Orezul glutinos: caracteristici, preparare și rețetă
 

Orezul glutinos: caracteristici, preparare și rețetă

Orezul glutinos este un ingredient utilizat pe scară largă în bucătăria asiatică. Cum se pregătește? Care sunt principalele sale caracteristici?
Orezul glutinos: caracteristici, preparare și rețetă
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 26 mai, 2022

Orezul glutinos sau lipicios este originar din Asia. Este foarte lipicios atunci când este gătit. Este un ingredient comun în țări precum Thailanda, Coreea, China, Vietnam, Filipine, Singapore, Laos și Japonia. Există diferite soiuri, de la violet la negru. Totuși, ceea ce se evidențiază este proporția de coajă pe care o păstrează.

Informații nutriționale despre orezul glutinos

Orezul glutinos are această proprietate datorită conținutului ridicat de amilopectină și concentrației scăzute de amiloză. Amilopectina este o polizaharidă, adică o moleculă formată din mult zahăr. În plus, este una dintre componentele amidonului.

Structura sa are ramuri cu unități de glucoză. Cu alte cuvinte, cu zaharuri. Este parțial solubil în apă fierbinte. Conform informațiilor furnizate de Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA), alte proprietăți nutriționale sunt următoarele:

 • 76,6 ml de apă
 • 97 kilocalorii
 • 21,1 grame de carbohidrați
 • 2 grame de proteine
 • 0,19 grame de grăsime (deci nu conține aproape deloc)
Preparat cu orezul glutinos

Utilizarea tradițională a orezului glutinos

Orezul glutinos este utilizat în toată Asia ca ingredient în bucătărie. Cu toate acestea, utilizarea este diferită în fiecare zonă. Vă explicăm cum se gătește!

China

În China, orezul glutinos este cunoscut sub numele de „nuòmi”. Se servește gătit lângă preparate din carne și cârnați. De asemenea, este folosit ca hrană tradițională pentru festivitățile populare, deoarece bilele de orez seamănă cu luna plină.

Se servește și sub formă de dim sum. Acestea pot fi sărate, dulci, fierte sau gătite la aburi.

Japonia

În Japonia, se numește „mochigome” sau „mochi”. Se folosește în mâncăruri sărate. Orezul formează o masă elastică folosită pentru blaturi. În afara Japoniei, blaturile sunt folosite doar pentru deserturi. Se folosește și făina de orez glutinos, numită și „făină de orez dulce”.

Nordul Thailandei și Laos

În aceste zone, se servește la aburi după înmuierea orezului timp de câteva ore. Frunzele de bananier sau coșurile de răchită sunt folosite la gătit. Când este gătit, se amestecă pentru a forma bile și apoi se mănâncă numai cu mâna dreaptă.

Bilele sunt folosite ca pâine și se înmoaie în sosuri thailandeze. Prin urmare, nu se utilizează sare sau arome în timpul preparării. Orezul glutinos este folosit ca aliment de bază aproape în toată Asia.

Cum se prepară orezul glutinos?

Vom explica modul în care este preparat acest orez. Apoi, vă vom oferi o rețetă în stil oriental. Veți avea nevoie de o jumătate de kilogram de orez glutinos și apă.

 • Pentru început, trebuie să înmuiați orezul timp de 8 ore. Puneți-l într-un castron și acoperiți-l cu apă.
 • Când este moale, spălați-l cu multă apă. Ar trebui să iasă apă limpede.
 • Apoi, fierbeți orezul timp de 15 minute. Se amestecă bine și se fierbe încă 15 minute.
 • Apoi, puneți-l pe o farfurie și întindeți-l pentru a se răci. Desigur, nu ar trebui să lăsați orezul să se răcească complet.
 • Formați bile și serviți!

Dacă doriți să preparați orezul lipicios în mod tradițional, veți avea nevoie de un coș cilindric din bambus. Este important să fie mai mult înalt decât lat. Puneți orezul hidratat în el. Introduceți coșul cu orez într-o oală umplută cu apă clocotită.

Orezul glutinos cu cos salsa

Cum se pregătesc mochis în stil japonez

Veți avea nevoie de următoarele:

Instrucțiuni

 • Amestecați făina și zahărul într-un castron mare.
 • Adăugați apă puțin câte puțin și amestecați.
 • Folosiți folie de plastic pentru a acoperi amestecul și încălziți-l într-un cuptor cu microunde timp de două minute la putere mare. Pe măsură ce se încălzește, va căpăta textură.
 • Când îl scoateți din cuptorul cu microunde, amestecați-l bine. Frământați energic pe măsură ce devine mai dur și mai elastic.
 • Acoperiți cu folie de plastic și puneți-l în cuptorul cu microunde timp de două minute. Scoateți și frământați din nou. Repetați până când aluatul devine strălucitor. În acel moment, aluatul trebuie să fie elastic.
 • După obținerea acestui rezultat, puneți aluatul într-un mortar pentru a-l zdrobi. Puneți amidon astfel încât să nu se lipească.
 • Lucrați aluatul cu mâinile pentru a obține o textură perfectă. Puteți adăuga coloranți alimentari pentru a obține o culoare diferită.
 • Împărțiți aluatul în bucăți de aceeași dimensiune și modelați bile.
 • Folosiți orice umplutură doriți.
 • Presărați amidon pe suprafață, astfel încât orezul să nu se usuce.

Desigur, există și alte modalități de a prepara și consuma orezul lipicios. În orice caz, ideal este să-l pregătiți cu o seară înainte, deoarece este nevoie de aproximativ 8 ore de înmuiere pentru a obține un rezultat bun.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.