Logo image
Logo image

Paracetamolul poate afecta ficatul dacă este consumat în mod greșit

4 minute
Folosiți des paracetamolul și o faceți fără rețetă? Luați câteva măsuri de precauție pentru a evita efectul său nedorit asupra ficatului!
Paracetamolul poate afecta ficatul dacă este consumat în mod greșit
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto

Ultima actualizare: 10 mai, 2023

Avem o durere de cap obișnuită. Mergem la dulapul cu medicamente și luăm un paracetamol. Apoi, avem o durere la genunchi pentru că am alergat prea mult la antrenament. Luăm un alt paracetamol. Totuși, paracetamolul ne poate afecta ficatul!

Paracetamolul sau acetaminofenul este un analgezic eliberat fără prescripție medicală în majoritatea țărilor. Este și antipiretic, fiind util pentru reducerea febrei. Este comercializat singur sau în combinație cu alte ingrediente active (de exemplu, în antigripale).

Deși a fost întotdeauna considerat un medicament sigur și o opțiune mai bună față de ibuprofen sau diclofenac, paracetamolul nu este lipsit de riscuri. Consumul excesiv de paracetamol ne poate afecta ficatul și ne poate pune viața în pericol.

Descoperiți: Cele mai bune relaxante musculare: 12 medicamente recomandate

Intoxicație cu paracetamol sau efect advers?

Trebuie să diferențiem două cazuri. O problemă este intoxicația cu paracetamol după administrarea unor cantități mari într-un timp scurt. Altă situație este administrarea pe termen lung, ce duce la afectarea ficatului.

Potrivit datelor publicate de Centrul de Cercetare CICbioGUNE, în Statele Unite există 60 de milioane de oameni care consumă paracetamol în fiecare săptămână. În fiecare an, există 30.000 de cazuri de internare în spital din cauza leziunilor hepatice cauzate de supradoza de paracetamol.

În paralel, Asociația Spaniolă de Pediatrie afirmă faptul că 20% din intoxicațiile cu medicamente la copiii sub 5 ani au la bază acetaminofenul. Desigur, majoritatea sunt neintenționate (accidente casnice).

Vorbim despre intoxicație acută cu paracetamol, capabilă să afecteze ficatul, atunci când o persoană consumă peste 150 de miligrame (mg) pe kilogram (kg) de greutate corporală într-o singură zi. Această cantitate este echivalentă cu o medie de 8 grame (g) de medicament la un adult cu greutate normală. Efectul advers asupra ficatului apare după cel puțin 4 zile.

Simptomele intoxicației cu paracetamol

Simptomele intoxicației acute sau cronice sunt nespecifice. În general, pacientul trece prin patru faze, așa cum este detaliat într-o publicație farmaceutică din SUA:

  • Prima fază: greață, vărsături și stare generală de rău.
  • A doua fază: începe afectarea ficatului, în general la 24 de ore după atingerea dozei toxice. Aproape că nu există simptome. Cu toate acestea, analizele de sânge evidențiază modificări hepatice.
  • A treia fază: greață, vărsături, icter (îngălbenirea pielii și a mucoaselor), insuficiență hepatică cu probleme de coagulare și encefalopatie, precum și insuficiență renală.
  • A patra fază: pacientul intră în comă hepatică, viața sa fiind în pericol.

Paracetamolul poate afecta ficatul: măsuri de prevenție

Acetaminofenul poate genera leziuni hepatice la un consum de 4 grame pe zi, așa cum afirmă publicația Statpearls. Doza obișnuită de 1 gram, fără rețetă, trebuie consumată la minim 6 ore. Nu depășiți 4 grame pe zi!

1. Citiți prospectul pentru a cunoaște ingredientele active

Potrivit unui articol publicat de Archives of Toxicology, multe intoxicații cu acetaminofen apar după combinarea medicamentelor. Acest lucru este frecvent în perioadele de răceală și gripă. Oamenii tind să combine medicamentele împotriva gripei care includ trei sau chiar patru ingrediente active.

Dacă două dintre medicamente au în compoziție paracetamol, suntem expuși riscului de supradozaj. În primul rând, este esențial să citiți prospectele. În al doilea rând, nu vă automedicați. Consultați întotdeauna medicul.

2. Cumpărați paracetamol în doză obișnuită pentru a evita afectarea ficatului

Reclamele promovează ingredientele active cu o doză mai mare decât cea recomandată: de exemplu, 600 mg de ibuprofen sau 1000 mg de paracetamol. 500 mg de paracetamol, versiunea obișnuită, oferă același efect analgezic. Dozele mai mari sunt necesare doar atunci când tabloul clinic o justifică.

Această măsură simplă reduce șansele de supradozaj. 8 comprimate de paracetamol de 500 mg pe zi înseamnă limita de siguranță de 4 g.

Citiți mai mult: Paracetamol în sarcină: cât de sigur este?

3. Luați măsuri de precauție suplimentare

Există anumite condiții și caracteristici care fac o persoană mai susceptibilă la intoxicația cu paracetamol:

  • Consumul de alcool: Datele științifice ne arată că cei care consumă alcool în mod continuu au un risc mai mare de afectare a ficatului atunci când folosesc acetaminofen.
  • Vârsta înaintată: The Clinics afirmă faptul că adulții în vârstă care iau medicamente pentru durerea cronică prezintă un risc crescut de supradozaj cu acetaminofen.
  • Malnutriția: La persoanele subnutrite sau persoanele cu tulburări de alimentație există mecanisme de compensare în ficat. Acest lucru face ca organul să fie mai expus la daunele provocate de medicamente, așa cum raportează studiile științifice.

Paracetamolul poate afecta ficatul, dar noi deținem controlul asupra consumului

La fel ca toate medicamentele, acetaminofenul nu este lipsit de efecte secundare. Cu toate acestea, este un analgezic foarte sigur atunci când este utilizat în dozele recomandate.

Nu vă automedicați! Consultați medicul pentru a primi doza adecvată conform diagnosticului și pentru a evita intoxicația.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Agrawal, S., & Khazaeni, B. (2022). Acetaminophen toxicity. In Statpearls [internet]. StatPearls Publishing. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441917/
  • García-Abril, C. F., & Gutiérrez, M. B. (2021). Intoxicación por paracetamol. https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/56_intoxicacion_paracetamol.pdf
  • Lancaster, E. M., Hiatt, J. R., & Zarrinpar, A. (2015). Acetaminophen hepatotoxicity: an updated review. Archives of toxicology89, 193-199. https://link.springer.com/article/10.1007/s00204-014-1432-2
  • Malec, M., & Shega, J. W. (2015). Pain management in the elderly. Medical Clinics99(2), 337-350. https://www.medical.theclinics.com/article/S0025-7125(14)00197-7/abstract
  • Saljoughian, M. (2016). Acetaminophen intoxication: a critical-care emergency. US Pharm41(12), 38-41. https://www.uspharmacist.com/article/acetaminophen-intoxication-a-criticalcare-emergency
  • Schiødt, F. V., Lee, W. M., Bondesen, S., Ott, P., & Christensen, E. (2002). Influence of acute and chronic alcohol intake on the clinical course and outcome in acetaminophen overdose. Alimentary pharmacology & therapeutics16(4), 707-715. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1365-2036.2002.01224.x
  • Yaghi, C., & Assaf, A. (2017). Acetaminophen toxicity at therapeutic doses. Intern. Med. Rev3(11), 1-13. https://www.researchgate.net/profile/Cesar-Yaghi/publication/321747480_Internal_Medicine_Review_Acetaminophen_Toxicity_at_Therapeutic_Doses/links/5a2f8b264585155b617a4a6b/Internal-Medicine-Review-Acetaminophen-Toxicity-at-Therapeutic-Doses.pdf

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.