Logo image
Logo image

Proprietățile și utilizările schinelului

4 minute
Schinelul este utilizat în medicina naturală pentru a stimula producția și digestia laptelui matern. Ce alte utilizări mai are?
Proprietățile și utilizările schinelului
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2022

Schinelul (Cnicus benedictus) este o plantă cu flori care aparține familiei Asteraceae/Compositae. Provine din regiunea mediteraneană, deși astăzi este distribuit în regiuni din Statele Unite, Australia și America de Sud. Care sunt proprietățile și utilizările schinelului?

Planta se caracterizează prin frunzele sale păroase, care seamănă cele ale păpădiei. De asemenea, are o tulpină ramificată și flori galbene, care sunt adesea utilizate în scopuri medicinale. Nu trebuie confundată cu ciulinul de lapte (Silybum marianum), care este adesea folosit ca adjuvant în tulburările hepatice. Deci, la ce servește? Vom explica mai jos.

Proprietățile și utilizările schinelului

Un studiu din 2016 afirmă că schinelul (sau iarba amară) conține glicozide lactonice sesquiterpenice, triterpenoide, lignani, flavonoizi, taninuri, uleiuri esențiale, oligoelemente și alte substanțe cu potențial farmacologic. Datorită acestui fapt, i se atribuie proprietăți antimicrobiene, antiinflamatoare, vindecătoare și digestive.

Printre altele, conține un compus activ numit cnicin, care pe lângă faptul că îi conferă gustul amar, acționează ca un antibiotic, hipoglicemiant, diuretic, colagog și antitumoral. Cu toate acestea, nu există suficiente studii clinice pentru a determina eficacitatea acestei plante împotriva multor boli în care este utilizată. Prin urmare, schinelul trebuie utilizat cu precauție.

Alăptare

În medicina naturistă, schinelul este adesea sugerat ca galactagog, adică stimulent al laptelui matern. Conform literaturii populare, planta stimulează producția de prolactină sau oxitocină, hormoni cheie pentru alăptare. Cu toate acestea, nu există studii medicale care să dovedească acest mecanism.

O recenzie publicată în Jurnalul Ochsner vorbește despre istoria utilizării schinelului ca posibil galactagog. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii clinice pentru a determina dacă funcționează cu adevărat.

Some figure
Utilizarea schinelului în alăptare este anecdotică, deoarece nu există suficiente dovezi științifice care să o susțină.

Digestie

Datorită conținutului său de cinchine, această plantă poate fi de ajutor împotriva dificultăților digestive. Așa cum a explicat un studiu publicat în Journal of the Chemical Chemical Society, această substanță stimulează producția de salivă și acid gastric. Prin urmare, consumul său ar putea contribui la procesul digestiv și la prevenirea bolilor gastrice.

Tuse

Taninurile, ca și uleiurile esențiale volatile ale plantei, par să acționeze ca expectoranți. Din acest motiv, schinelul este folosit ca aliat pentru a dilua excesul de flegmă. În acest sens, nu există date științifice. Cu toate acestea, se crede că poate fi un adjuvant împotriva infecțiilor respiratorii.

Infecții bacteriene

Proprietățile antimicrobiene ale schinelului sunt utilizate pentru prevenirea și tratamentul infecțiilor bacteriene. Cercetările sugerează că acestea pot inhiba înmulțirea bacteriilor comune, cum ar fi Staphylococcus aureus.

La fel, un studiu publicat în Journal of Medicinal Chemistry arată că cnicina conținută în plantă încetinește proliferarea bacteriană, deoarece blochează enzimele care permit replicarea.

Vă recomandăm:

10 remedii naturiste pentru steatoza hepatică

Utilizările schinelului: alte întrebuințări mai puțin cunoscute

Tradițional, schinelul are și alte aplicații în medicina alternativă. Cu toate acestea, deocamdată nu există dovezi concrete cu privire la aceste efecte:

  • Diaree
  • Cancer
  • Creșterea fluxului de urină
  • Diabet
  • Artrită
  • Hipertensiune arterială

Riscuri și efecte secundare ale schinelului

Până în prezent, nu există suficiente informații despre posibilele efecte secundare ale schinelului. Este considerat sigur atunci când este utilizat sub formă de ceai.

Totuși, consumul a mai mult de 6 grame pe zi poate duce la dureri de stomac, greață și vărsături. La fel se întâmplă și cu suplimentele și tincturile. Din cauza compoziției sale, consumul nu se recomandă în următoarele cazuri:

  • Pacienți cu boli inflamatorii intestinale (boala Crohn și colită ulcerativă)
  • Femei gravide
  • Copii
  • Pacienți care iau medicamente diuretice sau antiacide
  • Istoric de alergie la ambrozie sau plante înrudite
Some figure
Limita zilnică de utilizare pentru ciulinul binecuvântat este de 6 grame.

Recomandări pentru utilizările schinelului și forme de prezentare

Nu există nicio recomandare specifică pentru utilizarea corectă a schinelului. Suplimentele vin adesea în doze cuprinse între 300 și 450 de miligrame. Nu depășiți 5 grame, deoarece poate fi iritant pentru stomac.

În general, ceaiul se face cu o linguriță sau două de plantă uscată la cana de apă fierbinte. Alte forme de prezentare sunt tinctura, realizată într-o bază de alcool sau oțet, și capsulele.

Vă recomandăm:

Remedii pentru calculii biliari 100% naturale

Ce trebuie să aveți în vedere dacă veți consuma schinel?

Proprietățile schinelului nu au fost studiate în detaliu. Din acest motiv, remediile derivate din plante nu sunt aprobate de Food and Drug Administration (FDA). Trebuie să aveți grijă atunci când cumpărați aceste remedii.

În mod similar, dacă aveți boli subiacente sau sunteți sub tratament medical, este mai bine să consultați un specialist. Nu trebuie ignorat faptul că elementele vegetale pot interacționa cu medicamentele sau pot provoca anumite complicații.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Al-Snafi, AE (2016). Los componentes y la farmacología de Cnicus Benedictus-A Review.
  • Bazzano AN, Hofer R, Thibeau S, Gillispie V, Jacobs M, Theall KP. A Review of Herbal and Pharmaceutical Galactagogues for Breast-Feeding. Ochsner J. 2016;16(4):511-524.
  • Tešević, V., Milosavljević, S., Vajs, V., Janaćković, P., Djordjević, I., Jadranin, M., & Vučković, I. (2007). Quantitative analysis of sesquiterpene lactone cnicin in seven Centaurea species wild-growing in Serbia and Montenegro using 1H-NMR spectroscopy. Journal of The Serbian Chemical Society, 72, 1275-1280.
  • Szabó, I., Pallag, A., & Blidar, C. (2009). The antimicrobial activity of the Cnicus benedictus L. extracts. Analele Universitatii din Oradea: Fascicula Biologie, 16, 126-128.
  • Anke Steinbach, Axel J. Scheidig, and Christian D. Klein (2008). The Unusual Binding Mode of Cnicin to the Antibacterial Target Enzyme MurA Revealed by X-ray Crystallography.
    Journal of Medicinal Chemistry, 51 (16), 5143-5147 DOI: 10.1021/jm800609p
  • Ulbricht, C., Basch, E., Dacey, C., Dith, S., Hammerness, P., Hashmi, S., Seamon, E., Vora, M., & Weissner, W. (2008). An Evidence-Based Systematic Review of Blessed Thistle (Cnicus benedictus) by the Natural Standard Research Collaboration. Journal Of Dietary Supplements, 5(4), 422–437. https://doi.org/10.1080/19390210802519754

 


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.