Cele mai bune relaxante musculare: 12 medicamente recomandate
 

Cele mai bune relaxante musculare: 12 medicamente recomandate

Relaxantele musculare sunt medicamente utilizate pentru a trata spasmele și spasticitatea. Aflați care sunt cele mai folosite, precum și efectele și contraindicațiile acestora!
Cele mai bune relaxante musculare: 12 medicamente recomandate
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 31 martie, 2023

Există două tipuri de relaxante musculare. Unele sunt folosite pentru a trata spasmele (carisoprodol, clorzoxazonă, ciclobenzaprină) și altele sunt pentru spasticitate (baclofen, dantrolen, diazepam). Acestea sunt medicamente delicate, care necesită rețetă. Unele dintre ele pot interacționa cu alte substanțe și pot produce efecte secundare. Care sunt cele mai bune relaxante musculare?

Ce sunt relaxantele musculare și pentru ce sunt folosite?

După cum sugerează și numele, acestea sunt medicamente utilizate în tratamentul anumitor probleme musculare. Mai exact, sunt recomandate pentru spasme, precum și spasticitate.

Spasmele sau crampele sunt contracțiile bruște și involuntare ale unuia sau mai multor mușchi. Acestea pot fi cauzate de tensiune și pot genera durere.

În schimb, în spasticitate, mușchiul este rigid, ceea ce face dificilă flexia articulară. Spasticitatea este cauzată de afectarea nervilor implicați în mișcare. Poate fi un simptom al unor afecțiuni, cum ar fi scleroza multiplă, scleroza laterală amiotrofică sau paralizia cerebrală.

Relaxantele musculare pot ajuta la calmarea sau reducerea durerii și disconfortului legate de spasme și spasticitate, chiar și în afecțiuni clinice precum sindromul de colon iritabil. Cu toate acestea, ele nu țintesc cauza principală.

Aceste medicamente nu sunt interschimbate, adică nu pot fi administrate unul în locul celuilalt. Prin urmare, antispasticele nu trebuie folosite pentru spasme.

Cele mai bune relaxante musculare antispastice

Antispasticele acționează asupra sistemului nervos, producând un efect sedativ, în sensul că blochează sau inhibă semnalele dureroase. Nu se folosesc mai mult de 2 până la 3 săptămâni.

Pe de altă parte, până acum nu s-au dovedit a fi mai eficace decât AINS sau acetaminofenul, dar au mai multe efecte secundare decât acestea. Printre cele mai cunoscute sunt următoarele:

Bărbat care folosește cele mai bune relaxante musculare
Alegerea celui mai bun relaxant muscular va depinde întotdeauna de contextul clinic, deoarece medicamentele nu sunt interschimbabile.

1. Carisoprodol

Carisoprodolul vine sub formă de tablete de 350 miligrame (mg). Este recomandat pentru tulburări musculo-scheletice care provoacă durere, cauzate de entorse sau alte leziuni. Se poate găsi combinat cu aspirină sau cu aspirină și codeină.

2. Clorzoxazonă

Cunoscută sub denumirile de Parafon® sau Lorzone®, clorzoxazona este utilizată pentru a calma durerea și contracțiile cauzate de întinderi musculare sau entorse. Se folosește adesea împreună cu aspirina sau cu analgezice precum paracetamolul.

3. Metaxalon

Skelaxin® sau Metaxall®  se administrează pe cale orală (tablete de 800 mg). Acest relaxant muscular este eficient, dar relativ puternic, așa că trebuie consumat cu moderație.

4. Metocarbamol

Cea mai cunoscută denumire comercială pentru acest relaxant muscular este Robaxin®. Vine în tablete de 500 mg. Este considerat ineficient pentru durerile de spate, precum și artrita reumatoidă și paralizia cerebrală.

Doza maximă la adulți este de 2 până la 3 comprimate de 4 ori pe zi (4 până la 6 grame pe zi). Doza trebuie ajustată la persoanele în vârstă și pacienții cu boli hepatice.

5. Orfenadrină

Norflex ® este un relaxant muscular administrat oral. Are efect anticolinergic, de aceea este recomandat pentru durere si pentru a ajuta la controlul motor la persoanele cu Parkinson.

6. Tizanidină

Tizanidina este un relaxant muscular agonist al receptorului alfa-2 al măduvei spinării. Funcționează la nivel central și încetinește acțiunea creierului și a sistemului nervos.

7. Ciclobenzaprină

Ciclobenzaprina este un medicament triciclic. Vine în diverse prezentări (5 până la 10 mg). Se administrează de 2 până la 4 ori pe zi, doza maximă fiind de 60 mg/zi. Este util pentru durere, dar nu pentru spasticitate sau rigiditate.

Cele mai bune relaxante musculare antispastice

Celălalt grup de relaxante musculare este alcătuit din antispastice. Printre acestea se numără următoarele:

8. Baclofen

Baclofenul (Lioresal®) este utilizat pentru spasticitate în scleroza multiplă. Se presupune că funcționează prin blocarea semnalelor nervoase trimise la coloana vertebrală, care declanșează spasme.

9. Dantrolen

Cunoscut comercial sub numele de Dantrium®, dantrolenul este prescris în scleroza multiplă, precum și pentru spasmele musculare cauzate de accidente vasculare cerebrale, leziuni ale coloanei vertebrale și paralizie cerebrală. Acționează asupra mușchilor scheletici.

10. Diazepam

Diazepamul (Valium®) este un medicament din grupul benzodiazepinelor. Este folosit în depresie și anxietate și este, de asemenea, un relaxant muscular care ajută la ameliorarea spasmelor.

Alte medicamente prescrise

În afară de cele menționate deja, unele medicamente pot fi recomandate pentru a trata probleme precum spasticitatea, fără a fi de fapt relaxante musculare.

11. Benzodiazepine

Ajută la relaxarea mușchilor datorită efectelor lor sedative. Acestea includ clonazepam și alprazolam.

12. Gabapentină

Gabapentina este un anticonvulsivant. Ajută și la ameliorarea spasticității musculare, deși funcționarea sa nu a fost pe deplin înțeleasă.

Bărbat care experimentează efecte adverse ale medicamentelor
Gabapentina are un efect de relaxare musculară. Indicația sa principală este prevenirea convulsiilor.

Precauții și contraindicații

Relaxantele musculare interacționează cu alcoolul și alte medicamente. Prin urmare, utilizarea lor concomitentă cu analgezice opioide, psihotrope și deprimante ale sistemului nervos central trebuie evitată. Deoarece sunt delicate, trebuie consultat medicul în următoarele cazuri:

  • Adulți peste 65 de ani și copii sub 18 ani
  • Pacienți cu tulburări psihice
  • Boli hepatice și insuficiență renală

Dacă pacientul urmează să folosească mașini și echipamente grele sau să îndeplinească o sarcină care necesită forță, precizie și coordonare, nu poate lua relaxante musculare.

Efectele secundare ale relaxantelor musculare

Relaxantele musculare pot provoca numeroase efecte secundare. Cele mai frecvente sunt următoarele:

  • Somnolență și oboseală
  • Amețeli sau pierderea echilibrului
  • Dureri de cap
  • Agitație nervoasă
  • Dificultate de concentrare sau de amintire a lucrurilor

Tratamentul pe termen lung cu relaxante musculare trebuie evitat, deoarece unele dintre ele pot crea dependență, precum și simptome de sevraj.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.