Cauzele pierderii poftei de mâncare
 

Cauzele pierderii poftei de mâncare

Pe lângă depresie sau alte schimbări de dispoziție, stresul și plictiseala pot face și pofta de mâncare să dispară. Ce este de făcut?
Cauzele pierderii poftei de mâncare
Elisa Morales Lupayante

Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 13 decembrie, 2022

Cauzele pierderii poftei de mâncare sunt diverse. Unii oameni se plictisesc de anumite feluri de mâncare. Ora mesei devine o adevărată problemă, pentru că nu au chef de nimic. Dacă v-ați pierdut pofta de mâncare, mergeți la medic pentru a primi un diagnostic și un tratament în timp util!

Ce este pierderea poftei de mâncare?

Pierderea poftei de mâncare se caracterizează printr-o scădere bruscă sau progresivă a dorinței de a mânca. Din punct de vedere medical, această afecțiune este cunoscută sub numele de hiporexie. Poate fi temporară sau cronică.

În cazul în care lipsa poftei de mâncare este cronică și duce la o pierdere substanțială în greutate, termenul medical potrivit este anorexie. Această problemă poate apărea ca urmare a diferitelor probleme de sănătate fizică și psihică.

Consecințele pierderii poftei de mâncare

În general, pierderea poftei de mâncare nu are consecințe grave. Cu toate acestea, hiporexia poate duce la alte boli de bază asociate cu greutatea scăzută și malnutriția. Printre cele mai frecvente consecințe avem următoarele:

  • depresia sistemului imunitar
  • malnutriția
  • pierderea în greutate și masă musculară
  • slăbiciunea și oboseala
  • greața și amețelile
  • starea de confuzie

Un studiu publicat în Journal of Nutrition and Metabolism afirmă faptul că, la persoanele în vârstă, lipsa poftei de mâncare duce la compromiterea imunității, susceptibilitatea la infecții și scăderea în greutate. La copii, se observă un impact negativ asupra creșterii și neurodezvoltării.

Cauzele pierderii poftei de mâncare

1. Infecții

Infecțiile bacteriene sau virale sunt una dintre cele mai frecvente cauze ale pierderii poftei de mâncare. De obicei, atunci când o persoană are gripă, din cauza tusei și a epuizării fizice, suferă de pierderea poftei de mâncare. Deoarece această afecțiune se ameliorează într-un timp scurt, apetitul va reveni imediat la normal. Alte cauze infecțioase ale apetitului scăzut sunt următoarele:

  • gastroenterita
  • sinuzita și rinita
  • faringita și amigdalita
  • pneumonia
  • hepatita
Răceala printre cauzele pierderii poftei de mâncare

 

2. Probleme psihice

Potrivit unui studiu, unul dintre motivele care poate provoca pierderea poftei de mâncare este starea de spirit. Oamenii în vârstă se confruntă cu pierderea poftei de mâncare pe măsură ce îmbătrânesc.

Această problemă este aproape imperceptibilă și este detectată de prieteni și familie atunci când este foarte avansată. Apare mai ales la persoanele care au suferit o pierdere importantă. Acesta este cazul decesului unei rude sau al unei despărțiri.

Printre principalele afecțiuni psihologice asociate hiporexiei găsim următoarele:

Există cazuri de pierdere a poftei de mâncare cauzate de tulburări de alimentație. Cel mai clar exemplu este anorexia. Această boală apare atunci când o persoană decide să nu mai mănânce pentru a pierde în greutate. Din cauza lipsei de nutrienți, apare o pierdere totală a poftei de mâncare.

Cauzele pierderii poftei de mâncare la adulți

 

3. Probleme medicale cronice

Există unele boli care ne atacă corpul și care pot declanșa pierderea poftei de mâncare: de exemplu, insuficiența renală, insuficiență cardiacă, bolile hepatice sau HIV, așa cum arată un studiu realizat de Institutul Superior de Științe Medicale din Santiago de Cuba. Alte cauze includ:

  • hipotiroidismul
  • hipertiroidismul
  • demenţa
  • boala inflamatorie intestinală
  • diabetul zaharat
  • boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)

4. Sarcină

În ciuda credinței populare, unele femei pot experimenta pierderea poftei de mâncare în timpul sarcinii. Este însoțită de greață și vărsături. Este rezultatul încetinirii procesului digestiv din cauza efectului progesteronului și compresiei stomacului.

5. Cancer

Pierderea poftei de mâncare și slăbirea involuntară sunt simptome frecvente în diferite tipuri de cancer. Acesta este cazul cancerului de colon, stomac, ovare și pancreas. În plus, aceste simptome sunt însoțite de următoarele afecțiuni:

  • dureri de stomac
  • reflux gastric
  • senzație de balonare abdominală
  • transpirații nocturne
  • piele și mucoase galbene
  • sânge în scaun

6. Produse chimice și medicamente

Printre cauzele externe care provoacă pierderea poftei de mâncare se numără consumul de halucinogene: de exemplu, cocaina, canabisul, heroina și amfetaminele.

Lipsa poftei de mâncare este un efect secundar al diferitelor medicamente. În general, este însoțită de constipație, greață sau diaree. Acesta este cazul antibioticelor, sedativelor și medicamentelor utilizate în chimioterapie.

Când să solicitați asistență medicală?

Dacă lipsa dorinței de a mânca este cronică, mergeți la medic.

Hiporexia asociată cu semne de depresie sau abuz de substanțe, precum alcoolul și drogurile, trebuie abordată cât mai curând posibil. În plus, schimbările de comportament și alterarea imaginii corporale pot asociate cu o tulburare de alimentație.

Medicul specialist va indica tratamentul potrivit în funcție de simptome și cauzele care provoacă această pierdere a poftei de mâncare.

Alimentația este cheia supraviețuirii

Amintiți-vă că alimentele sunt sursa de energie care ne menține în viață. În caz contrar, nu vom putea supraviețui mult timp. Nu trebuie să subestimăm lipsa poftei de mâncare!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.