Prevenirea tulburărilor podelei pelvine la sportive
 

Prevenirea tulburărilor podelei pelvine la sportive

Natalia Romero Franco, sportivă olimpică, campioană națională și expertă în kinetoterapie sportivă ne-a acordat un interviu. Ea ne-a vorbit despre tulburările podelei pelvine la sportive și despre Proiectul Atitudine.
Prevenirea tulburărilor podelei pelvine la sportive
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 29 iunie, 2023

Natalia Romero Franco, absolventă de fizioterapie și științe ale activității fizice și sportului și doctorand la Universitatea din Jaén, ne-a oferit un interviu despre prevenirea tulburărilor podelei pelvine la sportive. Natalia Romero Franco este și o atletă olimpică activă, ce a participat în numele Spaniei la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020.

În cadrul Proiectului Atitudine, Natalia și colegii ei, profesori universitari, investighează problemele asociate cu disfuncția podelei pelvine la femeile care fac sport. Proiectul oferă publicului informații despre această problemă și sfaturi care pot ajuta la atenuarea celor mai supărătoare simptome asociate, precum incontinența urinară.

Ce sunt tulburările podelei pelvine?

Tulburările planșeului pelvin sunt tulburări ale structurii și funcției mușchilor, țesuturilor și ligamentelor care susțin organele pelvine. În această categorie intră și vezica urinară, uterul și rectul.

Aceste tulburări pot avea diferite simptome:

Unele circumstanțe constituie factori de risc, așa cum se precizează în Manualul de ginecologie González-Merlo:

  • Sarcina și nașterea: sarcina pune multă presiune asupra mușchilor podelei pelvine.
  • Modificările hormonale: scăderea nivelului de estrogen la menopauză poate slăbi țesuturile și crește riscul de apariție a tulburărilor planșeului pelvin.
  • Practicarea activităților cu impact ridicat: alergarea, săriturile sau ridicarea greutăților sunt acțiuni care pun o presiune suplimentară asupra mușchilor și țesuturilor planșeului pelvin. Acest lucru poate contribui la slăbirea și disfuncția zonei.

Prevenirea tulburărilor podelei pelvine

Un studiu publicat în 2022, la care a lucrat și Natalia Romero Franco, a arătat că prevalența incontinenței urinare în rândul sportivelor este de peste 50%. Această valoare este uimitoare, chiar și pentru cercetători. Jumătate dintre sportivele de elită pierd urină atunci când fac efort.

Mai exact, cercetarea a constatat că 51,7% dintre participanții la studiu aveau incontinență urinară. Subiecții fără un diagnostic de incontinență, aveau scurgeri ocazionale de urină (24,6%).

Există mai mulți factori care pot influența apariția tulburărilor podelei pelvine la sportive. Natalia ne-a explicat că există unele practici care se desfășoară fără îngrijire adecvată, mai ales la antrenament. De asemenea, există o mare lipsă de cunoștințe în ceea ce privește prevenția.

Faceți sport

Natalia Romero ne amintește în interviu că sportul nu este dăunător. Antrenamentul fizic nu este asociat cu tulburări ale podelei pelvine și nu trebuie niciodată oprit. Dimpotrivă, practicarea de exerciți fizice are numeroase beneficii.

Ceea ce urmărește Proiectul Atitudine este să aducă în atenția publicului această problemă și să îmbunătățească practicile legate de antrenament. Sportivii amatori și sportivii profesioniști pot adopta obiceiuri benefice pentru a preveni, de exemplu, incontinența urinară.

Recomandarea finală a Nataliei este consultarea profesioniștilor din domeniul sănătății. Dacă aveți scurgeri de urină în timpul exercițiilor fizice, simțiți prea multă durere când faceți sex sau aveți simptome de prolaps, nu lăsați rușinea să vă țină pe loc. Consultarea medicului în timp util și punerea în aplicare a unor măsuri simple sunt aspecte esențiale pentru evitarea complicațiilor.

Apreciem amabilitatea Nataliei de a ne acorda interviul și vă invităm să îl vizionați pe canalul nostru de YouTube.

Sursa imaginii principale: Natalia Romero Franco pe Twitter

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rodríguez-López, E. S., Acevedo-Gómez, M. B., Romero-Franco, N., Basas-García, Á., Ramírez-Parenteau, C., Calvo-Moreno, S. O., & Fernández-Domínguez, J. C. (2022). Urinary Incontinence Among Elite Track and Field Athletes According to Their Event Specialization: A Cross-Sectional Study. Sports Medicine-Open8(1), 78. https://link.springer.com/article/10.1186/s40798-022-00468-1
  • Rodríguez, N. M. P., Torres, J. D. C. M., Delgado, J. Á. G., Adams, E. M. R., & Lara, H. R. (2019). Disfunción de suelo pélvico y sexual en mujeres. Investigaciones Medicoquirúrgicas11(S1), 1-25. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=86706
  • Tardiu, L. A., & Guiu, X. I. (2020). Patología del suelo pélvico. Incontinencia urinaria de la mujer. González-Merlo Ginecología. 10a, 203-2018.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.