Obezogenii sunt inamicii dietei?
Obezogenii sunt substanțe artificiale care interferează cu funcționarea normală a sistemului hormonal. Drept rezultat, pot duce la exces de greutate sau la obezitate. Având în vedere acest lucru, am ajuns să ne întrebăm dacă obezogenii sunt inamicii dietei.
Aceste tipuri de substanțe măresc riscul de creștere în greutate. Mai mult, efectele lor sunt și mai dăunătoare atunci când expunerea la obezogeni are loc în primele etape ale vieții și în mod constant. În plus, obezogenii sunt corelați cu riscul crescut de a dezvolta anumite tipuri de boli.
Ftalații ca obezogeni
Ftalații sunt o serie de compuși adăugați în anumite produse pe care le folosim în mod regulat. În sine, ei nu sunt toxici, iar ficatul este capabil să-i descompună. Însă ftalații pot produce anumite efecte negative asupra sănătății umane. Acest lucru este valabil mai ales atunci când vine vorba de creșterea în greutate.
Un studiu publicat în revista Chemosphere a constatat faptul că expunerea la aceste tipuri de compuși a cauzat la femeile gravide o greutate mică la naștere a bebelușului. Cu toate acestea, ftalații sunt asociați cu un risc mai mare de creștere în greutate în etapele ulterioare ale vieții, inclusiv la vârsta adultă.
Aceste substanțe se găsesc în principal în produsele cosmetice, articolele din plastic și produsele de curățare. Ele pot acționa asupra sistemului endocrin, împiedicându-i funcționarea corespunzătoare.
Bisfenol A
Acest compus chimic este adesea prezent în materiale plastice, precum și în dozele de băuturi răcoritoare sau conserve. Ocazional, bisfenolul A poate trece din ambalaje în alimente sau băuturi. Drept rezultat, poate intra în corpul uman atunci când mâncăm sau bem.
Articole precum cel publicat în revista Environmental Health asociază expunerea la bisfenol A cu patologiile metabolice. De fapt, această substanță poate contribui la apariția diabetului și a hipertensiunii, cu toate efectele negative pe care aceste boli le au asupra sănătății umane.
Citește mai mult:
Alți obezogeni: fumul de țigară
Fumul de țigară se încadrează și în categoria obezogenilor. În acest caz, fumul poate contribui la dezvoltarea cancerului, potrivit unui studiu publicat în Cancer Prevention Research. De fapt, atât fumătorii, cât și fumătorii pasivi pot experimenta perturbări hormonale care le afectează negativ sănătatea.
Cum să eviți aceste tipuri de substanțe?
Când vine vorba de sănătate, nu este suficient să fii atent la ceea ce mănânci. De asemenea, trebuie să fii conștient de faptul că ambalajele alimentelor pot conține și o serie de substanțe nocive.
Prin urmare, ori de câte ori este posibil, ar trebui să optezi pentru alimente care sunt produse în mod ecologic și la care se nu folosesc cantități excesive de plastic pentru ambalare. O altă strategie utilă este evitarea reumplerii sticlelor de apă din plastic și înlocuirea acestora cu recipiente din sticlă sau oțel inoxidabil.
De asemenea, există anumiți factori care sunt dificil de controlat (de exemplu, poluarea mediului sau expunerea la fumatul pasiv nu este întotdeauna ceva ce poți evita).
Prin urmare, este esențial să-ți crești aportul de alimente cu proprietăți antioxidante. Substanțele de această natură sunt capabile să lupte împotriva deteriorării ADN-ului celular. Mai mult, acestea îmbunătățesc și funcția hormonală.
Citește mai mult:
Obezogenii sunt inamicii dietei?
Relațiile dintre produsele obezogene și sănătate nu sunt complet clare. Cu toate acestea, experții consideră că aceste produse au implicații negative. Creșterea în greutate și obezitatea nu sunt singurele motive pentru care obezogenii sunt cel mai mare dușman al dietei. Aceștia pot duce la o serie de boli grave.
Prin urmare, cel mai bine este să-i eviți cât mai mult posibil. Pentru a face acest lucru, trebuie să consumi alimente care provin din surse ecologice și să nu refolosești niciodată ambalajele din plastic pentru alimente și băuturi. Mai mult, atunci când vine vorba de alegerea produselor cosmetice, ar trebui să citești cu atenție etichetele pentru a te asigura că nu conțin niciuna dintre substanțele de mai sus.
Nu uita că eliminarea completă a expunerii la aceste tipuri de produse este dificilă. De fapt, este aproape imposibilă. Prin urmare, este important să-ți ajustezi dieta pentru a oferi organismului nutrienții de care are nevoie pentru a preveni oxidarea. O dietă corectă va contribui la funcționarea corectă a sistemului hormonal. Și, în același timp, va reduce markerii asociați cu sănătatea metabolică.
De asemenea, antrenamentele fizice executate în mod regulat au un rol cheie în acest proces. Combinarea activității fizice cu alimentația adecvată este o modalitate excelentă de a te menține în formă și a fi sănătos.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Jin F., Thaiparambil J., Ramya Donepudi S., Vantaku V., et al., Tobacco specific carcinogens induce hypermethylation, DNA adducts, and DNA damage in bladder cancer. Cancer Prev Res, 2017. 10 (10): 588-597.
- Song Q., Li R., Zhao Y., Zhu Q., et al., Evaluating effects of prenatal exposure to phthalates on neonatal birth weight: structural equation model approaches. Chemosphere, 2018. 205: 674-681.
- Ranciere F., Lyons JG., Loh VHY., Botton J., et al., Bisphenol A and the risk o cardiometaboli disorders: a systematic review with meta analysis of the epidemiological evidence. Environ Health, 2015.