Logo image
Logo image

Postul uscat: ce este, cum funcționează și care sunt dezavantajele

3 minute
Urmează să vă spunem ce este postul uscat, o practică la modă pe rețelele de socializare și care ar poate dăuna în mod alarmant sănătății.
Postul uscat: ce este, cum funcționează și care sunt dezavantajele
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Postul uscat este o practică ce constă în eliminarea aportului de lichide. Este la modă în ultimii ani din cauza impactului rețelelor de socializare, în ciuda faptului că este periculos.

Experții în nutriție nu recomandă acest tip de protocol care se bazează pe restricția de apă, deoarece poate provoca daune mari pe termen scurt și mediu. La urma urmei, cea mai mare parte a corpului uman este alcătuită din apă.

Înainte de a începe, este important să rețineți că trebuie să fiți atenți la tendințele care sunt popularizate în mass-media. Multe dintre ele nu au o bază științifică, așa că pot dăuna organismului.

Este recomandat să consultați un profesionist înainte de a începe orice fel de abordare restrictivă.

În ce constă postul uscat?

După cum explică influencerii, postul uscat constă în evitarea consumului de apă simplă și includerea în dietă a lichidelor din alimente precum fructele, legumele și nucile de cocos. Ei susțin că postul uscat elimină retenția de lichide, o problemă destul de comună la femei.

Știința nu sprijină acest mecanism. De altfel, este indicat să consumăm apă simplă, aproximativ 2 litri pe zi.

Susținătorii practicii afirmă că postul uscat poate îmbunătăți performanța sportivă, deoarece organismul se obișnuiește să rețină mai mult lichid în interior și să nu-l piardă. S-a demonstrat că o pierdere de 2% a apei corporale are un impact negativ asupra performanței.

Se spune că postul uscat ar reduce șansele ca acest lucru să se întâmple. Dar, după o căutare rapidă în literatura științifică, ipoteza poate fi exclusă.

Este clar că, în absența aportului de apă, organismul pune în mișcare mecanisme de economisire a lichidelor, dar acestea nu sunt asociate cu performanțe mai bune. Dimpotrivă, în condiții de activitate fizică intensă, transpirația este necesară ca element de termoreglare. Dacă aceasta este oprită, echilibrul hidroelectrolitic este afectat, temperatura corpului crește și riscurile sunt mari.

Recomandăm: 9 alimente pentru hidratare corespunzătoare a corpului

Some figure

Este convenabil să țineți postul uscat?

După cum probabil ați dedus, practicarea postului uscat nu este deloc recomandată pentru sănătate. Este un protocol care poate pune viața în pericol, mai ales în perioadele de vară și la adulții în vârstă.

Pe măsură ce anii trec, este din ce în ce mai important să bem suficiente lichide, deoarece echilibrul hidric este afectat de îmbătrânire.

În plus, nu este suficient să bem apă ca atare. Dacă transpirăm intens, este necesară înlocuirea sărurilor minerale pentru a evita situațiile de hiponatremie.

Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Frontiers of Hormone Research, hiponatremia este cauzată de o reducere a concentrației de sodiu și poate fi fatală. Apar simptome care pot semăna cu cele generate de insolație. Tratamentul necesită spitalizare.

Acesta este motivul pentru care sportivii combină adesea apa cu anumite băuturi sportive cu electroliți și carbohidrați. Acest lucru poate întârzia apariția oboselii. Pierderile de lichide vor fi compensate parțial și vor fi asigurate substraturi pentru a funcționa optim.

Cel mai bun instrument de hidratare este apa

Este important să evitați postul uscat. Principalul instrument de menținere a unei bune stări de hidratare este apa simplă. Consumul de băuturi răcoritoare și sucuri a crescut in ultimii ani, ceea ce este o veste foarte proastă. Vorbim despre produse care conțin o cantitate mare de zaharuri simple și aditivi artificiali.

Potrivit cercetărilor publicate în jurnalul BMJ, consumul regulat de băuturi dulci este asociat cu riscul de apariție a patologiilor metabolice, precum diabetul de tip 2. Carbohidrații simpli prezenți în lichide ajung rapid în sânge, determinând creșterea nivelului de glucoză. Activitatea compensatorie a pancreasului provoacă ineficiențe în funcționarea acestuia.

Recomandăm: 9 fructe pentru hidratarea organismului

Some figure
Apa este necesară în fiecare zi și în cantități adecvate pentru a compensa pierderile.

Postul uscat este o alternativă nocivă pentru sănătate

Postul uscat nu are dovezi științifice sau aprobarea experților în nutriție. Este considerat un protocol dăunător care trebuie evitat.

Nu același lucru se întâmplă cu postul intermitent, de exemplu. Efectele sale pozitive asupra organismului uman au fost demonstrate. Dar, în acest caz, una dintre reguli este asigurarea constantă a unei bune stări de hidratare.

Pentru o sănătate optimă de-a lungul anilor, trebuie să evitați produsele și dietele miraculoase. Concentrați-vă pe un stil de viață bazat pe obiceiuri sănătoase!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Maughan, R. J., & Shirreffs, S. M. (2010). Dehydration and rehydration in competative sport. Scandinavian journal of medicine & science in sports20 Suppl 3, 40–47. https://doi.org/10.1111/j.1600-0838.2010.01207.x
  • Peri A. (2019). Morbidity and Mortality of Hyponatremia. Frontiers of hormone research52, 36–48. https://doi.org/10.1159/000493235
  • Imamura, F., O’Connor, L., Ye, Z., Mursu, J., Hayashino, Y., Bhupathiraju, S. N., & Forouhi, N. G. (2015). Consumption of sugar sweetened beverages, artificially sweetened beverages, and fruit juice and incidence of type 2 diabetes: systematic review, meta-analysis, and estimation of population attributable fraction. BMJ (Clinical research ed.)351, h3576. https://doi.org/10.1136/bmj.h3576

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.