Oboseala permanentă: cauze și soluții
De obicei, oboseala permanentă se dovedește a fi o consecință a obiceiurilor zilnice solicitante. Lipsa de energie duce adesea la frustrare și probleme de sănătate. Există multe motive pentru care suntem obosiți tot timpul.
De regulă, slăbirea generalizată este cauzată de probleme de somn, stres excesiv, suprasolicitare, etc. În acest articol, veți afla care sunt cauzele și simptomele oboselii cronice.
Oboseala permanentă: simptome
Sindromul de oboseală cronică este o boală de lungă durată cu o multitudine de cauze și consecințe. Se manifestă prin lipsa de energie, atât mintală, cât și fizică.
Simptomele oboselii sunt variate și trec neobservate, dar consecințele sunt evidente. Putem evidenția câteva simptome precum următoarele:
- Tulburări de somn
- Dureri de cap sau dureri musculare
- Ameţeală
- Probleme de concentrare
- Epuizare
- Disconfort la inițierea și îndeplinirea sarcinilor (acest simptom se agravează treptat)
- Iritabilitate
- Contracturi musculare
- Lipsa poftei de mâncare
Cine poate fi afectat de oboseala permanentă?
Ca factori de risc, există caracteristici care fac o persoană mai predispusă să sufere de oboseală cronică. Câteva exemple sunt următoarele:
- Vârsta cuprinsă între 40-60 de ani
- Locuri de muncă stresante sau locuri de muncă care implică o mare responsabilitate
- Ture de noapte
- Rasa albă
- Sexul feminin
- Probleme sociale sau economice
- Greutăți familiale, în special a fi îngrijitor pentru o rudă în vârstă
Citiți mai mult: De ce apare oboseala după masă? Sfaturi pentru a o depăși
Care sunt cauzele pentru care sunteți obosiți tot timpul?
Din păcate, nu există o cauză unică pentru oboseala cronică. Așadar, este dificil de diagnosticat și tratat. Motivele pentru care apare sunt următoarele:
Insomnie
Lipsa de odihnă duce la o alterare neuronală și hormonală. Ciclul natural de somn este perturbat. Cu cât corpul este mai mult timp treaz, cu atât celulele obosite și hormonii vor munci mai mult. Este un ciclu nesfârșit care agravează simptomele și consecințele oboselii.
Modificarea programului de somn
Ciclurile de somn alternative sau neprogramate fac corpul să se simtă obosit. În plus, secreția hormonilor și a substanțelor care ajută la odihnă are loc noaptea. Acest lucru face ca, de exemplu, muncitorii din tura de noapte să fie mai afectați de această problemă.
Stres/anxietate
Stresul este adesea citat ca principala cauză a insomniei și a problemelor musculare. Deși nu provoacă neapărat insomnie, poate provoca simptome de oboseală.
Diete nesănătoase
Exemple în acest sens pot fi supraalimentarea, consumul de alimente foarte grase sau perioadele lungi de post. Alimentația haotică sporește oboseala.
Alte cauze ce provoacă oboseala permanentă
Există și alte cauze care apar într-o măsură mai mică, dar influențează problema. Atunci când mai multe elemente se adună, acestea pot cauza probleme grave de sănătate. Unele dintre aceste motive sunt următoarele:
- Lipsa mișcării
- Deshidratare sau consum redus de apă
- Anemie: o tulburare legată de dietă
- Boli tiroidiene: tiroida este responsabilă de secretarea hormonilor care reglează metabolismul. Dacă producția acestor hormoni este modificată, oboseala devine evidentă. Hipertiroidismul determină supraproducția de hormoni care ard rapid toate caloriile.
- Diabet: utilizarea slabă a glucozei ne face să ne simțim obosiți, deoarece aceasta este substanța care dă energie celulelor.
- Depresie: aceasta poate provoca lipsă de somn și apetit, care duce la oboseală generalizată.
- Lipsa vitaminelor: lipsa vitaminei B12 (prezentă doar în produse de origine animală) și a vitaminei D (obținută după expunerea la lumina soarelui) poate provoca oboseală și stare de rău.
- Situații profesionale: volumul de muncă excesiv, responsabilitatea ridicată sau munca în ture de noapte agravează situația.
Descoperiți: 11 boli care provoacă oboseală și somn
Când sunteți obosiți tot timpul, analizați-vă obiceiurile
Simptomele de oboseală nu ar trebui să fie sinonime cu panica. Cu toate acestea, este indicat să fiți cu ochii pe obiceiurile zilnice și să căutați cauzele sau factorii declanșatori. Dacă obiceiurile voastre nu sunt responsabile de apariția oboselii, este necesar să contactați un profesionist din domeniul sănătății pentru a stabili cauza acestei afecțiuni.
Oboseala este adesea o consecință a ritmului agitat al vieții. Dacă acest lucru începe să vă afecteze grav sănătatea, opriți-vă și luați o pauză; este timpul să schimbați anumite obiceiuri!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- NIH. La fatiga: más que estar cansado | National Institute on Aging [Internet]. [cited 2020 May 17]. Available from: https://www.nia.nih.gov/health/fatiga-mas-estar-cansado
- Salud O mundial de la. OMS | La organización del trabajo y el estrés. WHO. 2013;
- Salud O mundial de la. OMS | Depresión. WHO. 2017;
- F. J. Barbado Hernández, J. Gómez Cerezo, M. López Rodríguez JJVR. El síndrome de fatiga crónica y su diagnóstico en Medicina Interna [Internet]. [cited 2020 May 17]. Available from: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-71992006000500009
- Solà JF. El síndrome de fatiga crónica | Medicina Integral [Internet]. Servicio de Medicina Interna General. Unidad de Enfermedades Musculares. Hospital Clinic. Universitat de Barcelona. [cited 2020 May 17]. Available from: https://www.elsevier.es/es-revista-medicina-integral-63-articulo-el-sindrome-fatiga-cronica-13034631