Logo image
Logo image

8 plante de interior periculoase pentru câini și pisici

5 minute
Aflați care sunt plantele periculoase pentru câini și pisici. Vă spunem motivul din spatele pericolului, precum și simptomele otrăvirii care ar trebui să vă alerteze!
8 plante de interior periculoase pentru câini și pisici
Ultima actualizare: 10 mai, 2023

Dacă aveți câini sau pisici acasă, trebuie să cunoașteți această listă de plante de interior care sunt periculoase pentru animale. Unele pot provoca alergii ușor de tratat, dar altele duc la probleme gastrointestinale și chiar la moartea patrupedelor.

De asemenea, există plante care sunt toxice chiar și pentru oameni. Luați în considerare acest lucru dacă aveți copii mici.

Plante periculoase pentru câini și pisici pe care ar trebui să le evitați acasă

De obicei, iubitorii de animale preferă decorul natural. Cu toate acestea, cei care se simt identificați cu aceste două pasiuni ar trebui să cunoască acele plante care sunt periculoase pentru câinii și pisicile lor. În continuare, vă vom spune care sunt acele plante de interior toxice pentru animalele de companie, care ar putea fi reacțiile la consumarea lor și care este motivul din spatele reacțiilor.

1. Cală

Some figure

Crinul păcii sau cala (Spathiphyllum cochlearispathum) este una dintre cele mai căutate plante de apartament, dar este periculos pentru animale și oameni. Se pare că această frumusețe, cu frunzele sale verde închis în formă de lance și florile de culoare crem, conține o toxină numită oxalat de calciu insolubil.

Conform cercetărilor efectuate, s-a stabilit că oxalații (utilizați și în produse precum înălbitorii, agenții de curățare a metalelor și agenții de îndepărtare a ruginii) afectează semnificativ membranele mucoase. Dacă animalul de companie roade o cală, veți observa simptome precum următoarele:

  • Arsuri intense pe limbă și buze
  • Dificultate de a înghiți
  • Salivare excesivă
  • Vărsături

2. Limba soacrei

Some figure

Limba soacrei sau Sanseviera (Dracaena trifasciata) este o plantă de apartament foarte populară. S-a dovedit că ajută la purificarea aerului din locuință. Cu toate acestea, este una dintre plantele periculoase pentru câini și pisici. Frunzele conțin toxine și sunt atractive pentru animalele de companie.

Potrivit unui articol științific, limba soacrei conține oxalat de calciu și saponine. Acești compuși generează iritații la nivelul membranelor mucoase. Simptomele otrăvirii la animalele de companie sunt următoarele:

3. Sagotier japonez

Some figure

Cycas revoluta este o plantă comună în casele unde predomină stilul tropical. Cu toate acestea, se dovedește a fi toxică pentru câini și pisici. Acest caz clinic expune cauzele otrăvirii la animalele de companie. Conform analizei științifice, în această plantă există trei tipuri de toxine:

  • Cicazina: la contactul cu o bacterie specifică din tractul digestiv al animalelor, este transformată în metilazoximetanol, provocând hepatotoxicitate acută.
  • Acidul bamino-l-alanină: provoacă depresie și tulburări ale sistemului nervos, cum ar fi ataxia.
  • Moleculele cu greutate mare neidentificate: duc la degenerarea sistemului nervos central.

4. Aloe vera

Some figure

În ciuda faptului că aloe vera este o plantă celebră pentru proprietățile sale benefice pentru sănătate, este considerată periculoasă pentru câini și pisici. Le poate cauza disconfort ușor sau grav pe termen lung.

Gelul de aloe vera este laxativ și vindecă rănile. În plus, este antiinflamator. Cu toate acestea, experții subliniază faptul că o doză mare de gel poate provoca simptome gastrointestinale:

5. Lăcrămioare

Some figure

 

Lăcrămioara (Convallaria majalis) este o plantă care este adesea folosită în ghivece sau ca parte a aranjamentelor florale. Frunzele și florile sale sunt atractive.

Este considerată o plantă periculoasă deoarece este în întregime toxică. Institutul de Sănătate Publică din Chile clasifică planta drept unul dintre cei mai puternici agenți cardiotoxici care au fost identificați până acum. Aceste substanțe provoacă o creștere a forței și vitezei contracțiilor inimii. În plus, lăcrămioara conține și saponine, care generează iritații gastrointestinale.

Unele dintre simptomele care pot apărea la câini sau pisici și chiar la oameni sunt următoarele:

  • Frecvență cardiacă scăzută sau bradicardie
  • Salivație excesivă
  • Greață și vărsături
  • Pupile dilatate
  • Hipotermie

6. Dieffenbachia seguine

Some figure

 

Dieffenbachia seguine este o plantă foarte frumoasă legată de noroc și bani. Este foarte toxică pentru animale și oameni. Potrivit cercetărilor, principala substanță toxică din această plantă este latexul caustic, format din cristale de oxalat de calciu. Provoacă iritații și arsuri minore la o simplă atingere.

Ingestia poate provoca inflamarea și obstrucția traheii. Câinele sau pisica poate prezenta simptome precum următoarele:

  • Vărsături
  • Durere oculară
  • Salivație excesivă
  • Iritații pe piele
  • Diaree cu sânge
  • Arsuri pe membranele mucoase
  • Dureri intestinale și spasme

Descoperiți: Beneficiile pentru sănătate ale deținerii animalelor de companie

7. Kalanchoe

Some figure

 

Există un număr mare de specii de kalanchoe. Cu toate acestea, puțini oameni știu că planta conține o substanță toxică cunoscută sub numele de bufadienolide sau venin de broască râioasă.

Studiile au arătat că acest compus are proprietăți cardioactive. Deși întreaga plantă este periculoasă, florile sale sunt cele care provoacă cele mai multe probleme.

Unele dintre simptomele otrăvirii sunt următoarele:

  • Atac de cord
  • Durere abdominală
  • Salivație excesivă
  • Enterită hemoragică
  • Aritmii și tahicardii ușoare sau complexe

8. Crăciunița, pe lista de plante periculoase pentru câini și pisici

Some figure

 

Poinsettia (Euphorbia pulcherrima) este vedetă în multe case în perioada Crăciunului. În ciuda frumuseții sale, întreaga plantă conține o substanță lăptoasă cunoscută sub numele de latex, în care predomină elemente chimice precum euforbinele, triterpenele, steroizii și flavonoidele, potrivit articolelor științifice.

Euforbina este cea mai toxică și cea care provoacă o senzație de arsură. Simptomele pe care animalele de companie le-ar putea experimenta sunt următoarele:

  • Vărsături și diaree
  • Disfagie și inflamație a mucoaselor
  • Salivație excesivă, în special la pisici
  • Inflamație în zonele în care pielea intră în contact cu planta

Descoperiți: Curățarea patului animalului de companie: 5 sfaturi pentru dezinfectare

Ce să faceți dacă pisica sau câinele ingerează aceste plante periculoase?

Simptomele câinilor și pisicilor care ingerează oricare dintre plantele de interior pe care le-am menționat variază de la ușoare la severe. Duceți imediat animalul la medicul veterinar. În cazuri extreme, va fi necesară spitalizarea și monitorizarea.

Rețineți că cel mai bine este să evitați aceste plante în casă sau, cel puțin, să le țineți departe de blănoși și copii pentru a preveni accidentele!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • De La Cruz, M., Pacheco, M. y Ramón, T. (2021). Disminución del COV formaldehido mediante sansevieria trifasciata y spathiphyllum en ambientes interiores. Huancayo – Junín, 2021. Tesis para optar el título profesional de Ingeniera Ambiental, Escuela Académico Profesional de Ingeniería Ambiental, Universidad Continental, Huancayo, Perú. https://repositorio.continental.edu.pe/handle/20.500.12394/10652
  • García Giménez, M. D., Sáenz Rodríguez, M. T., & Silvestre Domingo, S. (2004). Plantas tóxicas y medicinales de nuestros jardines: dieffenbachia seguine (Jacquin) Schott. Farmacia Hispalense: revista del Real e Ilustre Colegio Oficial de Farmacéuticos de Sevilla, 16, 38-39. https://idus.us.es/handle/11441/42879
  • Instituto de Salud Púbica del Ministerio de Salud de Chile. (2021). Lirio de los Valles. Monografías de plantas tóxicas. https://www.ispch.cl/wp-content/uploads/2021/10/Lirios-de-los-Valles-16092021A.pdf
  • Jiménez, A. L. O., López, M. P., Rodríguez, F. S., & Cambero, J. P. G. (2003). Plantas peligrosas: intoxicaciones “de Navidad.” Consulta de difusión veterinaria, 11(105), 75–79. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3476326
  • Kolodziejczyk-Czepas, Joanna & Stochmal, Anna. (2017). Bufadienolides of Kalanchoe species: an overview of chemical structure, biological activity and prospects for pharmacological use. Phytochemistry Reviews. 16. 10.1007/s11101-017-9525-1.
  • Olson, K.R., Smollin, C.G., Anderson, I.B., Benowitz, N.L., Blanc, P.D., Kim-Katz, S.Y., Lewis, J.C., & Wu, A.H.B. (2022). Ácido oxálico. Envenenamientos e intoxicaciones. Mhmedical.com. Retrieved April 28, 2023, from https://accessmedicina.mhmedical.com/content.aspx?bookid=3227&sectionid=272189777
  • Roder, J. D. (2002). Manual de toxicología veterinaria. Multimedica Ed. Vet.. https://books.google.com/books?hl=es&lr=&id=CSMOMynOe4MC&oi=fnd&pg=PA55&dq=Roder,+J.+D.+(2002).+Manual+de+toxicolog%C3%ADa+veterinaria.+Multimedica+Ed.&ots=WeWHu5Kv7C&sig=kP3llBBTh2eEDH2hFs3mhGhO4rg
  • Smith, G. (2004). Kalanchoe species poisoning in pets. Veterinary Medicine, 933. https://www.aspcapro.org/sites/default/files/v-vetm1104_933-936.pdf
  • Vivas Garay, J. A. (2008). Toxicología veterinaria. https://repositorio.una.edu.ni/id/eprint/2448
  • Zeinsteger, P. A., & Gurni, A. A. (2004). Plantas tóxicas que afectan el aparato digestivo de caninos y felinos. https://repositorio.unne.edu.ar/handle/123456789/48977

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.