4 băuturi indicate după antrenament - Doza de Sănătate
 

4 băuturi indicate după antrenament

După o sesiune de antrenament, optează pentru alimente și băuturi care te ajută să te recuperezi și să îți refaci forța fizică, fără însă a-ți da un plus de calorii.
4 băuturi indicate după antrenament
Carlos Fabián Avila

Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Vrei să descoperi câteva băuturi indicate după antrenament? Fiecare om are nevoie de mișcare. Pe lângă faptul că ne fortifică mușchii și țesuturile, modelându-ne și tonificându-ne astfel corpul, exercițiile fizice îmbunătățesc sănătatea fizică și mentală.

Ca să profiți de toate aceste beneficii, fă mișcare de cel puțin 3 ori pe săptămână și adoptă o dietă echilibrată. În fond, ai nevoie de multă energie pentru a-ți putea solicita corpul atunci când te antrenezi. Așadar, este important să consumi alimente care echilibrează organismul.

Dieta și mișcarea

Băuturi indicate după antrenament ce sunt energizante

Regulile de bază pentru a avea o dietă sănătoasă nu sunt deloc complicate. Ceea ce mâncăm joacă un rol esențial în ce privește aprovizionarea organismului cu energie. Din acest motiv, trebuie să optăm pentru alimente hrănitoare.

Corpul uman are nevoie de carbohidrați, proteine și grăsimi. Acești nutrienți sunt convertiți în calorii sub influența metabolismului. În funcție de nevoile sale specifice, organismul îi folosește într-o anumită ordine.

Carbohidrații sunt sintetizați primii, iar apoi urmează proteinele (ele sunt cele mai importante în ceea ce privește activitatea fizică) și, la final, grăsimile.

Cele mai bune 4 băuturi indicate după antrenament

Luând în considerare toate informațiile prezentate anterior, există anumite băuturi care, pe lângă a susține recuperarea fizică după antrenament, previn crampele musculare.

Beneficiile acestora depind de rutina de exerciții și de nutrienții consumați. În acest caz, îți propunem să încerci smoothie-uri și sucuri bogate în proteine și carbohidrați. Iată 4 băuturi indicate după antrenament pe care te sfătuim să le încerci:

1. Smoothie cu banană

Ingrediente

 • 4 albușuri de ou
 • 1 banană
 • 1 recipient mic de iaurt degresat
 • Gheață (după gust)

Instrucțiuni

 • Mai întâi, separă albușurile ouălor de gălbenușuri. Te sfătuim să faci câte o gaură mică în cojile de ou, prin care albușurile să se scurgă cu ușurință. Pune-le deoparte.
 • Apoi, feliază banana și pune-o într-un castron împreună cu iaurtul.
 • Încălzește albușurile de ou în cuptorul cu microunde pentru 1 minut.
 • După ce s-a scurs intervalul de timp indicat, adaugă albușurile în castronul în care ai pus banana și iaurtul.
 • Toarnă toate ingredientele într-un robot de bucătărie și procesează-le până obții un smoothie delicios și hrănitor.

2. Smoothie cu lapte și ovăz

Poți include ovăz în numeroase băuturi indicate după antrenament

Ingrediente

 • 2 căni (500 ml) de lapte integral (de preferință de vacă)
 • 4 linguri (100 g) de brânză de vaci
 • 2 banane
 • 5 linguri (50 g) de ovăz integral
 • 6 albușuri de ou

Instrucțiuni

 • Înainte de a prepara smoothie-ul, extrage albușurile de ou și încălzește-le în cuptorul cu microunde (ca și în rețeta anterioară).
 • Toarnă cele 2 căni de lapte într-un castron mare.
 • Adaugă brânza de vaci, feliile de banană, ovăzul și albușurile de ou, apoi amestecă bine.
 • Toarnă compoziția obținută într-un robot de bucătărie și procesează până obții o băutură fină și omogenă.

3. Suc de cireșe

Sucul de cireșe intră în categoria de băuturi indicate după antrenament

Unul dintre efectele secundare ale suprasolicitării fizice este reprezentat de inflamații. Acestea survin parțial din cauza efortului la care sunt supuse articulațiile, care leagă mai multe oase. Musculatura și pielea se pot inflama din cauza retenției de apă, a fluxului sanguin spre regiunea respectivă și a ruperii microcapilarelor.

Vestea bună este faptul că sucul de cireșe te poate ajuta să combați inflamațiile. Datorită proprietăților lor antiinflamatoare, este indicat să mănânci cireșe după o sesiune de antrenament.

4. Lapte cu ciocolată

Băuturile pe bază de lapte care conțin și ciocolată tind să fie bogate în calorii. Însă vrem să îți amintim că majoritatea compoziției lor este constituită de carbohidrați și proteine. Acești nutrienți pot îmbunătăți semnificativ recuperarea musculară după antrenament.

Mulți sportivi de performanță susțin că, în ceea ce privește hidratarea corpului, laptele cu ciocolată este chiar mai bun decât apa. Totuși, înainte de a începe să consumi această băutură în mod regulat, consultă un nutriționist.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Afriani, Y., Putri, K. R., Penggalih, M. H. S. T., Kandarina, I., & Sofro, Z. M. (2015). Effect of banana isotonic drink to maintain hydration through urine and blood electrolytes. Pakistan Journal of Nutrition. https://doi.org/10.3923/pjn.2015.453.456
 • Fulgoni, V. L., Chu, Y. F., O’Shea, M., Slavin, J. L., & DiRienzo, M. A. (2015). Oatmeal consumption is associated with better diet quality and lower body mass index in adults: The National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), 2001-2010. Nutrition Research. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2015.09.015
 • Jakobek, L., Seruga, M., Medvidovic-Kosanovic, M., & Novak, I. (2007). Anthocyanin content and antioxidant activity of various red fruit juices. Deutsche Lebensmittel-Rundschau.
 • Possemiers, S., Marzorati, M., Verstraete, W., & Van de Wiele, T. (2010). Bacteria and chocolate: A successful combination for probiotic delivery. International Journal of Food Microbiology. https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2010.03.008

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.