Logo image
Logo image

Originea coronavirusului: de ce nu poate fi eradicat?

4 minute
Nu există certitudini cu privire la originea coronavirusului COVID-19 sau modul în care acesta va fi eradicat. Dacă nu se va comporta diferit față de alți viruși similari, cel mai probabil își va pierde din încărcătura virală în timp ce oamenii de știință dezvoltă un medicament capabil să-l distrugă.
Originea coronavirusului: de ce nu poate fi eradicat?
Ultima actualizare: 22 mai, 2020

Pandemia de COVID-19 a stârnit îngrijorare în întreaga lume, mai ales în ultimele două luni. Cu toate acestea, mulți oameni nu cunosc originea coronavirusului și nu înțeleg de ce acesta nu a fost eradicat.

În ceea ce privește originea coronavirusului, există tot felul de teorii alimentate adesea de știri false care circulă pe rețelele de socializare. Se vorbește despre un complot ultra secret, despre un atac biochimic sau despre împlinirea profețiilor. Desigur, cu atât de multe zvonuri și detalii false în jur, multe persoane sunt dezinformate și speriate.

De asemenea, există și un număr infinit de opinii cu privire la motivul pentru care nu am reușit să stăpânim răspândirea coronavirusului. Unii dau vina pe guverne pentru deciziile greșite, în timp ce alții susțin că trebuie să așteptăm ca cercetătorii să vină cu soluțiile potrivite.

Care este originea coronavirusului?

Până în acest moment, nu se cunoaște cu certitudine originea coronavirusului COVID-19. Există diverse teorii, unele bazate pe dovezi mai mult decât altele, dar niciuna dintre ele nu este concludentă.

Primul lucru care trebuie clarificat este faptul că coronavirusurile sunt o familie numeroasă. Nu este prima dată când acest tip de virus este transmis la oameni. Acestea fiind spuse, cea mai acceptată teorie este faptul că virusul SARS-CoV-2 își are originea în lilieci. Aceștia au infectat oamenii în mod indirect, transmițând boala pangolinilor. La rândul lor, pangolinii au transmis-o oamenilor. Pangolinii sunt animale exotice comercializate pentru consumul uman și în scopuri medicinale în Asia.

Există, de asemenea, o altă teorie care câștigă popularitate. Se spune că liliecii nu au fost implicați în acest proces, ci că virusul a fost transmis direct de la pangolini la oameni. De fapt, o echipă de oameni de știință a descoperit două coronavirusuri similare cu SARS-CoV-2 la aceste animale sălbatice.

Multe dintre virusurile care au lovit omenirea de-a lungul istoriei au provenit de la animale. Prin urmare, originea coronavirusului SARS-CoV-2 este de natură zoonotică.

Coronavirusul COVID-19 ar putea fi conceput într-un laborator? Desigur, acest lucru este posibil. Însă nu există nicio dovadă în această privință, ci doar multe teorii ale conspirației.

Citește mai mult:

Pangolinul este responsabil de transmiterea coronavirusului?

Some figure

Una dintre cele mai acceptate teorii este faptul că SARS-CoV-2 își are originea în lilieci.

Eradicarea coronavirusului

Adevărul este că oamenii nu au fost niciodată prea eficienți în eradicarea virusurilor. Din cele mai vechi timpuri, omul a luptat împotriva virusurilor și bacteriilor. Până în prezent însă, variola și pesta bovină sunt singurele două boli care au fost eradicate complet.

Coronavirusul nu este nici primul, nici cel mai mortal virus care a atacat omenirea. Pericolul COVID-19 nu stă în letalitatea sa, ci în rata mare de răspândire. Problema cu acest virus sau cu oricare altul este faptul că infectează un număr mare de oameni în același timp. După cum am văzut, aceasta înseamnă că sistemele de sănătate sunt supuse unei presiuni imense și se pot prăbuși.

În condiții ideale (adică într-o situație în care toate persoanele care necesită tratament special pentru această boală sunt îngrijite în mod corespunzător), mortalitatea ar fi mai mică de 1%. Cu toate acestea, în condițiile actuale, rata mortalității poate crește cu mult peste acest procent. Această rată a mortalității nu apare din cauza virusului propriu-zis, ci din pricina imposibilității de a trata corespunzător toate cazurile grave.

Some figure

Problema coronavirusului este rata mare de infecție care poate copleși sistemele de sănătate.

Ce ne rezervă viitorul?

Deoarece infecția cu coronavirus s-a răspândit la scară globală, cel mai probabil aceasta nu va dispărea curând. De obicei, virusurile devin mai puțin agresive în timp, deoarece scopul lor nu este să ucidă organismul în care pătrund. La urma urmei, acestea au nevoie de un organism pentru a se putea înmulți.

Întrucât coronavirusul COVID-19 este un virus nou, nu putem ști cu certitudine cum se va comporta. Dacă acesta urmează calea altor viruși similari, cel mai probabil își va pierde treptat puterea și se va adapta la conviețuirea alături de om. De asemenea, oamenii de știință se așteaptă ca numărul de cazuri de infectări cu coronavirus să scadă în vară, apoi să apară un al doilea val de îmbolnăviri în iarnă.

Între timp, numeroși cercetători din întreaga lume lucrează la medicamente antivirale împotriva SARS-CoV-2. Aceste medicamente ar putea limita posibilitatea înmulțirii virusului în organism. De asemenea, este posibil ca un vaccin pentru această boală să fie gata în următoarele 10-18 luni.

Citește mai mult:

Aplatizarea curbei infectărilor cu coronavirus

Cum să trăim împreună

După toate focarele de epidemie virală, omenirea a fost nevoită să învețe să trăiască alături de diverse microorganisme. La un moment dat, organismele virale devin parte din mediul înconjurător, iar numărul de îmbolnăviri se stabilizează. Este posibil să nu aflăm niciodată originea coronavirusului, însă este important pentru întreaga omenire să anticipăm viitorul SARS-CoV-2.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • TOCOLOS, D., & VIGILA, E. CORONAVIRUS SARS-COV-2.
  • Briggs, H., & BBC. (2020, 27 marzo). Coronavirus: cómo se estrecha el cerco sobre el pangolín como probable transmisor del patógeno que causa el covid-19. Recuperado 5 abril, 2020, de https://www.bbc.com/mundo/noticias-52066430
  • Bonilla-Aldana, D. K., Villamil-Gómez, W. E., Rabaan, A. A., & Rodriguez-Morales, A. J. (2018). Una nueva zoonosis viral de preocupación global: COVID-19, enfermedad por coronavirus 2019. Iatreia.
  • Cortés, Manuel E. “Coronavirus como amenaza a la salud pública.” Revista médica de Chile 148.1 (2020): 124-126.
  • Millán-Oñate, José, et al. “A new emerging zoonotic virus of concern: the 2019 novel Coronavirus (COVID-19).” Infectio 24.3 (2020).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.