Pot face sport dacă am anemie?
Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto
Anemia este o afecțiune cauzată de scăderea numărului de globule roșii sau a concentrației de hemoglobină (Hb). Hemoglobina este o proteină ce conține fier, care se găsește în celulele roșii din sânge; sarcina ei este de a transporta oxigenul de la plămâni către toate țesuturile. Chiar dacă transportul gazelor este scăzut, poți face sport când ai anemie.
Anemia este cauzată de lipsa de fier. Scăderea performanței corpului este unul dintre simptomele sale caracteristice. Din cauza oxigenării slabe a mușchilor, inima este forțată să pompeze sânge mai repede pentru a acoperi deficitul.
Dacă prezinți unele dintre simptomele comune ale bolii (piele palidă, dureri de cap frecvente, căderea părului, tulburări de somn, slăbiciune musculară, etc.), cu siguranță te-ai întrebat dacă poți face sport având anemie. Te invităm să citești acest articol pentru a înțelege ce tip de sport poți face în această situație!
Recomandăm: Cele mai bune infuzii pentru anemie
Ce sport poți face dacă ai anemie?
În funcție de gradul de anemie, poți avea dificultăți în efectuarea anumitor activități. Această problemă are diverse efecte care limitează capacitatea fizică. Chiar și în repaus, debitul cardiac poate crește.
Înainte de a face orice tip de sport, îți recomandăm să mergi la medic pentru a primi aprobarea acestuia. El îți poate recomanda un efort minim, începând întotdeauna încet și luând pauze des. Da, poți face exerciții fizice dacă ai anemie, deși trebuie să ții cont de anumite recomandări.
Mers pe jos și jogging
Începe cu distanțe scurte. Poți pleca de acasă la o plimbare pe jos. A doua zi, poți parcurge aceeași distanță mai repede. Nu uita de importanța pe care trebuie să o acorzi odihnei pentru a nu îți suprasolicita corpul. Alternează 2 minute de jogging și alte 2 de mers pe jos.
Bicicletă
Îndrăznește să ieși cu bicicleta în funcție de capacitatea ta. Pentru început, nu depăși 15 minute de activitate. Mărește treptat acest interval cu câte 5 minute. Nu uita să faci o pauză.
Poți folosi și bicicleta staționară, deoarece îți permite să execuți mișcările fără a te deplasa dintr-un loc în altul. Pedalează între 5 și 10 minute, acordând prioritate odihnei și refacerii.
Yoga
Aceasta este o disciplină care ajută la antrenarea corpului, minții și spiritului în mod armonios. Folosind diferite tehnici de postură și respirație, te vei putea antrena în liniște.
Deși există multe tipuri de yoga, poți opta pentru vinyasa. Vei face pozițiile împreună cu inhalări, expirații sau rețineri de aer.
Înot
Înotul reduce efectele nocive ale stresului, ajută la corectarea posturii și promovează dezvoltarea unui fizic definit. Înotul constă în mișcarea prin apă, folosind brațele și picioarele. Este un sport recreațional cu beneficii aerobe. Acesta îți va îmbunătăți respirația.
Descoperă: Tratamente medicamentoase pentru anemie
Dieta recomandată când faci sport și ai anemie
Dacă faci sport și ai anemie, trebuie să ai grijă de alimentație. Acest lucru este esențial pentru a-ți pregăti corpul de antrenament. Dieta trebuie să fie bogată în fier pentru a beneficia de creșterea nivelului globulelor roșii.
Alimentele bogate în fier pot fi de origine animală sau vegetală. Dintre cărnuri, recomandăm ficatul. La acesta se adaugă peștele și crustaceele, legumele de culoare verde închis, cum ar fi broccoli și spanacul, leguminoasele și fructele oleaginoase.
Nu uita că perseverența este esențială pentru a-ți atinge obiectivele, oricât de dificilă ar fi călătoria. Fă sport cu regularitate pentru a te simți mai bine!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Sanchez J, Rivera A, Noriega J, Morado Z, Andrade M, Cabrera M, Pérez I. Correlación del ejericicio físico, anemia y celularidad hemática: un modelo diagnóstico y epidemiológico. FEMPAC. 1998; 45 (1): 17-29.
- Bagur C, Serra R. Prescripción de ejercicio físico para la salud. Primera edición. España: Editorial Paidotribo; 2004.
- Casajús J, Rodríguez G. Ejercicio físico y salud en poblaciones especiales. España: Catalogo general de publicaciones oficiales del Consejo Superior de Deportes; 2011.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.