Logo image
Logo image

Recomandări pentru utilizarea suplimentelor la vârstnici

4 minute
Suplimentele nu înlocuiesc beneficiile unei diete sănătoase. Ele contribuie însă la obținerea dozelor necesare de nutrienți.
Recomandări pentru utilizarea suplimentelor la vârstnici
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor

Ultima actualizare: 26 mai, 2022

Utilizarea în siguranță a suplimentelor la vârstnici poate ajuta la prevenirea unor probleme de sănătate. În această etapă există mulți factori care duc la un risc crescut de îmbolnăvire. Printre acestea se remarcă adesea deficiențele nutriționale, deshidratarea și modificările hormonale.

Din fericire, există o mare varietate de suplimente alimentare care promovează o stare de bine la vârstnici. Vitaminele, mineralele, enzimele, acizii grași și aminoacizii sunt câteva exemple.

Modificări în organism în timpul îmbătrânirii

În primul rând, trebuie amintit că procesul de îmbătrânire aduce o serie de schimbări în organism. Funcții precum metabolismul, sațietatea, pierderea în greutate și aprecierea senzorială a alimentelor tind să fie afectate.

După cum explică Claudia Mimiaga în articolul „Nutriție și îmbătrânire”, procesul de îmbătrânire scade masa musculară și mineralele osoase. De asemenea, crește depozitele de grăsime și modifică modul în care aceasta este distribuită în organism.

Există o reducere a aportului de calorii, grăsimi și proteine. Chiar și deficiențele de vitamina A, C și D și minerale precum magneziul, calciul și potasiul sunt frecvente.

Citiți și: Sfaturi pentru îmbătrânire sănătoasă

Some figure

Consecințele deficiențelor nutriționale în organism

Pentru ca organismul să funcționeze optim, este necesar să existe un aport suficient de nutrienți esențiali. Dacă există un deficit, sistemele încep să aibă probleme. Iată câteva consecințe ale lipsei de nutrienți.

Deficit de vitamina C

Vitamina C este un nutrient cu multiple funcții în organism. Nu numai că întărește funcțiile sistemului imunitar, ci ajută și în procesul de vindecare a rănilor și încurajează formarea vaselor de sânge, cartilajelor, mușchilor și colagenului.

Atunci când nu este consumată în cantități suficiente, există un risc mare de apariție a unei afecțiuni cunoscute sub numele de scorbut, caracterizată prin anemie, sângerare a gingiilor, vânătăi și vindecare deficitară.

Lipsă de vitamina D și calciu

Vitamina D este un nutrient cheie pentru absorbția corectă a calciului. Acesta din urmă este un mineral esențial pentru oasele, dinții, sângele și alte părți ale corpului. Atunci când unul sau ambii nutrienți lipsesc din organism, problemele de sănătate nu întârzie să apară.

Simptome precum spasme, amorțeală și usturime sunt legate de lipsa acestor nutrienți. În cazuri mai grave, apar tulburări precum osteoporoza.

Deficit de vitamina A

Lipsa de vitamina A este legată de un risc crescut de boli de vedere, afecțiuni ale pielii și infecții.

Niveluri scăzute de acid folic

Acidul folic este un tip de vitamina B implicat în reglarea hemoglobinei și a proteinelor. Nivelurile scăzute duc la apariția unui tip de anemie care provoacă oboseală și răni orale.

Deficit de magneziu

Magneziul joacă un rol important în funcțiile sistemului muscular și nervos. Afectează chiar și controlul nivelului de glucoză din sânge. Lipsa acestuia este legată de simptome precum oboseală, spasme, slăbiciune musculară și convulsii.

Deficit de potasiu

Printre principalele roluri ale potasiului, merită subliniată funcționarea corectă a sistemului nervos și a ritmului cardiac. Dacă nivelurile sale în organism sunt scăzute, crește riscul de constipație, leziuni musculare și oboseală.

Recomandări pentru utilizarea suplimentelor la vârstnici

Rețineți că utilizarea suplimentelor alimentare la vârstnici nu trebuie tratată superficial. Deși piața este ofertantă, este indicat să consultați un medic sau un nutriționist pentru a alege cea mai bună variantă în funcție de caracteristicile individuale. Unele opțiuni recomandate sunt următoarele.

Vitamina D

Vitamina D este unul dintre cele mai consumate suplimente la vârstnici. De obicei, este recomandată începând cu vârsta de 50 de ani, în special la femei, deoarece scăderea estrogenilor duce la deteriorarea masei osoase și crește riscul de osteoporoză.

Vitamina D contribuie la prevenirea tulburărilor musculare, nervoase și cardiovasculare. Aportul de 1000 de miligrame este recomandat pentru bărbați. Pentru femei, se recomandă 1200 mg zilnic.

Omega 3

Acizii grași Omega 3 au efecte pozitive asupra sănătății cardiovasculare și metabolice. Reduc riscul de colesterol ridicat, hipertensiune arterială, glicemie mare și tulburări inflamatorii.

Ideal este să se asigure doze optime începând cu vârsta de 50 de ani pentru a stimula fluxul de sânge către creier și a ajuta la dezvoltarea celulelor nervoase. Doza zilnică este de 1000 de miligrame.

Probiotice

La vârstnici, aportul de suplimente probiotice ajută la echilibrarea microbiotei intestinale. Acest lucru contribuie la o digestie mai bună și la întărirea sistemului imunitar. Se recomandă consumul a 1 miliard de unități formatoare de colonii pe săptămână.

Vitamina B12

Vitamina B12 este esențială pentru funcționarea normală a creierului și a sistemului nervos. Nivelurile sale tind să scadă după vârsta de 50 de ani, deoarece producția de acid clorhidric din stomac este redusă. Ideal este să luați cel puțin 2,4 micrograme pe zi.

Some figure

Proteine

Suplimentele de proteine au efecte pozitive asupra sănătății mușchilor, oaselor și articulațiilor. Deși acest nutrient este prezent în multe alimente, suplimentele sunt și ele utile.

Citiți și: Modul în care singurătatea afectează sănătatea bătrânilor

Utilizarea suplimentelor la vârstnici: ce să rețineți?

Necesitatea utilizării suplimentelor alimentare la vârstnici poate varia de la o persoană la alta. Aceste produse nu înlocuiesc nutrienții care se obțin dintr-o alimentație sănătoasă și variată. Prin urmare, este indicat să consultați un nutriționist sau un medic înainte de a ingera orice produs de acest tip.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Claudia Mimiaga Hernández. Nutrición y vejez. Enero-marzo 2011. Disponible https://www.amc.edu.mx/revistaciencia/images/revista/62_1/PDF/07_Nutricion.pdf
  • Genaro Gabriel Ortiz, Elva D. Árias-Merino, Irma E. Velázquez-Brizuela y col. Envejecimiento y metabolismo: cambios y regulación. Vol 62, año 3, 2012. Disponible https://www.alanrevista.org/ediciones/2012/3/art-7/
  • Mayo Clinic. Vitamina C. 2021
  • MSD. Hipocalcemia (concentración baja de calcio en la sangre).
  • MedLine. Deficiencia de magnesio. 2019
  • AARP. Suplementos que deberías tomar a los 50, 60 y 70 años. Disponible https://www.aarp.org/espanol/salud/farmacos-y-suplementos/info-2015/vitaminas-debo-tomar-50-60-70.html

 


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.