă mai multe molecule în același timp. În plus, este cunoscut drept „antioxidantul antioxidanților”, deoarece restabilește capacitatea antioxidantă a altor elemente, cum ar fi vitamina E și coenzima Q10. Doriți să aflați mai multe despre funcțiile și beneficiile sale? În continuare, vă spunem mai multe despre asta!

Ce sunt antioxidanții?

Antioxidanții sunt molecule care sunt responsabile de prevenirea sau reducerea oxidării macromoleculelor și structurilor celulare, prin eliminarea radicalilor liberi și ROS. Cu toții suntem expuși acestor oxidanți într-o măsură mai mare sau mai mică. Cei mai frecvenți sunt:

  • Radiații ionizante
  • Raze ultraviolete
  • Produse chimice
  • Pesticide
  • Fum de tutun
  • Unele medicamente

Daunele celulare apar doar atunci când expunerea la acești factori depășește capacitatea antioxidantă a organismului. Antioxidanții pot fi produși de celule sau obținuți din alimente.

Potrivit unui grup de experți, cei mai cunoscuți antioxidanți sunt vitaminele C și E. Există, de asemenea, polifenoli și carotenoizi, care sunt prezenți în alimentele vegetale. Acidul alfa lipoic face parte din rezervorul de antioxidanți al organismului. Acești compuși pot ajuta la reducerea riscului de boli precum diabetul, Alzheimer și bolile oculare.

Legume bogate în acid alfa lipoic

Ce este acidul alfa lipoic?

Acidul alfa lipoic sau ALA a fost descoperit în 1950. Este un compus cristalin, cheia creșterii microorganismelor. În ciuda faptului că are același acronim, nu trebuie confundat cu acidul gras omega 3, cunoscut sub numele de acid alfa linolenic.

Din punct de vedere chimic, este considerat un acid gras neesențial, având 8 atomi de carbon și o grupare disulfură. Această structură ajută organismul să digere și să folosească zaharurile ca sursă de energie, să se regenereze și să se protejeze.

Se găsește atât în alimentele animale, cât și în cele vegetale. Deși corpul uman îl produce în cantități mici, nu se știe cu exactitate cum este sintetizat. Este folosit drept component activ al suplimentelor alimentare.

Beneficiile acidului alfa lipoic

O calitate importantă a acidului alfa lipoic este capacitatea sa de a se amesteca în mediul apos și în mediul gras. Acest lucru îi dă numele de „antioxidant universal”, deoarece acționează la orice nivel al corpului. Care sunt beneficiile sale?

Este un antioxidant puternic

Acțiunea sa antioxidantă ridicată îi permite să mențină integritatea celulelor. Contribuie la îngrijirea neuronilor, a inimii, a ficatului și a vaselor de sânge. Unele studii evidențiază efectul său de chelare asupra unor metale grele care sunt pro-oxidante, cum ar fi mercurul, fierul, arsenicul, etc.

Întărește acțiunea altor antioxidanți

Pe lângă propria sa acțiune antioxidantă, acidul lipoic este capabil să sprijine alți antioxidanți naturali, precum coenzima Q10, glutationul și vitaminele C și E. Forma sa redusă, numită „dihidrolipoat”, reduce fierul și îl face să reacționeze cu ERO pentru a proteja membranele celulare.

Acest studiu a constatat că aportul de 300 până la 1200 miligrame pe zi ajută la creșterea glutationului. Acesta este considerat antioxidantul cheie pentru imunitate, sănătatea celulară și prevenirea bolilor cronice precum diabetul de tip 2, rezistența la insulină și HIV.

Menține sănătatea ochilor

Oxidarea celulară poate ajunge la nervii oculari și poate cauza probleme de vedere. Antioxidantul lipoic poate controla pierderea vederii, afectarea retinei, cataracta, degenerarea maculară și glaucomul, printre altele.

Un studiu pe termen lung pe șobolanii cu retinopatie diabetică a arătat că acidul lipoic inhibă acumularea de ADN modificat oxidativ în retină. De aici sugestia de a consuma alimente sau suplimente cu acid lipoic, mai ales la bătrânețe.

Acest antioxidant poate preveni degenerarea leziunilor oculare cauzate de bătrânețe.

Controlează glicemia în diabetul de tip 2

Unele cercetări arată că adăugarea de acid lipoic în dieta pentru diabetul de tip 2 poate reduce nivelul zahărului în sânge. Acest lucru funcționează deoarece antioxidantul facilitează absorbția zahărului în celulele musculare.

În același timp, absorbția și stocarea glucozei în țesutul adipos scade. Are loc o creștere a producției de energie și o scădere a grăsimii viscerale. De altfel, acest acid reduce riscul cardiovascular.

Printre altele, ajută la reducerea simptomelor neuropatiei diabetice, cum ar fi durerea, iritația, roșeața, crampele, slăbiciunea și senzația de arsură. În acest scop, s-au folosit doze de 300 până la 600 miligrame intravenos pe zi.

Protejează pielea contra îmbătrânirii

O echipă de experți a remarcat că acidul alfa lipoic acționează ca o substanță anti-îmbătrânire, ajutând la refacerea pielii și a țesuturilor epidermei și oferind protecție împotriva radicalilor liberi.

În acest sens, cremele cu 5% acid lipoic pot reduce liniile fine cauzate de expunerea la soare. De fapt, un alt grup de dermatologi a descoperit că utilizarea ALA cubozomală 5% este o modalitate eficientă și sigură pentru încetinirea îmbătrânirii faciale.

Principalele modificări care apar după tratament sunt creșterea grosimii epidermei, textura mai plăcută și tonifierea pielii.

Îmbunătățește performanța atletică

Unii sportivi folosesc suplimente de ALA pentru a îmbunătăți performanța fizică, deoarece ajută la metabolizarea carbohidraților și la optimizarea energiei. Un studiu controlat a concluzionat că acest antioxidant scade greutatea și indicele de masă corporală (IMC). Din acest motiv, poate proteja împotriva obezității.

Un alt studiu dublu-orb a sugerat că ALA dozat la 1.200 miligrame zilnic timp de 2 luni a redus circumferința taliei și greutatea corporală.

Îmbunătățește sănătatea mintală

Activitatea antioxidantă a ALA are efect protector în ceea ce privește leziunile neuronale, deteriorarea motorie, pierderea memoriei și modificarea funcționării cognitive. Din acest motiv, ALA este folosit ca supliment la persoanele cu riscuri pentru sănătatea mintală.

De exemplu, în boala Alzheimer, care este o boală neurodegenerativă caracterizată prin stres oxidativ, acidul alfa lipoic a fost folosit ca strategie terapeutică pentru a crește glutationul intracelular și a elimina radicalii liberi.

Nevoia de acid alfa lipoic

Potrivit expertului Jackie Newson, nu există o doză zilnică recomandată. Doza standard este între 100 și 600 miligrame pe zi. Valorile care au fost utilizate în studiile științifice variază între 300 și 1200 miligrame pe zi.

Surse alimentare de acid alfa lipoic

ALA se găsește în mod natural într-o mare varietate de alimente. Cu toate acestea, în unele dintre ele se leagă de proteine, în special de aminoacidul esențial lizină. Enzimele digestive nu sunt capabile să rupă legătura cu acest aminoacid.

Prin urmare, organismul nu poate folosi corect acest acid. Atunci când este consumat ca supliment, este mai bine folosit. Unii experți sugerează că 30-40% dintr-o doză orală este absorbit sub formă liberă.

Sursele principale sunt:

  • Drojdie
  • Spanac
  • Organe, cum ar fi ficatul, rinichii și inima
  • Carne roșie
  • Broccoli
  • Varză de Bruxelles
  • Sfeclă
  • Morcov
  • Roșii

Ca supliment, există capsule sau injecții. Dozele variază de la 200 la 600 miligrame. Aceste cantități sunt de până la 600 de ori mai mari decât cele găsite în alimente. În plus, aportul de ALA pe stomacul gol este recomandat pentru a garanta absorbția acestuia.

Cantitatea care este ingerată din principalele surse alimentare ale acestui antioxidant, adăugată la ceea ce produce organismul, pare a fi suficientă pentru a preveni o deficiență.

Beneficiile acidului alfa lipoic din legume

Cum profităm de beneficiile acidului alfa lipoic ?

Dovezile arată că acidul alfa lipoic este unul dintre cei mai puternici antioxidanți ce protejează corpul împotriva agenților oxidanți interni și externi. Ajută la prevenirea îmbătrânirii premature, promovează sănătatea mintală și reduce complicațiile bolilor cronice, precum diabetul.

Deși este adevărat că nu putem lua dozele sugerate doar din alimente, există suplimente ce oferă între 100 și 600 miligrame pe zi. În orice caz, este mai bine să mergeți la medic sau nutriționist pentru a obține indicațiile corespunzătoare în funcție de caracteristicile individuale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cuerda C., Luengo L. M., Valero M. A., Vidal A., Burgos R., Calvo F. L. et al . Antioxidantes y diabetes mellitus: revisión de la evidencia. Nutr. Hosp.  [Internet]. 2011  Feb [citado  2022  Jun  22] ;  26( 1 ): 68-78. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000100007&lng=es.
  • Marmunti , M. Gavazza, A. Palacios. Efecto del ácido alfa lipoico sobre la peroxidación no enzimática en mitocondrias de corazón y cerebro de rata. Rev Med Vet Zoot. 68(1), enero-abril 2021: 11-18. Disponible en: http://www.scielo.org.co/pdf/rfmvz/v68n1/0120-2952-rfmvz-68-01-11.pdf
  • Geir Bjørklund  , Jan Aaseth , Guido Crisponi , Md Mostafizur Rahman , Salvatore Chirumbolo . Insights on alpha lipoic and dihydrolipoic acids as promising scavengers of oxidative stress and possible chelators in mercury toxicology. J Inorg Biochem. 2019 Jun;195:111-119. doi: 10.1016/j.jinorgbio.2019.03.019.
  • Renu A Kowluru, Sarah Odenbach. Effect of long-term administration of alpha-lipoic acid on retinal capillary cell death and the development of retinopathy in diabetic rats. Diabetes. 2004 Dec;53(12):3233-8. doi: 10.2337/diabetes.53.12.3233.
  • Tingting Han , Jiefei Bai, Wei Liu, Yaomin Hu. A systematic review and meta-analysis of α-lipoic acid in the treatment of diabetic peripheral neuropathy. Eur J Endocrinol. 2012 Oct;167(4):465-71. doi: 10.1530/EJE-12-0555.
  • Kanita Ibrahimpasic. Alpha lipoic acid and glycaemic control in diabetic neuropathies at type 2 diabetes treatment Med Arch. 2013;67(1):7-9.Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23678828/
  • Kyunghee Kim,    Jisue Kim,    Hyoungseob Kim,    Gun Yong Sung. Effect of α-Lipoic Acid on the Development of Human Skin Equivalents Using a Pumpless Skin-on-a-Chip Model. Int J Mol Sci. 2021 Feb 22;22(4):2160. doi: 10.3390/ijms22042160.
  • Mahdi Vajdi , Mahdieh Abbasalizad Farhangi  . Alpha-lipoic acid supplementation significantly reduces the risk of obesity in an updated systematic review and dose response meta-analysis of randomised placebo-controlled clinical trials. Int J Clin Pract. 2020 Jun;74(6):e13493. doi: 10.1111/ijcp.13493.
  • Nong Li, Weili Yan, Xiaojuan Hu, Yongdi Huang, Fugang Wang, Weiguo Zhang, Qian Wang  , Xiaoling Wang , Kehong Sun. Effects of oral α-lipoic acid administration on body weight in overweight or obese subjects: a crossover randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Clin Endocrinol (Oxf). 2017 May;86(5):680-687. doi: 10.1111/cen.13303
  • Díaz Vega, Guadalupe; Macias Islas, Miguel Ángel; Sanchez Corona, José; García Estrada, Joaquín Eficacia del ácido alfa lipoico en la disminución de la progresión de la enfermedad de Alzheimer Investigación en Salud, vol. VI, núm. 2, agosto, 2004, pp. 103-107 Centro Universitario de Ciencias de la Salud Guadalajara, México
  • Raxit J Jariwalla ,   Jacob Lalezari ,  Diane Cenko ,  Sam E Mansour ,  Abha Kumar ,  Bhakti Gangapurkar ,  Daniel Nakamura. Restoration of blood total glutathione status and lymphocyte function following alpha-lipoic acid supplementation in patients with HIV infection. J Altern Complement Med. 2008 Mar;14(2):139-46. doi: 10.1089/acm.2006.6397.
  • Jackie Newson. La guía definitiva sobre el ácido alfa lipoico. Abundance & Health. 17 páginas.https://www.abundanceandhealth.co.uk/upload/ultimate-guides/ES-Ultimate-guide-ALA.pdf
  • Janson M. (2006). Orthomolecular medicine: the therapeutic use of dietary supplements for anti-aging. Clinical interventions in aging1(3), 261–265. https://doi.org/10.2147/ciia.2006.1.3.261
  • M G Carbonelli, L Di Renzo, M Bigioni, N Di Daniele, A De Lorenzo, M A Fusco. Alpha-lipoic acid supplementation: a tool for obesity therapy? Curr Pharm Des. 2010;16(7):840-6. doi: 10.2174/138161210790883589.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.