Rețetă de labneh de casă delicioasă

Labneh sau brânza din iaurt este o alternativă de cremă de brânză din Orientul Mijlociu. Este perfect pentru mâncăruri dulci sau sărate.
Rețetă de labneh de casă delicioasă

Ultima actualizare: 14 Mai, 2021

Există o cremă de brânză sănătoasă, ușoară și aromată? Da! Există multe opțiuni, inclusiv o rețetă de labneh sau brânză de iaurt. Această opțiune delicioasă este ușor de făcut acasă!

Dacă vrei să afli cum să faci labneh pas cu pas, citește acest articol. Vei obține o brânză sănătoasă tartinabilă pe care o poți condimenta după bunul plac pentru a-i varia aroma.

Rețetă de labneh de casă: un deliciu mediteranean

Rețetă de labneh cu rodie
Labneh sau brânza de iaurt se face din iaurt și sare și necesită timp și răbdare.

Această brânză cremoasă este folosită în mâncărurile tradiționale ale unor țări precum Siria, Turcia, Iordania, Liban sau Grecia. Deși îl poți găsi în magazine, mulți oameni decid să facă labneh acasă.

Este o rețetă simplă din mai multe motive. Ai nevoie doar de două ingrediente: iaurt și sare. De asemenea, vei avea nevoie doar de câteva ustensile de bucătărie, iar rețeta nu necesită căldură. Timpul și răbdarea îți vor oferi rezultate uimitoare!

Datorită consistenței sale și aromei neutre, brânza labneh este foarte versatilă. La fel ca hummusul, este perfectă pe pâine simplă, pâine prăjită sau legume. De asemenea, o poți folosi ca topping cremos pentru sandvișuri sau salată. Suntem siguri că îți va plăcea, deoarece este ușor de făcut și versatilă.

Rețetă de labneh de casă

La fel ca în cazul tuturor rețetelor, cantitățile pot varia în funcție de câte persoane vor mânca și de cât de mult vei avea nevoie pentru masa aleasă.

Ingredientele și materialele de care ai nevoie

  • 500 g de iaurt simplu
  • 1/4 linguriță de sare
  • Pentru servire: ulei de măsline extravirgin, condimente sau ierburi proaspete după gust
  • Țesătură de bumbac groasă, tifon împăturit sau material textil similar (în caz contrar, iaurtul va scurge)
  • 1 castron mare
  • 1 filtru mare

Mod de preparare

  • În primul rând, întinde pânza peste strecurătoare. Cel mai bine este ca aceasta din urmă să fie din plasă fină. Pune-o deasupra vasului, astfel încât să existe suficient spațiu la mijloc pentru a scurge iaurtul.
  • Toarnă iaurtul într-un recipient, adaugă sarea și amestecă cu ajutorul unui tel.
  • Toarnă iaurtul pe pânză. Strânge bine și leagă pânza cu o bucată de sfoară sau prinde-o cu un clește. Pune-o în frigider.
  • Dacă vrei să obții o cremă tartinabilă, 8 sau 10 ore de drenaj sunt suficiente. Scoate iaurtul și pune-i ulei de măsline și condimente sau ierburi proaspete (după gust). Dacă nu vei mânca imediat, pune preparatul într-un recipient etanș.
  • De asemenea, îl poți face mai dens drenându-l mai mult, între 24 și 36 de ore. Apoi, fă biluțe de brânză cu ajutorul unei linguri. Pune-le într-un borcan de sticlă cu ulei de măsline și alte condimente dacă vrei să simți mai multă aromă.

Unii oameni folosesc lapte integral pentru rețetă. Dacă îți place mai mult această opțiune, fierbe pur și simplu laptele de vacă proaspăt muls și apoi amestecă-l cu iaurtul. Rezultatul va fi la fel de delicios și cremos.

Cum se consumă labneh sau brânza din iaurt

Rețetă de labneh de casă delicios
Poți mânca labneh cu pâine prăjită, pită, legume sau alte preparate dulci și sărate.

Poți adăuga această brânză de iaurt fie în preparatele dulci, fie în cele sărate. Este folosită adesea în mezze sau aperitivele clasice din țările mediteraneene sau Orientul Mijlociu. De fapt, este un ingredient al unui mic dejun tipic făcut cu măsline, roșii și castraveți.

Oamenii întind labneh pe pită, pâine prăjită sau legume, la fel ca humusul sau baba ghanoush.

Poți folosi labneh pentru a face sosuri pentru salate. Este o idee bună să-l condimentezi cu alte ingrediente: ierburi proaspete, condimente sau nuci zdrobite. Adăugarea de chimen sau za’atar este modalitatea perfectă de a obține aroma originală a rețetelor orientale.

De asemenea, unii oameni folosesc labneh pentru a face cheesecake. Dacă vrei să prepari un desert, acest ingredient se potrivește perfect cu fructe, compoturi, nuci sau puțină miere.

O altă opțiune sunt biluțele labneh condimentate, pe care le poți tăia și adăuga în salate, servi ca aperitiv cu susan sau adăuga în paste.

Mai multe lucruri de reținut pentru a prepara cu succes această rețetă

Pentru a obține cele mai bune rezultate, alege un iaurt de calitate. Materia primă este un punct cheie pentru succesul rețetei. Optează pentru un iaurt care conține lapte integral și fermenâi lactici, fără alte ingrediente adăugate.

Acest fel de mâncare este preparat cu iaurt din lapte de oaie sau de vacă în țările în care este considerat tradițional. Cu toate acestea, poți utiliza și iaurt de capră, dacă preferi. Laptele de vacă îi conferă o aromă fină și neutră. Trebuie să folosești lapte fermentat și iaurturi proteice cu grăsime și 0% zahăr.

Poți alege chiar și iaurt degresat integral. Cu toate acestea, alegerea iaurtului cu conținut scăzut de grăsimi va avea ca rezultat un labneh mai fad, nu cremos. Iaurtul grecesc (fără zahăr adăugat) sau iaurtul de casă sunt alte opțiuni recomandate.

Trebuie să păstrezi labneh în frigider după preparare. În cazul rețetei clasice, poate rezista până la 3 sau 4 zile dacă este depozitat într-un recipient etanș. Marinat în ulei de măsline, poate rezista puțin mai mult și poate fi consumat timp de 1 lună.

Este o idee bună să-l scoți din frigider cu aproximativ 15 minute înainte de a-l mânca pentru a-i scădea puțin temperatura, astfel încât să-i simți mai bine gustul.

S-ar putea să te intereseze...
3 rețete de iaurt înghețat pe care să le încerci acasă
Doza de SănătateCitește-l în Doza de Sănătate
3 rețete de iaurt înghețat pe care să le încerci acasă

%%excerpt%% Dacă îți place să pregătești diverse preparate delicioase pentru tine și familia ta, vei fi încântată de aceste trei rețete de iaurt înghețat.



  • Al-Kadamany E, et al. Determination of shelf life of concentrated yogurt (labneh) produced by in-bag straining of set yogurt using hazard analysis. Journal of dairy science. Mayo 2002. 85(5):1023-30.
  • Atamian S, et al. The characterization of the physicochemical and sensory properties of full-fat, reduced-fat and low-fat bovine, caprine, and ovine Greek yogurt (Labneh). Food science & nutrition. Marzo  2014. 2(2):164-73.