Proprietățile și beneficiile grâului kamut - Doza de Sănătate
 

Proprietățile și beneficiile grâului kamut

Astăzi, vom discuta despre proprietățile și beneficiile kamutului. Această cereală a câștigat popularitate în ultimii ani datorită proprietăților sale nutritive.
Proprietățile și beneficiile grâului kamut
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Kamut sau grâul Khorasan este o plantă care cultivată în Africa de mii de ani, care își croiește treptat drumul către dieta occidentală. Proprietățile și beneficiile grâului kamut devin din ce în ce mai cunoscute. Prin urmare, este o opțiune foarte atractivă pentru a înlocui grâul clasic.

Este important de menționat faptul că poziția experților în ceea ce privește consumul multor cereale s-a schimbat în ultima vreme. Aceștia consideră că anumite alimente, precum grâul clasic, nu sunt o opțiune sănătoasă din cauza gradului ridicat de rafinare. În schimb, soiurile de cereale integrale fără zaharuri adăugate, inclusiv kamutul, câștigă teren.

Diferențele dintre kamut și grâul comun

Kamutul și grâul au anumite utilizări comune. De exemplu, ambele pot fi ingredientul principal al pastelor. Cu toate acestea, diferențele sunt remarcabile. Kamutul are un bob mult mai mare, dar este mult mai ușor de digerat.

Una dintre principalele diferențe este faptul că grâul kamut are un conținut mai mare de proteine, ajungând la 15 grame de proteine ​​la 100 de grame. Este important să ne amintim faptul că acești nutrienți sunt esențiali pentru o sănătate musculară adecvată, potrivit cercetărilor publicate în revista Nutrients.

Kamutul conține o cantitate mai mare de vitamine, printre care se remarcă vitamina A. Acest nutrient este benefic pentru sănătatea vizuală, reducând riscul de dezvoltare a patologiilor maculare.

În ceea ce privește carbohidrații, grâul clasic și kamutul nu prezintă diferențe semnificative. Însă kamutul ridică mai puțin nivelul glicemiei. Este necesar să luăm în considerare faptul că grâul clasic este consumat, de obicei, foarte rafinat, un aspect deloc benefic bun pentru nivelul zahărului în sânge.

Spice de grâu copt
În general, oamenii consumă grâul foarte rafinat, motiv pentru care nutriționiștii recomandă tot mai des aportul de kamut.

Proprietățile și beneficiile grâului kamut

Mai jos, vom trece în revistă proprietățile și beneficiile grâului kamut atunci când este inclus într-o dietă sănătoasă și echilibrată.

Oferă energie de calitate

Carbohidrații sunt esențiali, mai ales în dieta unui sportiv. Ei reușesc să furnizeze energia necesară pentru declanșarea metabolismului anaerob, necesar pentru depunerea eforturilor maxime.

În cazul persoanelor sedentare, nevoia de carbohidrați este mai mică. Însă îi poți consuma în continuare, fără a provoca daune sănătății. Pentru a atinge acest obiectiv, trebuie să stabilești cantitățile necesare și să alegi carbohidrați cu un indice glicemic scăzut, precum cei din kamut.

Îmbunătățește sănătatea intestinală

Kamutul se remarcă prin conținutul său de fibre. Acestea sunt esențiale pentru susținerea sănătății intestinale. De fapt, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Food Sciences and Nutrition, kamutul poate preveni episoadele de constipație și, în același timp, reduce riscul de cancer de colon.

Este important să reții necesitatea de a include atât fibre solubile, cât și fibre insolubile în dieta zilnică. Kamutul este o sursă excelentă de fibre insolubile, așadar completează cu succes aportul de fibre provenite din alte cereale, cum ar fi ovăzul, ce conține beta-glucani.

Este antioxidant

Capacitatea antioxidantă a kamutului provine din conținutul său de vitamina A. După cum am menționat deja, acest nutrient este capabil să protejeze sănătatea oculară și, de asemenea, să lupte împotriva inflamației sau formării de radicali liberi. O cantitate optimă de vitamina A este asociată, de exemplu, cu un risc mai mic de a dezvolta boli hepatice.

Contribuie la controlul colesterolului

Am menționat deja cu alte ocazii faptul că dieta are o influență limitată asupra nivelului colesterolului seric. Cu toate acestea, fibrele joacă un rol important atunci când vine vorba de modificarea profilului lipidic. Kamutul poate reduce nivelul colesterolului total, deși nu într-un mod dramatic.

Totuși, scăderea excesivă a colesterolului nu este bună pentru sănătate. Știința a demontat în ultimii ani mitul conform căruia doar profilul lipidic este un bun indicator al riscului bolilor cardiovasculare – cu excepția cazului în care ai niveluri extrem de ridicate de lipoproteine.

Îmbunătățește funcția imună

Dintre micronutrienții prezenți în kamut, trebuie să menționăm în mod special zincul. Acest mineral poate regla producția de testosteron la bărbați și acționează pentru a asigura buna funcționare a sistemului imunitar. Dozele corecte de zinc administrate zilnic vor reduce riscul de a suferi de boli infecțioase.

Însă, în ciuda beneficiilor sale, trebuie să menționăm faptul că grâul kamut conține gluten. Prin urmare, nu este potrivit pentru persoanele cu boală celiacă, alergii sau intoleranță la gluten – la fel ca grâul comun. Cu toate acestea, nu este recomandat să elimini glutenul din alimentație, cu excepția cazului în care medicul îți spune să faci acest lucru.

Beneficiile grâului kamut sub formă de făină
Kamutul conține vitamina A, fibre alimentare și zinc în cantități importante.

Cum se folosește kamutul în bucătărie

Poți folosi kamut la fel ca orice alte cereală, adică gătind-ul în apă. Trebuie doar să-l speli foarte bine înainte de a-l pune în oală.

După prepararea conform informațiilor de pe ambalaj, boabele de kamut vor fi fragede și gata de utilizare ca garnitură sau ca ingredient principal pentru salată.

De asemenea, poți cumpăra făină de kamut pentru a face paste sau pâine. Însă rețetele care folosesc acest ingredient au o anumită complexitate generată de capacitatea de fermentare a acestei făini.

Proprietățile și beneficiile grâului kamut: concluzie

Datorită proprietăților sale nutritive, kamutul câștigă popularitate în bucătăria occidentală. Consumul său regulat oferă beneficii pentru sănătate, care sunt mult mai importante decât cele ale grâului comun, care se remarcă negativ prin nivelul ridicat de rafinare.

De asemenea, kamutul are avantajul de a fi foarte simplu de pregătit. Poate fi servit alături de aproape orice mâncare proteică, la fel ca orezul sau quinoa. De asemenea, se combină foarte bine cu legumele.

Îți recomandăm să-l testezi și, dacă îți place, să înlocuiești grâul clasic din dietă cu grâu kamut!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Landi F., Calvani R., Tosato M., Martone AM., et al., Protein intake and muscle health in old age: from biological plausibility to clinical evidence. Nutrients, 2016.
  • Saari JC., Vitamin A and vision. Subcell Biochem, 2016. 81: 231-259.
  • Gianfredi V., Salvatori T., Villarini M., Moretti M., et al., Is dietary fibre truly protective against colon cancer? a systematic review and meta analysis. Int J Food Sci Nutr, 2018. 69 (8): 904-915.
  • Leelakanok N., D’Cunha RR., Sutamtewagul G., Schweizer ML., A systematic review and meta analysis of the association between vitamin A intake, serum vitgamin A, and risk of liver cancer. Nutr Healht, 2018. 24 (2): 121-131.
  • García, Fernando O. “Avances en el Manejo Nutricional del Cultivo de Trigo.” Actas Congreso “A Todo Trigo”. FCEGAC. Mar del Plata. 2004.
  • Gilarte, Yanisel Cruz. “Sobre las asociaciones entre los lípidos séricos y el riesgo cardiovascular.” Revista Cubana de Alimentación y Nutrición 28.1 (2018): 27.
  • Šuligoj, Tanja, et al. “Evaluation of the safety of ancient strains of wheat in coeliac disease reveals heterogeneous small intestinal T cell responses suggestive of coeliac toxicity.” Clinical Nutrition 32.6 (2013): 1043-1049.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.