Rata de supraviețuire a cancerului
Scris și verificat de medicul Jael Garrido Dominguez
Când o persoană este diagnosticată cu cancer, primele întrebări care îi vin în minte sunt „Care sunt șansele mele de a supraviețui acestui cancer?” și „Cât timp mai pot să trăiesc?”. Unul dintre instrumentele utilizate pentru a răspunde la aceste întrebări este rata de supraviețuire a cancerului.
După cum afirmă Clinica Mayo pe pagina sa, medicul nu poate prezice viitorul după diagnosticul acestei patologii, dar poate face o estimare pe baza experiențelor altor pacienți care au suferit deja de cancer.
Ce este rata de supraviețuire a cancerului?
Rata de supraviețuire a cancerului este o analiză statistică medicală ce estimează probabilitatea de supraviețuire a unei persoane diagnosticate cu cancer. De obicei, rata de supraviețuire este calculată la 1, 2 și 5 ani după diagnosticarea cancerului.
Este o analiză care încearcă să estimeze câte persoane care sunt diagnosticate cu cancer reușesc să supraviețuiască o anumită perioadă de timp. Este important de menționat că această estimare nu trebuie confundată cu rata de supraviețuire a bolii sau rata de progresie. Aceste statistici sunt prezentate împreună cu rata de supraviețuire, dar nu oferă aceleași informații. Este un detaliu de care toți pacienții trebuie să țină cont pentru a nu face interpretări greșite.
Vedeți mai mult:
Cum se calculează rata de supraviețuire a cancerului?
Rata de supraviețuire este calculată folosind informațiile colectate în studii științifice pentru fiecare tip de cancer. Mii de oameni din întreaga lume participă la aceste studii. Acești oameni sunt observați într-o anumită perioadă, în care se observă evoluția și timpul scurs până la deces. Pentru efectuarea acestei analize asupra unui anumit cancer, trebuie să țineți cont de:
- Tipul de cancer
- Stadiul cancerului (stadiul)
- Vârsta pacientului
- Timpul scurs de la diagnostic
Trebuie să menționăm că aceste statistici nu țin cont de alte afecțiuni medicale pe care le are pacientul. Dacă pacientul nu are alte boli, este probabil să aibă șanse mai mari de supraviețuire decât sugerează statisticile.
La ce se utilizează rata de supraviețuire a cancerului?
Rata de supraviețuire este prezentată în procente. De exemplu, șansele de supraviețuire la 5 ani după diagnosticarea cancerului de sân în stadiu incipient pentru femeile cu vârsta de 50 de ani sunt de 97%.
Aceasta înseamnă că, în sens general, 97 din 100 de femei peste 50 de ani care sunt diagnosticate cu cancer mamar în stadiu incipient vor fi în viață la 5 ani de la diagnosticare.
Calculatoare ale ratei de supraviețuire
În prezent, există instrumente destinate simplificării acestor informații pentru pacienți și profesioniștii din domeniul sănătății. De exemplu, există diferite calculatoare de supraviețuire disponibile online. Persoana în cauză poate introduce datele corespunzătoare diagnosticului și, automat, va obține rata de supraviețuire. Aceste resurse sunt disponibile în general în limba engleză.
În limba română, estimările supraviețuirii sunt disponibile sub formă de studii științifice, site-uri ale instituțiilor dedicate subiectului și cărți specializate.
Citiți și:
Ce ar trebui să ne fie clar cu privire la această problemă?
Datele estimate privind rata de supraviețuire a cancerului sunt informații valoroase atât pentru medici, cât și pentru pacienții diagnosticați cu această boală. Astfel de informații nu sunt aceleași cu rata de progresie. Deși sunt prezentate împreună, ele se referă la lucruri diferite.
Pe de altă parte, trebuie avut în vedere faptul că datele legate de supraviețuire sunt, de asemenea, decisive pentru luarea deciziilor cu privire la tratament. În multe cazuri, șansele de supraviețuire nu sunt justificate de costurile și efectele secundare ale tratamentului.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Siegel, R. L., Miller, K. D., & Jemal, A. (2019). Cancer statistics, 2019. CA: A Cancer Journal for Clinicians, 69(1), 7–34. https://doi.org/10.3322/caac.21551
- Cancer Research UK (n.d.). Cancer survival statistics, Cancer Research UK. Available in https://www.cancerresearchuk.org/health-professional/cancer-statistics/survival
- Zadnik V, Žagar T, Žakelj MP. Cancer Patients’ Survival: Standard Calculation Methods And Some Considerations Regarding Their Interpretation: POPULACIJSKO PREŽIVETJE BOLNIKOV Z RAKOM: UPORABA RAZLIČNIH PRISTOPOV IN PROBLEMI INTERPRETACIJE REZULTATOV. Zdr Varst. 2016;55(2):134–141. Published 2016 Feb 11. doi:10.1515/sjph-2016-0012
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.