Beneficiile cremei de brânză pentru sănătate - Doza de Sănătate
 

Beneficiile cremei de brânză pentru sănătate

Pe lângă faptul că este delicioasă, crema de brânză este și versatilă. O poți folosi pentru a prepara atât mâncăruri dulci, cât și sărate. Dar este crema de brânză benefică pentru dietă? Află răspunsul în acest articol!
Beneficiile cremei de brânză pentru sănătate
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Conform Codex Alimentarius, crema de brânză este o brânză moale, untoasă, nematurată și fără coajă. Textura este fină, densă și neaerată, iar brânza se întinde și se amestecă ușor cu alte alimente. Cu toate acestea, este exclusă adesea din dietele sănătoase din cauza conținutului său ridicat de grăsimi. Dar care sunt beneficiile cremei de brânză pentru sănătate? Este crema de brânză bună pentru tine?

De fapt, grăsimea din lapte poate avea anumite beneficii insuficient mediatizate, despre care vom vorbi mai târziu. De asemenea, crema de brânză și variațiile sale, cum ar fi cea frământată, aromată și altele, sunt folosite pentru a adăuga o aromă unică multor preparate dulci și sărate.

Mulți oameni mănâncă acest aliment datorită gustului, versatilității și texturii sale. Dar știi ce conține fiecare porție? Știi cum se face? Citește mai departe pentru a descoperi răspunsurile la aceste întrebări și multe altele!

Cum se face crema de brânză

Așa cum explică Journal of Dairy Science, materia primă pentru fabricarea acestui aliment este smântâna grasă sau un amestec de smântână și lapte. Crema de brânză este pasteurizată și transformată în picături foarte mici de grăsime. Se adaugă apoi bacteriile lactice. Producătorii fermentează brânza și o fac mai acidă.

După aceea, adaugă sare și anumiți aditivi, cum ar fi gelatina, amidonul și alți agenți de îngroșare și emulgatori, aprobați de Codex Alimentarius. În cele din urmă, adaugă un agent de întărire. Publicația Foods afirmă că acesta este o enzimă de origine vegetală sau animală care descompune proteinele din lapte pentru a le coagula.

Odată întărită, producătorii amestecă totul înainte de ambalarea la rece sau la cald. Conform Codex Alimentarius, crema de brânză conține 25 de grame de grăsime la 100 de grame de substanță uscată și 67% apă. Alte valori ale grăsimilor variază în funcție de preparat.

Beneficiile cremei de brânză la nivel nutrițional

Potrivit FoodData Central al Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite și PAHO/OMS, 100 de grame de cremă de brânză conțin următorii macro- și micronutrienți:

  • Apă: 54%
  • Grăsimi: 32%
  • Grăsimi saturate: 21,43%
  • Proteine: 7,1%
  • Glucide: 7,14%
  • Calorii: 321
  • Vitamina A: 300 micrograme de retinol
  • Riboflavină: 0,20 miligrame
  • Calciu: 71 miligrame
  • Fosfor: 104 miligrame

Acest produs lactat este bogat în grăsimi, 67% din ele fiind saturate. Conține mai puține proteine, calciu și fosfor decât alte brânzeturi. Este bogat în vitamina A.

Brânza light conține 67% apă, 7,8% proteine, 8% carbohidrați și 15% grăsimi. Conține mai puțină vitamina A decât crema tradițională de brânză (160 micrograme). De asemenea, conține 9% grăsimi saturate și 148 miligrame de calciu. Crema de brânză conține cu 40% mai puține calorii decât brânza standard.

Beneficiile cremei de brânză cu pâine
Crema de brânză este foarte versatilă, ceea ce înseamnă că o poți adăuga în diferite preparate.

Acizi grași

O parte a acizilor grași din crema de brânză au dimensiuni foarte mici, ceea ce favorizează absorbția intestinală. Profesorul Gaspar Ros susține că aceștia pot fi folosiți ca sursă rapidă de energie. Unul dintre ei este acidul butiric care, potrivit publicației Hospital Nutrition, aduce beneficii celulelor colonului și îmbunătățește sănătatea intestinală.

Tipuri de proteine

Crema de brânză conține cazeină și proteine ​​din zer. Un grup de experți susține că acestea au o mare valoare biologică, deoarece conțin mulți aminoacizi esențiali, cum ar fi lizina. Totuși, conținutul de proteine ​​al cremei de brânză nu este suficient pentru ca aceasta să fie recomandată în dietele bogate în proteine.

Carbohidrați

Bacteriile lactice adăugate în timpul producției degradează majoritatea carbohidraților din acest produs. Potrivit revistei Agricultural Matters, aceste microorganisme transformă lactoza în acid lactic, ceea ce previne dezvoltarea bacteriilor cauzatoare de boli.

Vitamine

Vitamina principală din cremă de brânză este vitamina A. Aceasta este importantă pentru dezvoltarea ochilor, creșterea oaselor și sistemul imunitar. O porție oferă 84 micrograme de retinol, ceea ce reprezintă 10% din cantitatea zilnică recomandată, conform publicației ALAN.

Minerale

Ca și în alte brânzeturi, calciul și fosforul sunt cele mai întâlnite minerale. Însă acestea se găsesc în cantitate mai mică, deoarece crema de brânză conține mai puține proteine. O porție de 30 de grame pe zi abia acoperă 2% din aportul recomandat de calciu.

Calorii

Crema de brânză tradițională are multe calorii. 28 de grame pe o felie de pâine sau pe un biscuit reprezintă 90 de calorii. Trebuie să acorzi atenție aportului energetic al acestui produs.

Cum se folosește crema de brânză în bucătărie

Textura și aroma cremei de brânză sunt cele mai importante atuuri culinare ale acestui delicios produs lactat. O poți folosi pentru a prepara atât mâncăruri dulci, cât și sărate.

Cel mai obișnuit mod de a o utiliza este să o întinzi pe prăjituri, pâine prăjită și biscuiți sau să o folosești ca ingredient în umpluturi, peste cartofi la cuptor sau în sandvișuri.

De asemenea, poți face dressinguri delicioase și cremoase și o poți servi cu paste, pește, pui sau legume. Dacă o combini cu condimente, aroma va fi explozivă.

La coacere, este perfectă pentru umpluturi și toppinguri, cum ar fi rețeta de tort cu morcovi. Înghețatele folosesc cremă de brânză ca bază, combinată cu fructe asortate. Negresele și prăjiturile cu brânză au un gust uimitor atunci când sunt preparate cu acest produs.

După cum subliniază Brighenti și alți cercetători, caracteristicile cremei de brânză o transformă într-un produs ideal pentru cremozitatea texturilor. Adăugarea a două linguri la foietaj și focaccia face preparatele mai moi și mai dense.

Poți îndrăzni să experimentezi în bucătărie cu acest aliment. De exemplu, un smoothie de fructe sau legume cu cremă de brânză va fi mai fin. Lasă-ți imaginația să zburde!

Beneficiile cremei de brânză pentru sănătate

În plus față de aportul său nutrițional, acest produs are câteva beneficii pe care le vom discuta mai jos.

Poate fi un potențial probiotic

Potrivit Organizației Mondiale a Gastroenterologiei (WGO), probioticele sunt microorganisme care ar putea îmbunătăți sănătatea intestinală și funcția imună.

Potrivit Journal of Biological and Health Sciences, această brânză este fermentată cu anumite microorganisme din genul Lactobacillus, care pot avea o funcție probiotică și care sunt considerate sigure. Unele lucrări arată rezultatele utilizării de Lactobacillus casei ca probiotic pentru a-i oferi produsului lactat o calitate optimă.

Este săracă în lactoză

Mulți oameni nu tolerează lactoza din lapte, deoarece le lipsește enzima care o descompune în intestine. Acest lucru provoacă balonare, gaze și diaree. Cu toate acestea, revista Nutrients clarifică faptul că unele persoane intolerante pot consuma până la 12 grame de lactoză pe zi.

30 grame de cremă de brânză conțin până la 2 grame de lactoză. Atât timp cât cei care suferă de intoleranță la lactoză o consumă cu moderație, nu ar trebui să aibă probleme. Cu toate acestea, nu există încă studii privind efectul cremei de brânză la acest tip de pacienți.

Este bogată în antioxidanți

Astiasarán și Martínez au declarat în cartea lor că grăsimea din lapte conține carotenoizi, cum ar fi beta-carotenii, luteina și zeaxanthina. Young și Loug menționează activitatea lor antioxidantă, blocând acțiunea radicalilor liberi și posibilele leziuni celulare. Unii caroteni au efecte directe asupra sănătății ochilor.

Fată care refuză un pahar de lapte
Crema de brânză poate fi consumată de cei care suferă de intoleranță la lactoză, deoarece aceștia pot să ingereze mai puțin de 12 grame de substanță pe zi.

Contraindicații ale cremei de brânză

Are acest aliment contraindicații? Da, inclusiv următoarele:

Acesta este un produs lactat cu conținut scăzut de proteine

O porție normală de cremă de brânză conține doar 2 grame de proteine. Astfel, spre deosebire de alte brânzeturi, cum ar fi telemeaua de capra sau brânza cheddar, care conțin 7 grame per porție, nu este recomandată în dietele bogate în proteine.

Aportul de grăsimi saturate este ridicat

Crema de brânză este bogată în grăsimi saturate. O porție de 28 de grame acoperă 30% din valoarea zilnică recomandată la un aport de 2.000 de calorii.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă reducerea grăsimilor saturate la mai puțin de 10% din aportul total de energie pentru a preveni bolile cronice.

Crema de brânză este un aliment bogat în calorii

Acest aliment este foarte caloric, ceea ce înseamnă că nu este inclus în curele de slăbire. Dacă vrei să slăbești, ar trebui să eviți felurile de mâncare în care crema de brânză este ingredientul principal. Experții recomandă înlocuirea acesteia cu cremă de brânză light (cu conținut scăzut de grăsimi).

Are o durată de valabilitate foarte scurtă

În ciuda faptului că crema de brânză este pasteurizată și nu conține microorganisme patogene, Choi și alți autori afirmă că aportul său ridicat de apă poate crește riscul de contaminare și scurta durata de valabilitate.

Conform anumitor dovezi, aceasta are o durată de valabilitate de 2 săptămâni și trebuie păstrată în frigider după deschidere.

Te avantajează beneficiile cremei de brânză?

Proprietățile culinare și utilizările acestui aliment care oferă arome unice multor preparate sunt incontestabile. Totuși, crema de brânză este hrănitoare?

Consumată cu moderație, este o sursă de energie și vitamina A, cu conținut scăzut de lactoză. Poți înlocui crema tradițională de brânză bogată în grăsimi saturate și calorii cu alte versiuni ușoare pentru a urma în continuare o dietă sănătoasă.

Deși adăugarea de bacterii probiotice în compoziție poate să o facă mai competitivă pe piața produselor lactate care promovează sănătatea, experții trebuie să efectueze mai multe studii în acest sens.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sainani, M. R., Vyas, H. K., & Tong, P. S. (2004). Characterization of Particles in Cream Cheese. Journal of Dairy Science, 87(9), 2854–2863.
  • Guía Práctica de la Organización Mundial de Gstroenterología: Probióticos y prebióticos. 2011. Disponible en: https://www.worldgastroenterology.org/UserFiles/file/guidelines/probiotics-spanish-2011.pdf.
  • Manrique Vergara, David, & González Sánchez, María Eugenia. (2017). Ácidos grasos de cadena corta (ácido butírico) y patologías intestinales. Nutrición Hospitalaria34(Supl. 4), 58-61.
  • Granados-Conde, C., González Cuello, R., Galindo W., Pérez D., Pájaro-Castro, N. Obtención de queso crema con propiedades funcionales suplementado con sólidos de lactosuero e inoculado con Lactobacillus casei. ORINOQUIA. 2016,  20 (2), 40-46.
  • Gutiérrez-Méndez, N., Balderrama-Carmona, A., García-Sandoval, S. E., Ramírez-Vigil, P., Leal-Ramos, M. Y., & García-Triana, A. (2019). Proteolysis and Rheological Properties of Cream Cheese Made with a Plant-Derived Coagulant from Solanum elaeagnifoliumFoods (Basel, Switzerland)8(2), 44.
  • Parra H., Ricardo A.; Fonseca S., Eliana G. PARRA H., Ricardo A.; FONSECA S., Eliana G. Características fisicoquímica, proximal y sensorial de un queso tipo crema saborizado. Vitae. 2012,vol. 19, núm. 1, S216-S218.
  • Brighenti M, Govindasamy-Lucey S, Jaeggi JJ, Johnson ME, Lucey JA. Effects of processing conditions on the texture and rheological properties of model acid gels and cream cheese. J Dairy Sci. 2018 Aug;101(8):6762-6775.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.