Logo image
Logo image

Problemele de somn la menopauză

5 minute
Odihna influențează calitatea vieții. Prin urmare, tulburările de somn din timpul menopauzei trebuie tratate rapid.
Problemele de somn la menopauză
Maryel Alvarado Nieto

Scris și verificat de medicul Maryel Alvarado Nieto

Ultima actualizare: 20 ianuarie, 2023

Menopauza este o etapă normală din viața femeilor, constituind încetarea ciclurilor menstruale și sfârșitul fertilității. În perioada menopauzei apar simptome precum tulburările de somn. Cum se tratează problemele de somn la menopauză?

Mai întâi, este important să definim menopauza. Termenul se referă la încetarea definitivă a menstruației și se instalează la 12 luni după ultima sângerare. Menopauza apare în mod natural în jurul vârstei de 50 de ani. În timpul acestei tranziții, apar adesea probleme de somn.

Ce este somnul și de ce este atât de important?

Somnul este o stare normală în care atât percepțiile, cât și răspunsurile la stimuli externi sunt diminuate. Este un moment crucial pentru funcționarea corectă a organismului. Activarea diferitelor grupuri neuronale în timpul somnului face posibilă consolidarea memoriei, reglarea temperaturii și imunității și controlul eliberării anumitor neurotransmițători.

Fazele somnului normal

În termeni generali, somnul este împărțit în două faze distincte: REM și NREM. Această nomenclatură ține cont de mișcările rapide ale ochilor (rapid eye movement).

Faza NREM este împărțită în patru etape. Printre acestea se numără și somnul profund, care este considerat a fi componenta de refacere a organismului.

Un ciclu de somn începe cu o perioadă de somnolență (etapa I a fazei NREM). Undele observate la electroencefalogramă (EEG) se schimbă treptat. Urmează faza REM. Este important de menționat că aceste etape au durate diferite pe parcursul nopții.

De ce apar problemele de somn la menopauză?

Modelul de somn considerat normal cuprinde 8 ore de odihnă pe noapte, împărțite în 4 sau 5 cicluri de somn. Prin urmare, restul de 16 ore ale zilei constituie perioada de veghe. Această alternanță între a fi adormit și a fi treaz este cunoscută sub numele de ritmul circadian somn-veghe.

La persoanele în vârstă, apar perioade mai scurte de somn profund și faze REM reduse, cu latențe prelungite. Acest lucru duce la o scădere a duratei totale a somnului, pe lângă trezirile frecvente.

Din acest motiv, unii consideră că le menopauză tulburările de somn fac parte din viața de zi cu zi a femeilor.
Some figure
Undele cerebrale se schimbă pe măsură ce somnul progresează.

Problemele de somn la menopauză

Sfârșitul vieții de reproducere presupune apariția treptată a diferitelor modificări, până când ovulația dispare complet. Aceste modificări afectează diferite funcții ale corpului, generând simptomele caracteristice acestei perioade.

La menopauză, tulburările de somn par să aibă o origine neuroendocrină.

Recomandăm: 4 tratamente naturiste pentru insomnie

Modificări hormonale

Cea mai cunoscută schimbare la menopauză este insuficiența ovariană, adică incapacitatea de a produce hormoni sexuali (estrogen și progesteron). Hormonii sexuali ovarieni contribuie la reglarea eliberării de gonadotropine (FSH și LH) de către glanda pituitară.

Aceste molecule sunt responsabile de stimularea ovarelor pentru a produce hormoni sexuali. Deoarece acestea sunt scăzute, efectul supresor asupra hipofizei nu are loc, determinând creșterea considerabilă a FSH și LH.

Specialiștii afirmă că FSH-ul poate crește de la 10 la 20 de ori, iar LH-ul de aproximativ 3 ori. Inhibina (o altă substanță produsă de ovare) este hormonul care suprimă producția de gonadotrofine. Deoarece ovarele sunt atrofice la menopauză, nici inhibina nu blochează secreția pituitară.

Neurotransmițători

Substanțele responsabile de reglarea sistemului nervos se numesc neurotransmițători. La menopauză, nivelurile acestor substanțe se schimbă.

Norepinefrina este implicată în eliberarea de GnRH (o substanță hipotalamică responsabilă de stimularea producției de gonadotrofine în glanda pituitară). Secreția de norepinefrină crește la menopauză, ceea ce duce la creșterea secreției de GnRH. Prin urmare, nivelul gonadotrofinelor crește.

Acest lucru pare să joace un rol semnificativ în schimbarea ciclului de somn la menopauză, deoarece faza REM este asociată cu eliberarea de GnRH. Prin urmare, femeile sunt mai susceptibile la trezire în timpul somnului.

Somnul profund (faza NREM) este legat de eliberarea de serotonină. Acest neurotransmițător este scăzut la menopauză, ceea ce duce la scăderea capacității de a dormi bine.

Cauzele problemelor de somn le menopauză

Deși peste 40% dintre femei se confruntă cu tulburări de somn după menopauză, literatura de specialitate este limitată. De fapt, unii autori susțin că dificultățile de a obține o noapte bună de odihnă la aceste femei sunt secundare altor tulburări. Prin urmare, ei propun ca problema de bază să fie gestionată pentru a îmbunătăți calitatea somnului.

Simptome vasomotorii

Majoritatea femeilor experimentează o tranziție care durează câțiva ani până la instalarea menopauzei. Această perioadă se numește climacteriu și produce simptome precum bufeurile. Femeile raportează o senzație de căldură sub formă de valuri bruște, care afectează fața și trunchiul, producând transpirație.

Bufeurile durează câteva minute. Deoarece pot apărea noaptea, sunt considerate o cauză comună a tulburărilor de somn.

Tulburări emoționale

Stările de anxietate și depresie par să fie legate de problemele de somn la menopauză. Acesta este motivul pentru care tulburările afective sunt considerate un factor de risc.

În plus, odată cu procesul de îmbătrânire există un risc crescut de fluctuații ale dispoziției, ceea ce face legătura dintre emoții și somn mai greu de elucidat. Prin urmare, sunt necesare multe cercetări în acest sens.

Descoperiți: Insomnia din cauza stresului: cum te poți trata?

Some figure
Climacteriul creează îngrijorare și stres. Schimbările de dispoziție afectează odihna.

Alți factori de risc asociați cu problemele de somn la menopauză

Femeile aflate la menopauză pot avea alte patologii subiacente care modifică somnul, cum ar fi următoarele:

Apariția bolilor cronice dureroase, cum ar fi artrita și sindromul de tunel carpian, nu trebuie subestimată. Alți factori de risc sunt sindromul picioarelor neliniştite şi apneea obstructivă în somn.

Nicturia este frecventă la menopauză. Ea reprezintă nevoia de a te trezi noaptea pentru a urina.

Cum să dormim mai bine la menopauză?

Deși menopauza este asociată cu tulburările de somn, modificările stilului de viață pot diminua impactul acestora. Există studii care propun utilizarea unor terapii alternative la substituția hormonală pentru a trata simptomele menopauzei.

Dacă modificările persistă, este necesar să mergeți la medic pentru o evaluare adecvată. Printre recomandările generale se numără următoarele:

  • Reduceți consumul de cofeină.
  • Păstrați camera răcoroasă și întunecată.
  • Luați cina cu cel puțin două ore înainte de a merge la culcare.
  • Eliminați obiceiurile toxice, cum ar fi consumul de alcool și fumatul.
  • Faceți un duș cald sau fierbinte înainte de a merge la culcare.
  • Culcați-vă și treziți-vă la aceeași oră în fiecare zi.
  • Faceți exerciții fizice regulat, dar la distanță de ora de culcare.

Acordați tulburărilor de somn importanța pe care o merită, deoarece somnul odihnitor este esențial pentru buna funcționare a organismului. Acest lucru este valabil pentru menopauză și pentru orice altă vârstă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Domarus, A.; Farreras, P.; Rozman, C.; Cardelach, F.; Nicolás, J; Cervera, R.; Farreras Rozman. Medicina Interna; 19na Edición; Elsevier; 2020.
  • Hoffman, B.; Schorge, J.; Schaffer, J.; Halvorson, L.; Bradshaw, K.; Cunningham, G.; Williams. Ginecología; Segunda Edición; Mc Graw Hill Education; 2014.
  • González-Merlo, J.; González, E.; González, J.; Ginecología, Novena Edición; Elsevier Masson; 2014.
  • Acosta, G.; Trastornos del Sueño Durante la Menopausia; Sociedad Iberoamericana de Información Científica; 13 (2): 27 – 29; 2005.
  • Escobar, F.; Chica, H.; Cuevas, F.; Trastornos del Sueño Relacionados con el Climaterio Femenino y su Tratamiento; Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología; 59 (2): 131 -139; 2008.
  • Peralta, L.; Perturbación del Sueño y Climaterio; Revista Científica Dominio de las Ciencias; 3 (4): 662 – 671; 2017.
  • Martín, L.; Algunos Síntomas de la Menopausia y su Manejo; Trabajo de Fin de Grado; Universidad Complutense. Facultad de Farmacia; 2019.
  • Lampio, L.; Polo, P.; Polo, O.; Kauko, T.; Aittokallio, J.; Saaresaranta, T.; Efectos de la Menopausia y Síntomas Depresivos en el Sueño Mantenimiento de Insomnio por Sudores Nocturnos y Fogajes Parece Ser el Mayor Tipo de Insomnio en las Mujeres Posmenopáusicas; Revista Colombiana de Menopausia; 21 (1): 35 – 36; 2015.
  • Navarrete, R.; Bases Anatómicas y Fisiológicas del Sueño; Revista Ecuatoriana de Neurología; 15 (2 – 3); 2007.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.