Plasticul în cuptorul cu microunde: este sigur?
Ambalajul din material sintetic de origine organică, compus din polimeri, facilitează viața domestică. Așadar, oamenii încălzesc plasticul în cuptorul cu microunde aproape zilnic. Dar este acesta un obicei sănătos?
Știm că încălzirea alimentelor în cuptorul cu microunde provoacă vibrații moleculare care schimbă compoziția chimică. În mod similar, microundele pot modifica și compoziția chimică a recipientelor pe care le folosim.
Dezbaterea este amplă și presărată de zeci de argumente pro și contra utilizării cuptoarelor cu microunde. Unii susțin că, folosind plasticul potrivit și cunoscând proprietățile alimentelor, microundele sunt inofensive, așa cum a declarat Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
În acest articol, vei descoperi ce materiale plastice sunt potrivite și care sunt riscurile încălzirii plasticului în cuptorul cu microunde!
Ce tipuri de plastic există?
Clasificăm materialele plastice ca fiind naturale sau sintetice. Sinteticele includ materiale termoplastice, termorezistente și elastomeri. Conform codificării universale, acestea sunt marcate cu un simbol de reciclare: triunghiul cu trei săgeți. Acesta este simbolul internațional pentru reciclare și, în interiorul acestuia, vei găsi un număr de la 1 la 7:
- PET (polietilen tereftalat): Are multe proprietăți, cum ar fi transparența și acceptarea coloranților. Este dur, ușor și simplu de reciclat. Mulți producători îl folosesc pentru ambalarea băuturilor.
- HDPE (polietilenă de înaltă densitate): Flexibil, dar cu o anumită rigiditate. Rezistă la contactul cu elemente chimice și la temperaturile ridicate și scăzute. Este incolor, aproape opac și ușor de imprimat, vopsit sau lipit. Este utilizat în mod obișnuit în ambalaje pentru alimente, produse de curățare sau ulei de motor.
- PVC (clorură de polivinil): Acesta este un plastic foarte flexibil și transparent, pe care multe companii îl folosesc în pungi, recipiente de laborator sau ambalaje pentru alimente congelate. Poate fi reciclat și transformat în containere, coșuri de gunoi și țevi.
- LDPE (polietilenă cu densitate redusă): Acest plastic are posibilități reduse de reciclare și este cel mai puțin utilizat în lanțul alimentar din cauza ușurinței cu care eliberează toxine. Este rezistent la acizi. Datorită durității sale, este utilizat pentru țevi, instalații sanitare, echipamente medicale, sticle de detergenți și altele.
- PP (polipropilenă): Dur, stabil termic și ușor de modelat și colorat. Este folosit în capace pentru sticle, casolete și scutece. Rezistă la agenți chimici, apă clocotită și detergenți. Este singurul plastic recomandat de Organizația Mondială a Sănătății pentru contactul cu alimentele.
- PS (polistiren): Este greu și este utilizat pentru ambalarea alimentelor, confecționarea jucăriilor și crearea de materiale pentru laboratoare.
- Plastic mixt: Un produs greu de reciclat și care constă în mai multe materiale. Îl putem găsi în nenumărate obiecte, cum ar fi sticlele pentru bebeluși, tetinele, recipientele medicale, piesele auto și CD-urile.
Plasticul în cuptorul cu microunde: ce tip este sigur?
În conformitate cu reglementările și codurile de identificare, recipientele sigure pentru microunde au numerele 1, 2 și 5 sau inscripția „sigur pentru microunde”. Acestea au un design care le permite să fie utilizate în cuptorul cu microunde, fără modificarea stabilității fizico-chimice și fără migrarea particulelor toxice.
Ar trebui să ai grijă cu biberoanele, deoarece producătorii le-au făcut din policarbonat timp de zeci de ani. Acest material eliberează bisfenol-A, un disruptor endocrin, în cuptorul cu microunde. În prezent, există o interdicție de fabricare, iar companiile înlocuiesc policarbonatul cu polipropilenă sau polietersulfonă, care poate fi încălzită în siguranță în cuptorul cu microunde. Cu toate acestea, trebuie să verifici eticheta produsului pentru a confirma că acesta nu conține BPA.
După cum poți vedea, există o varietate mare de materiale plastic. Acasă, avem tendința să le refolosim. De fapt, avem tendința să luăm recipiente din plastic și să le folosim pentru a depozita alimente sau băuturi, chiar dacă acestea nu au fost concepute în acest scop. Credem adesea că, deoarece sunt din plastic, le putem încălzi în cuptorul cu microunde.
Vezi și:
Care sunt riscurile?
Departe de a fi inerte, anumite materiale plastice eliberează dioxine, substanțe ce devin otrăvitoare și cancerigene atunci când le supunem căldurii sau temperaturi scăzute. Ele trec în alimente printr-un proces chimic cunoscut sub numele de migrație. Deși unele analize estimează că procesul de migrație este supraestimat, există un amestec de argumente științifice care îndeamnă la prudență. Să vedem câteva exemple:
- Dacă ambalajul are numărul 7, conține bisfenol. În cantități mari, poate fi dăunător organismului. Este o substanță exogenă care, conform cercetărilor, poate contribui la obezitate, modificări endocrine și boli degenerative cronice.
- Cele cu numărul 3 și acronimul PVC conțin ftalați, compuși chimici folosiți ca plastifianți și nocivi pentru sănătate.
- Nu încălzi niciodată alimente în cuptorul cu microunde în recipiente din materiale plastice cu numerele 4 sau inscripția PVC (clorură de polivinil) și 6 sau inscripția PS (polistiren).
Un alt studiu a dezvăluit faptul că un procent ridicat de oameni care folosesc frecvent cuptorul cu microunde nu cunosc materialele plastice potrivite. Mai rău, aceștia folosesc orice ambalaj și supraîncălzesc mâncarea. Acest lucru crește probabilitatea migrării substanțelor străine de la suprafața materialului plastic către alimente.
Modelele de viață și de lucru care promovează supraîncălzirea alimentelor bogate în grăsimi fac ca problema să fie și mai mare. De fapt, migrația crește atunci când încălzim produse cu aceste caracteristici și prelungim timpul de contact.
Alte opțiuni pentru a nu încălzi plasticul în cuptorul cu microunde
Dacă nu ai la îndemână plastic rezistent în cuptorul cu microunde, poți folosi sticlă sau ceramică care să reziste la temperaturile încălzirii alimentelor fără nicio problemă. De fapt, dacă folosești cuptorul pentru câteva secunde, hârtia sau cartonul, de preferință alb, nu va prezenta niciun risc.
Printre cele mai bune opțiuni se numără sticla din silicon și pyrex, pe care o poți folosi atât în cuptorul cu microunde, cât și în cuptoarele convenționale.
Nu ar trebui să pui niciodată metal în cuptorul cu microunde. În zilele noastre, conform recomandărilor producătorilor, folia de aluminiu este permisă. Poți găsi chiar și recipiente din folie de aluminiu sigure pentru cuptorul cu microunde.
Îți recomandăm:
Pentru a încălzi plasticul în cuptorul cu microunde, verifică specificațiile recipientului
Îți recomandăm să folosești recipientele pe care producătorii le-au declarat sigure pentru încălzirea în cuptorul cu microunde. Conform standardelor, producătorii trebuie să indice specificațiile tipului de plastic pe recipiente. Deci, depinde de noi să cunoaștem și să gestionăm bine informațiile.
Dacă ai dificultăți în recunoașterea plasticului potrivit pentru cuptor, poți opta pentru sticlă sau ceramică pentru a lua măsuri de precauție.
De asemenea, trebuie să determini dacă trebuie să gătești alimentele sau pur și simplu să le încălzești. Pentru aceasta din urmă, timpul este mai scurt. Deci, indiferent dacă este vorba de plastic sau sticlă, expunerea nu va fi o problemă.
Când vine vorba de gătit, situația se schimbă. În acest caz, nu folosi niciodată un recipient pe care nu scrie în mod clar că este sigur de utilizat în cuptorul cu microunde. De asemenea, evită recipientele care sunt deformate sau foarte uzate, deoarece există un risc mai mare ca acestea să elibereze substanțe chimice.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Albino, D. A. (2001). Interacción envase-alimento en aplicaciones de alta temperatura (Doctoral dissertation, Universidad de Zaragoza). Disponible en: https://www.aragon.es/documents/20127/674325/TESIS_INTERACCIONES_ESPECIALES_2007.pdf/5973ea97-3634-899a-9f96-48e5c29b71c7
- Beltrán, M. I. (2011). Tema 2. Tipos de plásticos, aditivación y mezclado. Tecnología de los Polímeros. Disponible en: https://rua.ua.es/dspace/
- Cadavid, R. R. V. M. A. Horno microondas, su funcionamiento, mitos y realidades, y una medida de la velocidad de la luz. Disponible en https://www.researchgate.net/
- García, M. B., & Pedlowski, L. M. (2014). Evaluación del conocimiento del consumidor acerca de los riesgos asociados al uso de recipientes plásticos durante el calentamiento de alimentos (Doctoral dissertation, Universidad Argentina de la Empresa). Disponible en: https://repositorio.uade.edu.ar/xmlui/handle/123456789/2458
- González Castro, M. I. (2006). Determinación de la migración de monómeros y aditivos plásticos de envases alimentarios. Disponible en: https://digibug.ugr.es/bitstream/handle/10481/1005/16151422.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Juan-García, A., Gallego, C., & Font, G. (2015). Toxicidad del Bisfenol A: Revisión. Revista de Toxicología, 32(2), 144-160. Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/919/91942717014.pdf
- Muñoz Llancao, C., & Parker Wichelhaus, J. (2017). Disruptores endocrinos: información general, efectos en el organismo y su inclusión en contenedores plásticos reutilizables destinados al almacenaje de alimentos (Doctoral dissertation, Universidad Finis Terrae (Chile) Facultad de Medicina). Disponible en http://repositorio.uft.cl/ rae (Chile) Facultad de Medicina). Disponible en [http://repositorio.uft.cl/](http://repositorio.uft.cl/handle/20.500.12254/874)_
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.