Logo image
Logo image

Proprietățile și beneficiile laptelui vegetal

4 minute
Pentru cei care sunt intoleranți la lactoză, există o gamă largă de lapte vegetal care poate înlocui laptele de vacă. De ce îl recomandă experții? Care sunt beneficiile sale? Astăzi, îți vom spune tot ce trebuie să știi despre laptele vegetal.
Proprietățile și beneficiile laptelui vegetal
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Varietățile de lapte vegetal sunt produse care au devenit din ce în ce mai populare și utilizate în ultimii ani. Mulți le aleg pentru a înlocui laptele de vacă, deoarece sunt o opțiune excelentă pentru cei care sunt intoleranți la lactoză. Cu toate acestea, este important să ai în vedere anumite lucruri în ceea ce privește etichetarea laptelui vegetal, pentru a garanta o bună calitate nutrițională. Așadar, care sunt beneficiile laptelui vegetal? Când este recomandat consumul acestuia? Acestea sunt doar câteva dintre numeroasele întrebări pe care oamenii le au cu privire la aceste băuturi.

Pentru o înțelegere mai clară, vom discuta despre proprietățile, beneficiile și utilizările laptelui vegetal.

Laptele vegetal: un substitut pentru laptele de origine animală

Laptele este o substanță cu o densitate nutrițională ridicată. Cu toate acestea, nu este o opțiune bună pentru persoanele care au dezvoltat intoleranță la lactoză. Există tipuri de lapte cărora le lipsește acest zahar ce provoacă disconfort, dar proprietățile lor organoleptice nu sunt aceleași. Prin urmare, diferența de gust poate fi neplăcută pentru anumite persoane.

În aceste cazuri, laptele vegetal reprezintă o alternativă excelentă, având în vedere nutrienții pe care îi oferă. Conținutul său de proteine și grăsimi este inferior, dar, atât timp cât nu conține zaharuri adăugate, este potrivit pentru dietele hipocalorice.

Ocazional, laptele vegetal este îmbogățit cu substanțe nutritive esențiale, precum vitaminele B. Potrivit unui studiu publicat în revista Sub-celular Biochemistry, aceste vitamine sunt importante atunci când vine vorba de metabolizarea energiei. Introducerea lor în dietă în cantități corecte reduce riscul de deteriorare a celulelor și a ADN-ului.

Îți recomandăm:

Laptele de cânepă: nutrienți, beneficii și o rețetă

Some figure
Laptele vegetal poate fi o opțiune bună pentru înlocuirea laptelui de vacă în cazul persoanelor care au intoleranță la lactoză.

Beneficiile laptelui vegetal

Laptele vegetal este mai ușor de digerat

Una dintre cele mai cunoscute proprietăți ale băuturilor vegetale este faptul că sunt ușor de digerat. Având în vedere că aceste produse au un conținut scăzut de grăsimi și proteine, ele trec prin sistemul gastric mai repede și fără a provoca disconfort. Prin urmare, sunt o alegere excelentă pentru cafea sau shake-uri în cazul celor care suferă de dureri de stomac sau intestine. Laptele vegetal se combină perfect cu fructele, așadar îl poți folosi și pentru a prepara smoothie-uri.

Cu toate acestea, dacă ai tendința de a suferi de probleme legate de tranzitul intestinal sau procesul de digestie, ar trebui să consulți mai întâi un specialist în domeniul sănătății. Ocazional, aceste tulburări sunt asociate cu disbioza intestinală. Potrivit unui studiu apărut în Journal of Biomedical Science, suplimentarea cu probiotice poate ajuta la corectarea problemei.

Laptele vegetal conține proteine

Proteinele prezente în laptele vegetal nu au o valoare biologică ridicată. Mai mult, proporția lor este mai mică decât cea a proteinelor din ​​laptele de vacă.

Laptele vegetal este o opțiune excelentă pentru cei care urmează o dietă vegană, deoarece contribuie la satisfacerea necesarului zilnic de proteine. Cu toate acestea, este important să reții faptul că proteinele sale nu au o valoare biologică ridicată și nu conțin aminoacizi esențiali. Totuși, digestibilitatea sa este îmbunătățită.

Prin urmare, laptele vegetal nu ar trebui să fie singura sursă de proteine ​​a unei persoane. Mai degrabă, ar trebui să fie combinat cu alte produse vegetale care conțin acest micronutrient. Pentru a garanta un aport optim, trebuie să urmezi indicațiile unui nutriționist.

Îți recomandăm și:

Rețete de smântână lichidă vegetală

Ferește-te de băuturile care conțin zahăr

Când vine vorba de achiziționarea de băuturi vegetale, ar trebui să acorzi o atenție specială etichetelor nutriționale. Anumite tipuri de lapte vegetal conțin zaharuri adăugate. Aceste ingrediente îmbunătățesc aroma laptelui, dar reduc semnificativ calitatea nutrițională a acestuia.

Potrivit unui studiu publicat în revista Advances in Nutrition, consumul de zaharuri simple în exces crește riscul de a dezvolta boli metabolice. Prin urmare, adăugarea de carbohidrați în laptele vegetal poate afecta sănătatea și crește riscul de a dezvolta diabet.

Citirea cu atenție a etichetelor nutriționale ale acestor produse este esențială. În acest fel, poți alege sortimentele care nu conțin zaharuri adăugate. Mai mult, ar trebui să consumi laptele vegetal care conține o proporție mai mare de produse vegetale, cum ar fi orezul sau ovăzul.

Some figure
Laptele de ovăz și orez iese în evidență grație aromei plăcute. Mai mult, nu conține zaharuri adăugate și poate înlocui laptele clasic în multe rețete.

Poți include lapte vegetal în dieta ta obișnuită

Experții nu recomandă înlocuirea laptelui de vacă cu lapte vegetal dacă nu este nevoie (de exemplu, în caz de intoleranță la lactoză sau alergie la proteinele din lapte). Cu toate acestea, poți include în continuare aceste lapte în dieta ta zilnică.

Atunci când obiectivul tău este de avea o bază lichidă aromată pentru un shake sau un smoothie, băuturile vegetale sunt mai ușor de digerat decât produsele lactate. În orice caz, nu uita să alegi sortimente fără zahăr adăugat. În caz contrar, vei consuma un produs care nu are valoare nutrițională.

În cele din urmă, nu uita că anumite tipuri de lapte vegetal sunt îmbogățite cu vitamine și minerale. Aceste produse sunt deosebit de benefice atunci când vine vorba de prevenirea deficiențelor nutriționale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Mikkelsen K., Apostolopoulos V., B Vitaminas and ageing. Subcell Biochem, 2018. 90: 451-470.
  • Johnson RJ., Sánchez Lozada LG., Andrews P., Lanaspa MA., Perspective: a historical and scientific perspective of sugar and its relation with obesity and diabetes. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 412-422.
  • Tsai YL., Lin TL., Chang CJ., Wu TR., Lai WF., et al., Probiotics, prebiotics and amelioration of diseases. J Biomed Sci, 2019.
  • Vanga SK, Raghavan V. How well do plant based alternatives fare nutritionally compared to cow’s milk?. J Food Sci Technol. 2018;55(1):10-20. doi:10.1007/s13197-017-2915-y
  • Rizzo G, Baroni L. Soy, Soy Foods and Their Role in Vegetarian Diets. Nutrients. 2018;10(1):43. Published 2018 Jan 5. doi:10.3390/nu10010043
  • Aboulfazli, F., Shori, A. B., & Baba, A. S. (2016). Effects of the replacement of cow milk with vegetable milk on probiotics and nutritional profile of fermented ice cream. LWT, 70, 261–270. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2016.02.056

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.