Logo image
Logo image

Piramida NAOS: strategii pentru a preveni obezitatea la tineri

3 minute
Un nou program educațional a fost lansat cu scopul de a preveni dezvoltarea obezității în rândul tinerilor: piramida NAOS. Vă spunem ce reprezintă!
Piramida NAOS: strategii pentru a preveni obezitatea la tineri
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriţionistul Saúl Sánchez Arias

Ultima actualizare: 25 mai, 2023

Obezitatea la tineri este o problemă de sănătate globală care trebuie rezolvată. Pentru aceasta s-au creat strategii, precum piramida NAOS, incluse într-un plan complet care are ca scop îmbunătățirea funcționarii organismului uman.

Scopul este de a pune un accent deosebit pe necesitatea de a mânca sănătos.

Primul lucru de reținut este faptul că piramida NAOS cuprinde o serie de recomandări generale în ceea ce privește alimentația. Aceasta nu este întotdeauna cea mai potrivită soluție. În multe cazuri, planul trebuie să fie individualizat în funcție de cerințele fiecărui organism. De exemplu, adolescenții care fac sport în mod regulat au nevoie de un aport mai mare de proteine.

Descoperiți: Greutatea ideală la copii în funcție de vârstă

Puncte cheie ale piramidei NAOS: strategii pentru a preveni obezitatea la tineri

La baza piramidei NAOS se află obiceiurile corecte de viață. Acestea includ activitatea fizică pentru a menține eficiența fiziologiei mediului intern. În acest fel, se va consuma mai multă energie, ceea ce va ajuta la evitarea acumulării de țesut adipos. În plus, dormitul 8 ore pe zi este esențial atunci când vine vorba de sănătate.

În cadrul secțiunilor specifice de nutriție, piramida NAOS este dedicată consumului regulat de alimente de origine vegetală. Aceste produse s-au dovedit a fi foarte bune pentru sănătate datorită conținutului lor de antioxidanți și micronutrienți esențiali, cum ar fi vitaminele. Sunt elemente care pot ajuta la prevenirea dezvoltării patologiilor cronice și complexe.

În termeni generali, planul NAOS prioritizează întotdeauna consumul alimentelor proaspete. Produsele industriale ultraprocesate conțin zaharuri simple, grăsimi trans și aditivi. Aceste elemente cresc nivelul de inflamație din mediul intern, ceea ce provoacă multe probleme. Potrivit unui studiu publicat în BMJ, acestea pot crește riscul de diabet pe termen lung.

Piramida NAOS încurajează aportul de carbohidrați de bună calitate, de tip complex. Se recomandă consumul de alimente precum pastele integrale, orezul, tuberculii, cerealele și leguminoasele.

În ceea ce privește acest aspect, există anumite controverse în comunitatea științifică. Nu toată lumea are nevoie de zaharuri complexe în cantități mari. În cazul tinerilor sedentari, aportul de carbohidrați trebuie să fie redus.

Some figure
Orezul oferă carbohidrați complecși. La copiii care fac mișcare, conform piramidei NAOS, acesta reprezintă o mare contribuție energetică.

Dezavantajele piramidei NAOS

Din păcate, nu tot ce strălucește este aur. Piramida NAOS are și câteva recomandări care nu sunt susținute de cele mai noi dovezi științifice. De exemplu, se acordă o importanță mică prezenței proteinelor cu valoare biologică ridicată. Acestea provin din alimente de origine animală. Au toți aminoacizii esențiali și au un scor bun în ceea ce privește digestibilitatea.

Proteinele sunt macronutrienți esențiali pentru ca mușchii să rămână activi în timp. Aportul adecvat va ajuta la prevenirea problemelor viitoare, cum ar fi sarcopenia. Acest lucru este evidențiat de cercetările publicate în revista BioMed Research International.

Piramida NAOS nu acordă prea multă importanță produselor lactate fermentate. Lactatele fermentate sunt legate de o stare de sănătate mai bună datorită concentrației lor de probiotice.

Bacteriile menționate pot coloniza selectiv tractul digestiv, reușind să reducă incidența multor patologii inflamatorii. Probioticele sunt decisive pentru a evita constipația și diareea și pentru a îmbunătăți absorbția anumitor nutrienți.

În orice caz, a restricționa alimentele ultraprocesate va ajuta la evitarea modificărilor negative ale microbiotei intestinale. Grăsimile trans și aditivii pot reduce densitatea și diversitatea microorganismelor care trăiesc în tubul digestiv.

Descoperiți: 12 gustări sănătoase pentru copii

Some figure
Piramida NAOS încurajează o alimentație sănătoasă și practicarea exercițiilor fizice pentru a preveni obezitatea la tineri.

Combinația de strategii este cea mai bună opțiune pentru a trata obezitatea la tineri

Piramida NAOS este axată pe oferirea unei serii de recomandări generale de sănătate cu scopul de a preveni obezitatea la tineri. Totuși, acest lucru nu înseamnă că funcționează pentru toată lumea, deoarece în anumite situații dieta trebuie să fie personalizată. Pentru a obține un plan personalizat, consultați un specialist în nutriție.

În cele din urmă, puneți un accent deosebit pe obiceiurile sănătoase. Nu este suficient să vă concentrați doar pe dietă. Practicarea exercițiilor fizice în mod regulat este esențială pentru sănătate la orice vârstă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Aune, D., Giovannucci, E., Boffetta, P., Fadnes, L. T., Keum, N., Norat, T., Greenwood, D. C., Riboli, E., Vatten, L. J., & Tonstad, S. (2017). Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. International journal of epidemiology46(3), 1029–1056. https://doi.org/10.1093/ije/dyw319
  • de Souza, R. J., Mente, A., Maroleanu, A., Cozma, A. I., Ha, V., Kishibe, T., Uleryk, E., Budylowski, P., Schünemann, H., Beyene, J., & Anand, S. S. (2015). Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ (Clinical research ed.)351, h3978. https://doi.org/10.1136/bmj.h3978
  • Martone, A. M., Marzetti, E., Calvani, R., Picca, A., Tosato, M., Santoro, L., Di Giorgio, A., Nesci, A., Sisto, A., Santoliquido, A., & Landi, F. (2017). Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. BioMed research international2017, 2672435. https://doi.org/10.1155/2017/2672435

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.