13 posibile cauze ale furnicăturilor în organism
Senzația de furnicătură în organism este un simptom cunoscut sub numele de parestezie. Este mai frecventă la nivelul brațelor și al picioarelor, deși poate apărea în orice parte a corpului. Descoperiți 13 posibile cauze ale furnicăturilor în organism!
În general, parestezia poate fi cauzată de probleme atât cu vasele de sânge, cât și cu sistemul nervos. În primul caz, apare din cauza unui aport inadecvat de oxigen, în timp ce în al doilea are loc trimiterea incorectă de stimuli.
Din fericire, în majoritatea cazurilor, cauzele furnicăturilor în organism au o origine benignă. Cu toate acestea, pot exista și afecțiuni grave care necesită îngrijiri medicale imediate.
13 posibile cauze ale furnicăturilor în organism
1. Poziție proastă a corpului
Aceasta este cea mai frecventă cauză a paresteziei. Apare atunci când orice parte a corpului stă într-o poziție anormală pentru o perioadă lungă de timp, mai ales când suportă și o greutate.
Greutatea pe un membru poate comprima vasele de sânge și nervii din zonă, provocând furnicături. Statul cu picioarele încrucișate sau culcarea pe un braț poate genera furnicături. Prevenirea este foarte simplă, principala recomandare fiind mișcarea și întinderea constantă.
Furnicăturile în corp pot apărea și in timpul călătoriilor lungi. În acest caz, este recomandat să schimbați poziția picioarelor și să vă ridicați pentru a face câțiva pași ori de câte ori este posibil.
Citiți și: Furnicături în cap: 10 cauze posibile
2. Hernie de disc: pe lista de cauze ale furnicăturilor în organism
Hernia de disc este o afecțiune a discurilor cartilaginoase care se găsesc între vertebre. În această patologie, centrul gelatinos al discurilor iese printr-o slăbiciune a inelului fibros care îl înconjoară. Această proeminență poate comprima nervii din apropiere, generând simptome variate.
Herniile de disc apar mai frecvent în partea inferioară a spatelui, așadar simptomele sunt mai frecvente la nivelul picioarelor. Pe lângă furnicături în corp, oamenii simt slăbiciune musculară și dureri la nivelul membrului afectat.
Simptomele herniei de disc dispar sau se ameliorează după tratamentul cu antiinflamatoare sau intervenții chirurgicale. De fapt, o publicație din European Spine Journal a arătat că furnicăturile și durerea scad progresiv după începerea terapiei.
3. Diabet zaharat
Oricât de ciudat ar suna, o altă posibilă cauză a furnicăturilor în organism este diabetul zaharat slab controlat. Este necesar să ne amintim că aceasta este o boală cronică care afectează vasele de sânge și nervii extremităților.
Diabetul reduce aportul de sânge în mai multe regiuni ale corpului și le modifică sensibilitatea. Zonele cele mai afectate de parestezie sunt mâinile și picioarele. Se poate ajunge la piciorul diabetic.
Deși nu există o măsură 100% eficientă pentru a evita aceste complicații, se recomandă menținerea glicemiei la valori normale. De asemenea, mersul pe jos 30 de minute pe zi este o opțiune bună pentru a îmbunătăți circulația la nivelul picioarelor.
4. Sindromul de tunel carpian
Aceasta este o afecțiune neurologică în care există compresie a nervului median ce trece prin retinaculul flexor al încheieturii mâinii. Studiile arată că principalele simptome includ durere și furnicături în partea palmară a degetului mare, arătător și mijlociu.
Simptomele pot apărea în orice moment al zilei, dar sunt mai frecvente noaptea. Persoanele predispuse la această patologie sunt cele care fac mișcări constante cu mâinile, precum secretarele și croitoresele.
Utilizarea antiinflamatoarelor ajută la reducerea simptomelor afecțiunii în majoritatea cazurilor. Cu toate acestea, fizioterapia și intervențiile chirurgicale pot fi necesare atunci când tablourile clinice sunt mai severe.
5. Accident cerebrovascular (ACV)
Accidentul vascular cerebral apare atunci când există probleme la nivelul vaselor de sânge cerebrale, ceea ce scade aportul de sânge și oxigen într-o anumită zonă. Acest fapt poate genera un număr mare de simptome, printre care se remarcă furnicăturile în organism, slăbiciunea musculară și paralizia.
Este o patologie destul de gravă și care pune viața în pericol, așa că trebuie mers urgent la medic. Doar personalul medical este instruit să ofere un diagnostic adecvat și să inițieze tratamentul în timp util.
6. Lipsa de vitamine: pe lista de cauze ale furnicăturilor în organism
O altă cauză a prezenței furnicăturilor în organism este lipsa unor vitamine din complexul B. Vitaminele B1, B6, B12 și E participă la formarea mielinei care acoperă nervii. Deficitul poate afecta buna funcționare a nervilor.
În acest sens, este posibil să apară modificări ale nervilor mâinilor și picioarelor, care provoacă furnicături și alte simptome. Unele cercetări arată că dozele mari de vitamina B reduc simptomele unor neuropatii, precum paresteziile.
Pentru a evita lipsa de vitamine și minerale, trebuie să aveți o alimentație sănătoasă și echilibrată. Aportul de lapte, iaurt, fructe și legume va garanta un aport adecvat de nutrienți.
7. Scleroză multiplă
Scleroza multiplă este o boală autoimună în care organismul atacă mielina din sistemul nervos central și periferic. Este una dintre cele mai grave cauze ale furnicăturilor în organism, deoarece poate genera modificări permanente.
Pe lângă parestezie, afecțiunea se manifestă prin mai multe simptome:
- Oboseală excesivă
- Mișcări involuntare
- Tulburări de memorie
Este necesar un control medical adecvat pentru a încetini progresia bolii și a controla simptomele.
Tratamentul sclerozei multiple se bazează pe aportul de corticosteroizi, relaxante musculare și alte medicamente indicate de specialist. Kinetoterapie este foarte utilă la mai mulți pacienți.
8. Anxietate și stres
Alterările psihologice au capacitatea de a genera schimbări fizice ca parte a procesului de somatizare. În acest sens, o criză de anxietate este una dintre cauzele frecvente ale furnicăturilor în organism. Amorțeala este mai frecventă la nivelul feței, brațelor, mâinilor și limbii.
Atacurile sunt adesea însoțite de transpirație, palpitații și dificultăți de respirație. În plus, furnicăturile sunt adesea bilaterale, adică afectează ambele părți ale corpului.
Pentru a reduce durata furnicăturilor, cel mai bine este să vă mutați într-un loc liniștit, să respirați încet și să vă concentrați asupra respirației. Tehnicile de relaxare, cum ar fi yoga, sunt utile în gestionarea stresului.
9. Sindromul Guillain-Barré
Această afecțiune este o boală rară care provoacă furnicături și slăbiciune musculară la nivelul membrelor inferioare. Este progresivă și afectează întregul corp. Sindromul Guillain-Barré se caracterizează prin inflamarea nervilor periferici.
Boala poate apărea după anumite patologii infecțioase, precum Zika și unele patologii respiratorii virale. De fapt, studii recente au legat sindromul de infecția cu SARS-CoV-2.
Este una dintre cauzele fatale ale furnicăturilor în organism. Paralizia poate continua să urce și să afecteze mușchii respiratori. În acest sens, este important să solicitați asistență medicală cât mai curând posibil.
10. Unele medicamente
Toate medicamentele comercializate în prezent au capacitatea de a provoca efecte adverse. Din păcate, unele dintre aceste reacții sunt adesea severe și invalidante.
În acest sens, metronidazolul, antiretroviralele și medicamentele pentru chimioterapie au capacitatea de a provoca furnicături în unele părți ale corpului. Furniturile pot fi atât de intense, încât limitează activitățile zilnice.
Sub nicio formă nu trebuie să renunțați la un medicament fără consultarea unui specialist. Ideal este să cereți medicului curant o alternativă sau un sfat pentru a reduce efectele adverse.
11. Migrenă
Migrena este o afecțiune foarte frecventă. Unii oameni au simptome nespecifice înainte de o criză; acestea sunt cunoscute sub denumirea de aure. Aurele pot fi foarte variate, variind de la tulburări vizuale până la senzația de furnicături la nivelul picioarelor și brațelor.
Furnicăturile durează câteva minute și se manifestă înainte de apariția durerii de cap. Tratamentul migrenei este complex și se bazează pe evitarea declanșatorilor și pe administrarea anumitor medicamente. Consultați un specialist.
Citiți mai mult: Tratamentul migrenei
12. Chist sinovial
Chistul sinovial apare ca un mic nodul la nivelul articulațiilor mâinilor sau picioarelor. Acest chist poate avea o dimensiune variabilă și poate comprima vasele și nervii din zonă, generând astfel furnicături în degete.
Prezența unui chist sinovial va necesita evaluare medicală, deoarece este adesea necesară o intervenție chirurgicală. Din fericire, simptomele ar trebui să dispară de la sine la scurt timp după îndepărtarea chistului.
13. Mușcături de animale
Mușcăturile câinilor, pisicilor, păianjenilor sau șerpilor pot provoca furnicături în zona din apropiere. În cazul viperelor, trebuie mers urgent la medic. Și înțepăturile de albine și viespi pot fi periculoase.
Ideal este să spălați rana, să o bandajați și să identificați animalul responsabil pentru a afla dacă este veninos sau nu. În plus, consultați un medic dacă mușcătura este extinsă. De asemenea, trebuie să urmăriți semnele de infecție sau rabie, cum ar fi febră, arsuri, umflături și tremurături.
Există multe cauze ale furnicăturilor
Parestezia sau furnicăturile în orice parte a corpului pot avea un număr mare de cauze. Este un simptom foarte general care nu este caracteristic unei anumite boli. Cu toate acestea, poate indica o alterare neurologică sau cardiovasculară. Consultați întotdeauna medicul dacă aveți întrebări.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Emami SA, Sahebkar A, Javadi B. Paresthesia: A Review of Its Definition, Etiology and Treatments in View of the Traditional Medicine. Curr Pharm Des. 2016;22(3):321-7.
- Beran R. Paraesthesia and peripheral neuropathy. Aust Fam Physician. 2015 Mar;44(3):92-5.
- Grøvle L, Haugen AJ, Natvig B, Brox JI, Grotle M. The prognosis of self-reported paresthesia and weakness in disc-related sciatica. Eur Spine J. 2013 Nov;22(11):2488-95.
- Wipperman J, Goerl K. Carpal Tunnel Syndrome: Diagnosis and Management. Am Fam Physician. 2016 Dec 15;94(12):993-999.
- Ang CD, Alviar MJ, Dans AL, Bautista-Velez GG, Villaruz-Sulit MV, Tan JJ, Co HU, Bautista MR, Roxas AA. Vitamin B for treating peripheral neuropathy. Cochrane Database Syst Rev. 2008 Jul 16;(3):CD004573.
- Allen CM, Ramsamy S, Tarr AW, Tighe PJ, Irving WL, Tanasescu R, Evans JR. Guillain-Barré Syndrome Variant Occurring after SARS-CoV-2 Vaccination. Ann Neurol. 2021 Aug;90(2):315-318.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.