Ce este burnoutul? Sindromul de care suferă Sandra Bullock
 

Ce este burnoutul? Sindromul de care suferă Sandra Bullock

Actrița a făcut anunțuri importante despre cariera ei. Suprasolicitarea a forțat-o să se despartă de actorie pentru o vreme.
Ce este burnoutul? Sindromul de care suferă Sandra Bullock
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 04 august, 2022

Vă întrebați ce este burnoutul? Promovarea celui mai recent film al actriței a adus cu sine anunțul retragerii temporare a Sandrei Bullock din actorie din cauza epuizării. Această problemă, care este asociată cu niveluri ridicate de stres la locul de muncă, nu este neobișnuită.

Deși sindromul burnout a fost descris pentru prima dată în urmă cu doar 60 de ani, pare să fie din ce în ce mai diagnosticat. În Țările de Jos, până la 15% dintre lucrători au această problemă. Dacă vorbim despre prezența problemei în universități, aproape jumătate dintre studenții la medicină sunt afectați.

Sandra Bullock a explicat că epuizarea a împiedicat-o să gândească și să ia deciziile corecte, așa că a decis să-și suspende munca până își revine. Există un tratament?

Sindromul de care suferă Sandra Bullock

La începutul lui 2022, actrița și-a promovat cel mai nou film: Orașul pierdut. În interviuri, ea a clarificat că este epuizată și că va dura câteva luni până când va filma din nou.

Deși nu a precizat în câte luni se va retrage din actorie, a dat de înțeles că are nevoie de timp pentru a fi alături de familie. Cumva, programul înregistrărilor nu i-a permis să se bucure de familie.

Îmi iau slujba foarte în serios, dar acum vreau să fiu cu copiii și familia mea 24/7. Asta înseamnă că voi lua o pauză.

~ Sandra Bullock ~

Poate cel mai semnificativ lucru din declarațiile lui Bullock a fost descrierea sentimentelor sale. Pentru ea, totul este ca o oboseală extremă care nu-i permite să înțeleagă realitatea. Nu este vorba de depersonalizare, ci de lipsă de perspectivă.

După cum a menționat și în interviurile ulterioare, munca a absorbit celelalte aspecte ale existenței sale. Munca era totul și căuta noi proiecte, chiar și atunci când avea presupuse pauze.

Sunt atât de epuizată. Sunt atât de obosită și nu sunt în stare să iau decizii sănătoase și inteligente și știu asta.

~ Sandra Bullock ~
Bărbat care simte ce este burnoutul

Ce este burnoutul?

Sindromul burnout are și alte denumiri. Este cunoscut și sub numele de „sindrom de epuizare” sau „sindrom de oboseală la locul de muncă”. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recunoscut că este o sursă majoră de probleme de sănătate în muncă, fiind clasificat drept factor de risc.

În cea mai nouă actualizare a clasificării internaționale a bolilor (ICD-11) a fost inclus ca entitate patologică în sine. Deci, oficial, astăzi este o boală.

Burnoutul este un răspuns al organismului la stresul cronic ce există în spațiile de lucru. Înseamnă că persoana în cauză nu se poate adapta la cerințele locului de muncă.

Simptome

Lipsa de adaptare la stresul cronic generat de muncă duce la trăsături caracteristice:

 1. Epuizarea emoțională: oboseala extremă este simptomul cheie. Nu există dorința de a face ceva, nici măcar în afara obligațiilor de muncă. Nu există energie pentru petrecerea timpului liber sau pentru a împărtăși ceva cu prietenii.
 2. Depersonalizare: Persoana cu burnout își creează adesea o mască sau un „sine alternativ” pentru a face față cerințelor locului de muncă. Prin urmare, atitudinile și modul său de a acționa sunt departe de ceea ce era înainte de a trece prin etapa de stres.
 3. Performanță redusă: mediul de lucru cu stres cronic nu este atractiv. Nu există motivație și nici măcar funcțiile atribuite nu sunt îndeplinite.

Această triadă de caracteristici converg către sentimentele negative pe care persoana le dezvoltă în diverse direcții: în principiu, față de angajatori, rolul ei de profesionist și colegi. Apoi, negativitatea se răspândește în zonele non-profesionale ale vieții. Apar probleme în cuplu, cu copiii, în cercul social, cu prietenii și în familie.

Diagnostic

Pentru a obține un diagnostic precis al sindromului de burnout, nu este suficient ca pacientul să spună că se simte astfel, așa cum a făcut Sandra Bullock. Un profesionist în psihologie sau psihiatrie stabilește faptul că imaginea corespunde epuizării la locul de muncă.

Pentru asta se folosesc instrumente care se bazează pe întrebări la care pacientul le poate răspunde. În funcție de scorul obținut, afecțiunea este clasificată sau nu ca sindrom și i se atribuie un nivel de severitate.

Există 4 niveluri ale acestei boli:

 1. Ușor: Există semne difuze de epuizare, cu o oarecare oboseală și, mai ales, obstacole în îndeplinirea obligațiilor de bază, precum trezirea dimineața pentru a merge la muncă.
 2. Moderat: Domnește negativitatea și viziunea pacientului este nuanțată de suspiciune față de angajatori.
 3. Grav: În acest moment, există practici dăunătoare care transcend locul de muncă. Pacienții recurg adesea la consumul de droguri psihoactive, alcool sau droguri recreative pentru a atenua simptomele și senzațiile resimțite.
 4. Extrem: Este cea mai complexă și periculoasă formă, cu tentative de sinucidere.
Femeie care știe ce este burnoutul

Ce o așteaptă pe Sandra Bullock în viitor?

Diagnosticul de burnout al Sandrei Bullock este un semnal de alarmă în cariera ei profesională. Este bine să ia decizia de a se îndepărta de actorie și a se dedica altor activități?

Din păcate, nu toți lucrătorii pot face asta, deoarece majoritatea depind de venitul lunar pentru supraviețuire. Prin urmare, abordarea afecțiunii este dificilă.

Nu există un timp specific de recuperare. Prin urmare, nu știm când va reveni Sandra Bullock la actorie.

Dacă pacientul optează pentru terapie profesională, răspunsul său la odihnă va fi evaluat în mod regulat. Asta i-ar da o idee actriței despre momentul în care va fi gata să înregistreze din nou.

Este important ca realitatea actorilor să servească drept exemplu pentru cei care trec prin senzații similare în munca lor. Abordarea timpurie a problemei poate preveni probleme la fel de grave precum abuzul de substanțe și chiar tentativele de sinucidere.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Danhof-Pont, Marie Bernardine, Tineke van Veen, and Frans G. Zitman. “Biomarkers in burnout: a systematic review.” Journal of psychosomatic research 70.6 (2011): 505-524.
 • Dyrbye, Liselotte N., et al. “Relationship between burnout and professional conduct and attitudes among US medical students.” Jama 304.11 (2010): 1173-1180.
 • Van Dam, Arno. “A clinical perspective on burnout: diagnosis, classification, and treatment of clinical burnout.” European Journal of Work and Organizational Psychology 30.5 (2021): 732-741.
 • Bocheliuk, Vitalii Y., et al. “Emotional burnout: Prevalence rate and symptoms in different socio-professional groups.” Journal of Intellectual Disability-Diagnosis and Treatment 8.1 (2020): 33-40.
 • Maslach, Christina, and Michael P. Leiter. “How to measure burnout accurately and ethically.” Harvard Business Review 7 (2021).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.