Proprietățile ciupercilor negre și utilizările lor
Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias
Ciuperca neagră crește în mod natural în climatul tropical. Este comună în India și în unele insule din Pacific și se găsește în principal pe trunchiurile copacilor căzuți. Abia în ultimii ani oamenii au început să o cultive. Care sunt proprietățile ciupercilor negre și utilizările lor?
Aceste ciuperci au multe proprietăți benefice pentru sănătate, așa că sunt recomandate în contextul unei diete sănătoase. Îți vom spune tot ce trebuie să știi despre ciupercile negre, astfel încât să poți profita de beneficiile lor.
Proprietățile nutriționale ale ciupercilor negre
Această ciupercă are un conținut scăzut de calorii. Conține doar 20 kcal/100 g (4 oz). Oferă carbohidrați și un procent practic neglijabil de proteine și grăsimi. Cu toate acestea, se remarcă prin concentrația sa de fibre.
Îți recomandăm:
Din punct de vedere al micronutrienților, este o sursă importantă de sodiu, potasiu, calciu și fosfor. Caracteristica sa cea mai remarcabilă este prezența fitonutrienților antioxidanți.
Aplicații culinare
Ciuperca neagră este adesea folosită pentru sosuri. De asemenea, o poți adăuga în supe pentru a le îmbunătăți proprietățile organoleptice. În plus, este minunată în tocănițe, deoarece sporește aroma cărnii.
Ciupercile adaugă culoare și arome specifice bucatelor. De asemenea, oferă o textură specială, gelatinoasă.
Beneficiile ciupercilor negre pentru sănătate
Consumul de ciuperci negre poate aduce o serie de beneficii pentru sănătate. Îți vom arăta dacă aceste proprietăți au sau nu suport științific.
Întârzie îmbătrânirea
Plantele comestibile conțin fitonutrienți cu capacitate antioxidantă. Ciuperca neagră crește pe plante, deci nu face excepție și are o serie de pigmenți responsabili de culoarea sa. Îi cunoaștem ca antociani.
Există dovezi ce arată că acești compuși pot neutraliza formarea radicalilor liberi și reduce riscul de a dezvolta boli complexe. În plus, pot întârzia apariția îmbătrânirii premature.
Îmbunătățește funcționarea sistemului imunitar
Ciuperca neagră conține o cantitate semnificativă de compuși prebiotici. Aceștia nu sunt altceva decât fibre solubile care fermentează la nivel intestinal și susțin dezvoltarea sănătoasă a microbiotei.
Există o îmbunătățire vizibilă a funcționării sistemului imunitar, potrivit unui studiu publicat în Immunology and Cell Biology. Acest lucru se datorează faptului că relația dintre apărarea corpului și calitatea microbiotei este una strânsă. Microbiota acționează ca o barieră împotriva microorganismelor patogene.
Ciuperca neagră ar putea proteja ficatul
Aceasta este cea mai controversată afirmație. Cu toate acestea, există unele dovezi legate de aportul continuu de antioxidanți care promovează sănătatea ficatului. Antioxidanții ajută la modularea inflamației și la neutralizarea compușilor reziduali produși de ficat, facilitând astfel eliminarea acestora.
Îți recomandăm:
Contraindicații
În prezent, nu există efecte secundare cunoscute ale ciupercilor negre, deci este un produs sigur, iar comercializarea lor este legală în toate țările. Trebuie să le speli și să le gătești corect înainte de a le consuma pentru a elimina bacteriile sau murdăria. Este cel mai bun mod de a evita riscurile pentru sănătate.
Modalități de pregătire
Așa cum am menționat mai sus, cel mai bun mod de a găti ciuperca neagră este tăierea ei în bucăți mici și adăugarea în sosuri, orez, tocănițe și supe. Oferă aromă și culoare și îmbunătățește caracteristicile organoleptice ale oricărui fel de mâncare. Poți cumpăra și ciuperci negre deshidratate. Nu uita să le înmoi în apă înainte de a le găti, cu excepția cazului în care le adaugi în supă sau tocană.
Proprietățile ciupercilor negre sunt ideale pentru orice dietă
După cum poți vedea, ciuperca neagră este excelentă pentru sănătate, dar nu este comună în multe țări. O poți găsi în multe feluri de mâncare orientale și asiatice.
Cel mai adesea, vei găsi ciuperci negre conservate sau deshidratate. Aceste procese cresc durata de valabilitate a ciupercilor fără a le modifica prea mult caracteristicile organoleptice. Te încurajăm să le consumi pentru a beneficia de o cantitate semnificativă de antioxidanți.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Winter AN, Bickford PC. Anthocyanins and Their Metabolites as Therapeutic Agents for Neurodegenerative Disease. Antioxidants (Basel). 2019 Aug 22;8(9):333
- Pujari R, Banerjee G. Impact of prebiotics on immune response: from the bench to the clinic. Immunol Cell Biol. 2020
- Farzaei MH, Zobeiri M, Parvizi F, El-Senduny FF, Marmouzi I, Coy-Barrera E, Naseri R, Nabavi SM, Rahimi R, Abdollahi M. Curcumin in Liver Diseases: A Systematic Review of the Cellular Mechanisms of Oxidative Stress and Clinical Perspective. Nutrients. 2018
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.