Principalele efecte psihologice ale multitasking-ului și cum să le eviți
Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz
De câte ori facem două sarcini în același timp? De exemplu, completarea unor note în timp ce vorbim cu cineva la telefon sau examinarea mai multor ferestre deschise pe computer. Acest lucru este cunoscut sub numele de multitasking. Cunoști principalele efecte psihologice ale multitasking-ului?
Datorită tehnologiei și hiperconectării, multitasking-ul a devenit obișnuit. Dar uităm că nu suntem computere și că a fi conștienți de atâtea lucruri simultan ne poate copleși. În ciuda tuturor avantajelor pe care credem că le are, creierul poate procesa doar o sarcină la un moment dat.
Multitasking, telemuncă și reconciliere familială
Telemunca a înregistrat cel mai mare boom în timpul pandemiei și după aceasta. În prezent, unele companii le oferă angajaților posibilitatea de a lucra de acasă.
Pentru mulți, acesta este un avantaj. Au copii și îngrijirea familiei este mai ușoară. Dar, acest lucru favorizează multitasking-ul. În timp ce lucrezi, ai grijă de copii sau pui rufele la spălat, de exemplu.
Este ceva pozitiv? Dintr-o anumită perspectivă, așa pare.
Multe sarcini pot fi realizate în același timp. Cu toate acestea, este necesar să se determine calitatea reală a acțiunilor efectuate.
Este posibil ca rezultatele să nu fie la fel de satisfăcătoare ca și cum am fi concentrați 100% pe o singură sarcină. Prin urmare, poate fi o sabie cu două tăișuri.
Recomandăm: Viață lentă sau slow life: ce presupune acest stil de viață?
Principalele efecte psihologice ale multitasking-ului
Un studiu realizat în comun de Universitatea din California și Universitatea din Humboldt a concluzionat că multitasking-ul crește nivelul de stres. Acest lucru apare din cauza schimbării constante a sarcinilor și nefinalizării lor. De multe ori, multitasking-ul provoacă salturi între proiecte fără ca niciunul dintre ele să fie finalizat.
Și la Universitatea din Sussex s-au efectuat cercetări cu privire la multitasking. Rezultatele au fost deconcertante. Se pare că a sări de la o sarcină la alta sau a face două activități simultane (uitatul la televizor și vorbitul la telefon în același timp) poate reduce materia cenușie din creier. Aceasta este acea regiune a creierului care concentrează corpurile neuronilor.
Fără îndoială, consecința notorie a multitasking-ului este scăderea productivității. Dacă lucrăm și primim un email, oprim ceea ce facem pentru a-l citi. Acest lucru duce la o lipsă de concentrare asupra primei sarcini, ale cărei rezultate ar putea fi mai proaste decât ne așteptam.
Multitasking-ul poate fi evitat?
Nu este ușor, dar poate fi evitat prin încorporarea de noi obiceiuri. Frustrarea poate apărea atunci când percepem incapacitatea de a ne concentra pe o singură sarcină. Rezolvarea este o chestiune de răbdare și perseverență.
Utilizează tehnica Pomodoro
O modalitate bună de a renunța la multitasking și de a evita toate consecințele pe care le are este să folosești tehnica Pomodoro. Scopul este să te concentrezi pe o sarcină timp de 25 de minute și să te odihnești timp de 5 minute. Apoi o iei de la capăt.
După finalizarea a 4 cicluri Pomodoro, pauza poate fi mărită la 15 minute. Este o modalitate de a evita multitasking-ul.
Pentru ca acest lucru să funcționeze, trebuie să alegi o singură sarcină și să te concentrezi asupra ei în acea perioadă de timp. În cele 25 de minute, nu poți verifica telefonul mobil și nici nu poți fi distras de sosirea unui email. Poate fi dificil la început.
Utilizează matricea Eisenhower
O altă resursă pentru a evita multitasking-ul este matricea Eisenhower. Cuprinde patru tabele în care sunt puse sarcinile importante, care trebuie diferențiate între urgente și mai puțin urgente. Sarcinile neimportante sunt împărțite în mod egal.
Iată o mostră:
- IMPORTANT ȘI URGENT: execută imediat sarcinile
- IMPORTANT, DAR NU URGENT: program cu termene care pot fi respectate
- NEIMPORTANT, DAR URGENT: încearcă să delegi sarcini
- NEIMPORTANT ȘI DELOC URGENT: șterge
Citiți și: Ce este moda sustenabilă și etică? Cum se implementează?
Aplică aceste resurse și evită principalele efecte psihologice ale multitasking-ului
Folosind aceste resurse, putem gestiona mai bine sarcinile pe care trebuie să le îndeplinim, fără a fi nevoie să aplicăm multitasking-ul. Vom evita anxietatea, stresul și toate consecințele pe care le-am menționat pe parcursul articolului.
Multitasking-ul ne poate determina să trecem de la un proiect la altul fără a finaliza niciunul dintre ele. Rezultatul? Acțiuni neterminate și de proastă calitate. Te identifici cu acest lucru? Cum te afectează multitasking-ul?
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Faulkner, KA, Redfern, MS, Cauley, JA, Landsittel, DP, Studenski, SA, Rosano, C., … y estudio de salud, envejecimiento y composición corporal. (2007). Multitarea: asociación entre peor rendimiento y antecedentes de caídas recurrentes. Diario de la Sociedad Americana de Geriatría , 55 (4), 570-576.
- Loh, K. K., & Kanai, R. (2014). Higher media multi-tasking activity is associated with smaller gray-matter density in the anterior cingulate cortex. Plos one, 9(9), e106698.
- Mark, G., Gudith, D., & Klocke, U. (2008, April). The cost of interrupted work: more speed and stress. In Proceedings of the SIGCHI conference on Human Factors in Computing Systems (pp. 107-110).
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.