Punctele de declanșare: ce sunt și cum se tratează? - Doza de Sănătate
 

Punctele de declanșare: ce sunt și cum se tratează?

Punctele de declanșare fac parte din ceea ce este cunoscut sub numele de sindrom miofascial, un sindrom care este din ce în ce mai frecvent. În cazuri extreme, poate fi incapacitant.
Punctele de declanșare: ce sunt și cum se tratează?
Karina Valeria Atchian

Scris și verificat de medicul Karina Valeria Atchian.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Durerea musculară este o problemă clasică de care adulții se plâng atât în timpul programărilor la medic, cât și la camera de urgență. Astăzi, vom analiza sindromul miofascial, vom explica ce sunt punctele de declanșare și vom discuta despre posibilele opțiuni de tratament.

Sistemul muscular reprezintă aproape 50% din greutatea unui adult. Prin urmare, nu ar trebui să fie o surpriză faptul că durerea musculară este o cauză obișnuită de disconfort. Punctele de declanșare sunt fundamentale atunci când vine vorba de explicarea sindromului miofascial. Aceste puncte se referă la regiuni specifice dureroase ale mușchilor.

Ce sunt punctele de declanșare?

Un punct de declanșare este un mic punct hiperiritabil din mușchi. Cu alte cuvinte, este o regiune mică în comparație cu restul mușchiului și este dureroasă, mai ales sub presiune.

Prin urmare, sindromul miofascial este un set de dureri musculare cauzate de punctele de declanșare și de stimulare a acestora. Cu alte cuvinte, nu putem lua în considerare acest sindrom fără a identifica unde sunt aceste regiuni și la ce reacționează.

În sindromul miofascial, la examinarea mușchiului, se poate observa o durere specifică locației, care face parte dintr-o bandă palpabilă mai mare. Această bandă tinde să fie tensionată, aproape ca o contractură a fibrelor musculare.

Prin urmare, termenul „punct declanșator” se referă la această zonă specifică a durerii. Experții au descoperit cel puțin 255 de puncte declanșatoare distribuite în diferiți mușchi din corp. De fapt, nici o parte a corpului nu este lipsită de puncte de declanșare.

De obicei, pacienții pot indica locația acestei mici regiuni care doare sub presiune sau pot prezenta dureri spontane. Nimeni nu își cunoaște corpul mai bine decât el însuși și acesta este unul dintre principiile secrete pentru abordarea durerii cronice.

Punctele de declanșare din mușchii picioarelor
Punctele de declanșare pot fi localizate în orice mușchi din corp.

Care sunt simptomele punctelor de declanșare?

Punctele de declanșare sunt pe tot corpul și în aproape toți mușchii. Cu toate acestea, există regiuni din corp care sunt mai predispuse la apariția durerii miofasciale.

Printre acestea se numără următoarele:

  • Mușchii gâtului
  • Centura umărului: zona mușchiului trapez
  • Centura pelviană: regiunea pelviană
  • Mușchii masticatori

Simptomele stimulării unui punct de declanșare sunt, în principal, durerea și contractura musculară. Tensiunea musculară crește și fibrele se strâng, ceea ce scurtează lungimea totală a mușchiului afectat. Acest lucru duce la slăbiciune și la o scădere a forței, precum și la o toleranță mai mică la tensiune. Cei care suferă de sindrom miofascial se plâng că nu pot finaliza exerciții de gimnastică, de exemplu. De asemenea, le este greu să facă plimbări lungi.

Dacă un punct de declanșare este activ, durerea este spontană. Mai mult decât atât, nu trebuie să aplici presiune asupra acestuia pentru a produce simptome. În schimb, punctele de declanșare latente sunt cele care răspund doar în cazul stimulilor externi.

Dacă sindromul miofascial afectează mușchii feței, atunci acesta va produce simptome asociate sistemului auditiv (de exemplu, amețeli, lipsă de echilibru și bâzâit în urechi). În cazuri mai grave, poate duce chiar la leșin spontan și vărsături.

Cum se tratează punctele de declanșare

Din fericire, punctele de declanșare pot dispărea în mod natural, fără a fi nevoie de niciun tratament. Însă, pentru ca acest lucru să se întâmple, este important să te odihnești corect și să te asiguri de faptul că problema principală nu persistă. Desigur, ele nu dispar întotdeauna singure. În aceste cazuri, va fi necesar un tratament.

Există diferite tehnici pentru a elimina punctele de declanșare. Unele dintre acestea sunt invazive, iar altele se bazează pe măsuri generale. Printre opțiunile non-invazive se numără următoarele:

  • Presopunctura
  • Masajul terapeutic, masajul relaxant
  • Relaxarea post-izometrică
  • Crioterapia sau terapia la rece (aplicarea temperaturilor reci)

Cazurile grave pot necesita măsuri mai drastice și invazive (de exemplu, puncția uscată, electroterapia sau infiltrațiile). De asemenea, utilizarea ultrasunetelor poate avea rezultate pozitive.

Utilizarea proloterapiei a câștigat teren și în tratamentul sindromului miofascial. Această opțiune constă în aplicarea substanțelor iritante direct pe tendoanele și țesuturile afectate. Obiectivul principal este restabilirea mobilității pierdute.

Bărbat cu durere de mână
Există o serie de modalități diferite de abordare a durerii cronice apărute din cauza punctelor declanșatoare. Tehnicile variază de la masaj la presopunctură.

Sindromul miofascial este cronic și necesită monitorizare

Având în vedere lista lungă a posibilelor diagnostice diferențiale, este important să consulți imediat un medic dacă observi prezența unui punct declanșator. Acesta îți va recomanda tratamentul potrivit. Între timp, pacienții trebuie să-și modifice obiceiurile și comportamentele care induc adoptarea unor posturi incorecte.

Deși este adevărat că un punct de declanșare poate dispărea de la sine, este important să tratezi durerea miofascială pentru a o împiedica să devină cronică. Prin urmare, cel mai bine este să consulți un medic cât mai curând posibil.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.